Kapara

cityexpert Pravni saveti

Kapara

Kapara je iznos koji najčešće pominjemo kada pričamo o predugovoru o prodaji nepokretnosti. Kapara je garancija prodavcu da će kupac kupiti stan i da će prilikom zaključenja ugovora o prodaji isplatiti ostatak iznosa. U ovom tekstu ćemo vam objasniti sve što treba da znate u vezi sa kaparom. 

Kada kupujete stankuću ili poslovni prostor, morate biti dobro informisani o svim obavezama koje vas čekaju. Pored provere i pripreme dokumentacije, morate izdvojiti i novac za kaparu. Kao kupac vi dajete kaparu prodavcu kao garanciju da ćete sa njim zaključiti ugovor o prodaji stana (ili neke druge nepokretnosti). Iako je pri kupovini stana veći teret stavljen na kupca, prodavac na neki način mora da se osigura da će do zaključenja ugovora doći. Takođe, dok je u procesu pregovora, prodavac mora da zaustavi prodaju i da odbije druge potencijalne kupce. 

Pored prodavca i kupac je zaštićen davanjem kapare. Ukoliko do zaključenja ugovora o prodaji ne dođe usled odgovornosti prodavca, kupac ima pravo da zahteva da mu prodavac isplati dvostruki iznos kapare. Ukoliko do zaključenja ugovora o prodaji ne dođe zbog odgovornosti kupca prodavac ima pravo da zadrži celokupni iznos kapare. 

Međutim, šta ako kupac ne može da zna sa sigurnošću da zna da će zaista kupiti stan i potpisati ugovor o prodaji? 

Takva neizvesnost najčešće prati kreditne kupce, ali objasnićemo vam sve što treba da znate o davanju kapare u tom slučaju. 

Iako kupci prvo traže predodobrenje za kredit, oni uglavnom znaju pod kojim uslovima mogu da uzmu kredit, na koliko godina u kom iznosu. Međutim, uvek postoji određena neizvesnost da li će banka zaista odobriti kredit. Da ne bi došlo do nesporazuma i štete, najbolje je dogovoriti se o načinu rešenja ovog problema pre nego što do njega dođe. Prva opcija je da sa prodavcem postignete dogovor da se kapara ili jedan njen deo iznos vraćaju, ako banka ne odobri kredit, a da će se predugovor raskinuti o trošku kupca. 

Druga opcija je nepovoljna po vas, kao kupca, a to je da u slučaju da banka ne odobri kredit, ceo iznos kapare ostaje prodavcu. Šta god da se dogovorite pri sastavljanju predugovora, definišite ove stavke i ugovor obavezno overite kod javnog beležnika. Na taj način ćete biti sigurni da se postupak vraćanja kapare izvršiti prema onome što je navedeno u predugovoru. 

Kako iznos kapare nije zakonom predviđen ni definisan, možete se dogovoriti da to bude iznos koji vama odgovara. Znamo da nije jednostavno odlučiti se na tako veliki korak kao što je kupovina stana. Zato je dobro da se informišete o svemu pre nego što se upustite u ceo proces. Najbolje je da imate agenciju od poverenja koja ima pravni tim na raspolaganju, kako biste u svakom trenutku imali priliku da dobijete stručni savet. 

Kod nas sve to imate i sve je uključeno u cenu posredovanja, koja pored toga što je najniža na tržištu (1.8% od cene nepokretnosti) podrazumeva i sve naše usluge. Agenti će voditi vaš slučaj od početka do kraja, a ceo tim će vam biti na raspolaganju za sva dodatna pitanja.