Kosmaj - planina na kojoj ćete maksimalno uživati

Kosmaj

Kosmaj - planina na kojoj ćete maksimalno uživati

Užurban život u velikim gradovima i visok nivo svakodnevnog stresa, bilo da je reč o poslu, saobraćaju ili parking mestu, naterao je mnoge ljude da vikend uglavnom koriste za beg u prirodu. Upravo iz tih razloga, poslednjih godina beleži se i rast tražnje nekretnina na mnogim planinama u Srbiji. Jedno od omiljenih izletišta Beograđana poslednjih godina, što zbog blizine, što zbog prirodnih lepota jeste planina Kosmaj.

Pravo je čudo kako je ova planina godinama bila u drugom planu, s obzirom na to da se nalazi na svega 55 kilometara od Beograda. Do planine Kosmaj iz Beograda možete doći isključenjem sa autoputa kod Mladenovca, a zatim preko Sopota do Kosmaja. Međutim, ukoliko želite da uživate u prelepim pejzažima i prirodi, mnogo je lepše putovati preko naselja Jajinci i Avale do Sopota i dalje ka Kosmaju. To je nekoliko kilometara duži put, ali ono što ćete dobiti zauzvrat vredi žrtvovanog vremena.

Planina pokrivena šumom, sa 95 izvora vode

Kosmaj - planina na kojoj ćete maksimalno uživati

Kosmaj je više od 70 odsto pokriven šumskom vegetacijom, kojom dominiraju hrastove i bukove šume, travnatom vegetacijom na blagim padinama a u podnožju su voćnaci i njive. Od 2005. godine ova planina uživa status zaštićenog prirodnog dobra izuzetnih odlika.

Na planini, prema podacima Ekološkog društva Kosmaj iz Sopota, postoji 95 izvora pitke vode, 551 vrsta biljaka i čak 300 vrsta gljiva. Kosmaj je dom i 11 vrsta gmizavaca, 13 vodozemaca, 51 vrsta sisara i 96 vrsta ptica, kao i različitih insekata. Ukoliko vam se posreći, možete naleteti i na ježeve, veverice, srne ili čak lisice.

Kada se penjete ka jednom od tri vrhova Kosmaja, Mali vis, Goli i Rutavi, prolazite kroz uređene i lepo označene staze, a duž puta su postavljeni stolovi i drvene klupe, gde možete odmoriti ali i na trenutak uživati u prirodi. Kada se popnete na vrh Kosmaja, možete pronaći sakriven vidikovac, koji je zapravo drveni toranj, sa kojeg se pruža pogled na Šumadiju ali i Avalu.

“Iskra slobode”

Na jednom od vrhova, Malom visu, nalazi se i spomenik izgrađen 1971. godine, posvećen Kosmajskom partizanskom odredu. “Iskra slobode”, kako se drugačije naziva, centralna je skulptura kompleksa i sastoji se od pet zasebnih visokih betonskih dvostrukih peraja, koji čini oblik koji podseća na zvezdu. Veliko stepenište vodi sa puta do spomenika, a kompleks je okružen velikim šumovitim parkom.

Spuštajući se, kroz bajkovitu šumu ili asfaltnim putem, na oko kilometra od spomenika nalazi se i kompleks koji je opasan neverovatnom prirodom.

Kompleks okružen prirodom

Kosmaj - planina na kojoj ćete maksimalno uživati

U pitanju je Renew kompleks, koji se nalazi na 365 metara nadmorske visine, i koji predstavlja spoj prirode i mira sa jedne, i luksuza i stila sa druge strane. Kompleks čini 18 prodatih kuća, četiri stambene jedinice koje imaju 21 apartman, i koje su više od 80 odsto prodate. Takođe, centralno mesto zauzima luksuzan hotel “Momentum”, koji poseduje spa i wellness centar od 1.000 metara kvadratnih, restoran od 800 i dva bazena, teretanu…

Međutim, ono što izdvaja ovaj kompleks na Kosmaju, u odnosu na druge planine, jeste izuzetno bogat sportsko-rekreativni sadržaj. Ovde možete naučiti dete da jaše konje, ili da se sami upustite u tu avanturu, da šetate šumom i uživate u čistom vazduhu ili da se jednostavno provozate kvadom.

U okviru kopleksa nalaze se i dva teniska terena, teren za golf, teretana na otvorenom, sportski tereni, prostor za meditaciju i opuštanje uz jogu i pilates, a za najmlađe tu je igraonica, bazeni sa toboganom, a za najhrabrije i avantura park.

Ono što je jako bitno, jeste to da su šume u vlasništvu JP “Srbijašume”, čime se garantuje da će kupci apartmana ostati sa pogledom i prirodom kao što je sada.

Ono što je posebna pogodnost jeste da je svim vlasnicima apartmana obezbeđena dodatna zarada, budući da kroz izdavanje možete povratiti svoju investiciju za manje od 13 godina. Vlasnici apartmana imaju mogućnost da do 30 dana godišnje koriste besplatno apartman, ali i bazene wellness i teretanu. Tokom ostatka godine, vlasnici mogu uživati, jer će njihove apartmane izdati “Renew concept”. Tako ćete povratiti svoju investiciju ali i dodatno zaraditi.

Kontaktirajte nas, a mi ćemo se pobrinuti da pronađete apartman u kome ćete provesti nezaboravne trenutke sa vašom porodicom.

O ovoj i drugim temama možete se konsultovati sa sa stručnim agentom za nekretnine. City Expert agencija za nekretnine ima stručni pravni tim, predstavnike i licencirane agente koji brinu o svim klijentima i pomažu im da uspešno i brzo prodaju, izdaju ili kupe stan, kuću ili poslovni prostor. Ukoliko vam je potreban stambeni kredit ili keš kredit, tu je i naš Kreditni Savetnik, vaš pouzdani partner u procesu traženja kredita, korak po korak, bez stresa - potpuno besplatno. Zato, ukoliko kupujete ili prodajete stan, na pravom ste mestu.

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Prodaja stanova Beograd
Prodajem stan u Beogradu