Investirajte pametno u nekretnine na lokacijama u razvoju

Nove zgrade i projekti

Investirajte pametno u nekretnine na lokacijama u razvoju

Da bi građanin Srbije kupio stan veličine 70 kvadratnih metara u proseku mu je potrebno 15 godišnjih bruto plata, navodi kompanije Deloitte u svoj poslednjem, desetom izveštaju “Indeks tržišta stambenih nekretnina u Evropi”. Prema ovim podacima, Srbija je po prvi put zauzela prvo mesto kao najneprisupačnija zemlja u Evropi za kupovinu stana.  Cene kvadrata su u porastu, ali je potražnja za nekretninama i dalje na visokom nivou, a jedan od glavnih razloga jesu i nikada niže kamate banaka.

Mnogi se prilikom odluke na kojoj lokaciji će kupiti stan, odlučuju za one lokacije koje su trenutno aktuelne i razvijene, poput opštine Savski venac, Voždovca ili Novog Beograda. Činjenica je da lokacija prodaje i izdaje stan. Isplativost ulaganja u nekretnine zavisi itekako od lokacije na kojoj se ona nalazi. Veliki broj fakulteta, bogat kulturni i društveni život samo su neki od faktora koji doprinose profitabilnosti investiranja u nekretnine na određenoj lokaciji. Međutim, kupovina nekretnine na ovim lokacijama predstavlja pozamašno izdvajanje i zaduživanje jer su cene kvadrata od 2.500 evra pa naviše. Dugoročno gledano, važno je pronaći lokaciju koja ima potencijal da se razvija ili koja je u razvoju. Tako ćete kvadrat platiti mnogo manje nego što ćete ga prodati ili izdati. Možemo zaključiti da je investiciona kupovina stanova na lokacijama koje imaju mogućnost da se razvijaju veoma isplativa.

Koje lokacije u Beogradu su isplative za investiranje u nekretnine?

Pre svega je potrebno da istražite koja se lokacija u poslednjih par godina dosta razvila, gde je povećan broj stanovništva, broj radnih mesta, novi lanci marketa, škola, bolnica i sve što je potrebno za normalan život.

Jedna takva lokacija koja se u poslednjih par godina dosta razvila jeste leva obala Dunava. U okviru nje se nalazi pet mesnih zajednica - Borča, Ovča, Kotež. Krnjača i Padinska skela. Prema zvaničnim podacima u ovim naseljima živi više od 70.000 ljudi, ali prema nezvaničnim samo u Borči živi preko 100.000 ljudi i taj broj svakodnevno raste. Ovaj deo Beograda bi prema planovima grada trebalo da postane savremeni industrijsko-tehnološki i inovacioni centar, a po njemu bi Srbija postala lider u regionu.

Leva obala Dunava nov IT centar Beograd

Budući “Srpsko-kineski industrijski park Mihailo Pupin”  će prema Prostornom planu Centra za planiranje urbanog razvoja biti smešten u severozapadnom delu Beograda, na levoj obali Dunava, gde će pored njega biti izgrađeni brojni komercijalni sadržaji u skladu sa strateškim planovima urbanog razvoja Beograda.

U pitanju je sveobuhvatni Park, na površini od 320 hektara, koji će pored Industrijskog parka uključiti i park visoke tehnologije i međunarodni trgovački centar. Predviđa se da će zbog otvaranja parka biti otvoreno oko 25.000 radnih mesta, da će on privući oko 3.000 kompanija, uključujući i visokotehnološke kompanije. Potpisivanjem Memoranduma o zainteresovanosti više od 40 velikih kineskih kompanija izrazilo je želju da uspostave svoje poslovanje u Parku.

Massiv leva obala kao pametna investicija

Na levoj obali Dunava će u maju 2022. godine biti izgrađen nov stambeni kompleks Massiv leva obala  koji će sadržati 82 stana koji se nalaze na četiri sprata. Zgrada će imati demit fasadu modernog izgleda dok će svaki stan biti opremljen PVC stolarijom, a investitor je posebno obezbedio preradu otpadnih voda. Iza ovog projekta stoji investitor sa višedecenijskim iskustvom izrade i prodaje stanova u Beogradu, sa više od 16 izgrađenih projekata i tri u izgradnji.

Najniža cena kvadrata u Beogradu

Ovaj nov, moderan kompleks nalazi se na samo 5,7 km od centra grada, a cena kvadrata u ovom kompleksu je trenutno najniža u Beogradu i rata kredita iznosi samo 108 evra. Ukoliko se odlučite za kupovinu stana preko stambenog kredita u ovom kompleksu, naši kreditni savetnici su tu da za vas pronađu najpovoljnije ponude banaka i to potpuno besplatno.

Ulaganje u nekretninu koja se ne nalazi na razvijenoj lokaciji predstavlja rizik, ali ukoliko istražite sve element i dobro se raspitate dugoročno gledano to može biti vaša najbolja investiciona odluka. 

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Prodaja stanova Beograd