Prilikom kupoprodaje stana posavetujete se sa svojim agentom za nekretnine i advokatom

Pravni saveti

Prilikom kupoprodaje stana posavetujete se sa svojim agentom za nekretnine i advokatom

U našem narodu je prilično zastupljeno mišljenje da znamo sve da odradimo sami. Zbog toga se ljudi neretko odlučuju da samostalno obave i proces kupoprodaje nepokretnosti.

Bez stručne pomoći u kupoprodajnom procesu

Da li zbog smanjenja troškova, uz dobro poznatu maksimu „neće mene niko da „dere“, ja to mogu sam“ ili zbog urođenog stava da smo bogomdani za sve, najpametniji i najsposobniji. Pa se tako lečimo na internetu, na raznim forumima iz iskustava drugih sa sličnim simptomima prema čijim iskustvima bi trebalo da smo već mrtvi od neke neizlečive bolesti, popravljamo tehniku samostalno dok nas ne udari struja ili farbamo kosu dok bez nje ne ostanemo. Poznati pisac Meša Selimović je napisao da takva ponašanja stvaraju nedoučenog čoveka ili iskompleksiranog ili suviše sigurnog u sebe, a ništa nije opasnije od neznanja koje postane aktivno, kako kaže Gete. Slično tim pričama, veliki broj vlasnika stanova koji prodaju nepokretnost i kupaca odlučuje da se bez stručne pomoći upusti u kupoprodajni proces. Uslikaju stan, postave oglas na internetu, cenu odrede prema informacijama koje im je komšinica prenela da je po određenoj ceni njena zaova prodala svoj stan, a primer kupoprodajnog ugovora pronađu na internetu i unesu svoje podatke, jer je to samo „kopi-pejst“.

Svaka agencija za nekretnine pored licenciranih agenata zapošljava i pravnike ili angažuje advokate

Da biste prodali ili kupili nepokretnost neophodno je da posedujete znanje iz oblasti građevinarstva, ekonomije i prava. Licencirani agenti moraju da poseduju znanje iz svih ovih oblasti kako bi položili stručni ispit i dobili licencu koja im omogućava da budu posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti. Međutim, svaka agencija za nekretnine pored licenciranih agenata zapošljava i pravnike ili angažuje advokate, jer pravni deo kupoprodajnog procesa najčešće zahteva veći nivo pravnog znanja od onog koji sami agenti poseduju. Dakle, agent deluje zajedno sa pravnikom/advokatom. Kao što ja kao advokat ne znam gotovo ništa o građevinskim osobenostima nepokretnosti, niti znam da procenim tržišnu vrednost nepokretnosti. Čini mi se da su u našem narodu advokati dodatno omrženi uz bezbroj predrasuda da oni basnoslovno zarađuju i da „kod advokata i samo dobar dan košta 50 evra“. Nisu retke situacije i da u bližoj ili daljoj porodici postoji pravnik koji savetuje kupca i prodavca, istovremeno radeći u nekom komunalnom preduzeću na primer, gde se u svom radu nije susreo sa prometom nepokretnosti, a sa obligacionim i stvarnim pravom se poslednji put susreo na trećoj godini pravnog fakulteta. 

Kupoprodajni ugovor nije šablonski

Čak i kada bi prodavac bio po zanimanju pravnik, teško da bi samostalno i objektivno kreirao mišljenje o ceni nepokretnosti u skladu sa njenim karakteristikama, prilikama na tržištu i drugim relevantnim okolnostima. Laik naročito ne bi umeo da protumači isprave kojima se dokazuje pravo svojine ili drugo stvarno pravo na nepokretnostima, terete koji eventualno postoje na nepokretnosti ili ograničenja u pravnom prometu. Ono što posebno treba napomenuti je da kupoprodajni ugovor nije šablonski, već svaki kupoprodajni proces ima specifičnosti zbog kojih je potrebno sve detalje pravno uokviriti u ugovoru. Neke od tih specifičnosti su brisanje postojeće hipoteke ili uspostavljanje nove, rokovi za izgradnju objekta i rokovi za predaju u posed, ugovorna kazna u slučaju kašnjenja, brisanje tereta i sl.

Licencirani agenti

Licencirani agent će sigurno moći da vam pruži relevantne informacije i stručnu pomoć, bilo da prodajete ili kupujete stan. Zbog toga se posavetujte sa agentom za nekretnine. Vaš agent će se sigurno posavetovati i sa advokatom oko svih detalja za koje uvidi da su sporni i da predstavljaju potencijalni problem.

"Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji"

Ukoliko ipak odlučite da u kupoprodajni proces krenete samostalno, imajte na umu da može doći do problema koje sami nećete znati da rešite. Ako u tom slučaju potražite pomoć advokata vrlo verovatno da će vas tad onaj „dobar dan“ koštati 100 evra. Nije naš narod bespotrebno smislio onu poslovicu „Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji.“

Zbog toga vas savetujemo da smanjite stres u kupoprodajnom procesu i posao poverite onima koji o tome poseduju stručna znanja i iskustvo. To će vas manje koštati u svakom pogledu.

City Expert je tu da vam ceo proces prodaje nekretnine olakša i učini što jednostavnijim.

Da li želite da ponudite nekretninu za prodaju uz sve prednosti City Expert usluge? Popunite formular ispod i očekujte naš poziv u najkraćem mogućem roku.

Aleksandra Đ. Andrejić
Aleksandra Đ. Andrejić
Advokat
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije
Prodajem stan u Beogradu