Kako se zaštititi prilikom kupovine nedovršenog stana?

Nove zgrade i projekti / Saveti

Kako se zaštititi prilikom kupovine nedovršenog stana?

Kupovina stana u početnoj fazi gradnje je isplativo rešenje za one koji ne žure sa kupovinom, a žele da uštede novac i ne plate veću cenu kvadrata kada se zgrada završi.

Često ovakvu kupovinu prati "loš glas” da će isti stan biti prodat većem broju kupaca, da se krajnji izgled stana neće poklapati sa prvobitnim planom ili da, u najgorem slučaju, zgrada nikada neće biti završena.

Prevare sve ređe jer su kupci zaštićeni

Rizik od takozvane duple kupovine, situacije u kojoj isti stan bude prodat različitim kupcima je sada nemoguć. Ukoliko overite predugovor, on se evidentira u notarskom sistemu “Libra” i zato ne postoji način da se isti stan, koji je prethodno overen prometuje više puta.

Takođe, pored notara kao garancije, skoro je nemoguće suočiti se sa rizikom da kupci ostanu bez stana ili završe sa stanom koji izgleda potpuno drugačije od onoga što su očekivali. Ukoliko kupe stan u novogradnji sa regularnom pravosnažnom građevinskom dozvolom, do odstupanja u izgledu stana ne može doći zato što kasnije ta zgrada neće proći tehnički prijem i neće biti uknjižena.

Odaberite pouzdanog posrednika

Ukoliko se odlučite za kupovinu stana u novogradnji pre završetka radova na ove stvari treba da obratite pažnju.

Od presudnog je značaja da odaberete pouzdanog posrednika, odnosno pomoć licenciranog City Expert agenta za nakretnine koji će sve detalje o kupovini proveriti umesto vas. Na taj način bićete sigurni da kupujete proverenu nekretninu sa svom potrebnom dokumentacijom. 

Raspitajte se o investitoru

Kada ste odabrali posrednika, a pre nego što "uhvatite zalet", naša preporuka je da se dobro raspitate o investitoru. Važno je da investitor bude prepoznato i pouzdano lice,  a City Expert sarađuje isključivo sa renomiranim i pouzdanim investitorima koji iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo, više završenih i prodatih projekata i zadovoljnih klijenata.

Kako do stambenog kredita za stan u izgradnji?

Kreditni kupac može da rezerviše stan u izgradnji, potpisuje predugovor gde se daje uglavnom 10% od vrednosti stana, a u proceduru dobijanja kredita ulazi kada investitor završi 80 odsto gradnje. Ipak, postoje određeni izuzeci, te ukoliko je investitor korisnik projektnog finansiranja ili ga podržava određena banka, može se desiti i da na samom početku gradnje ili nakon 20 odsto završenih radova uspete da podignete kredit.

Od klasičnog stambenog kredita ovaj se razlikuje, jer je potrebno da banci dostavite pravosnažnu građevinsku dozvolu koju ima investitor.

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko kreditiranja, Kreditni savetnik je tu da pronađe najpovoljniji stambeni kredit u roku od 24 časa, kao i najpovoljniji keš kredit za dodatno opremanje stana po specijalnim uslovima.

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Prodaja stanova Beograd
Prodajem stan u Beogradu