Kako da budete dobar komšija

Saveti

Kako da budete dobar komšija

Čak i uz naprednu pretragu City Expert online agencije za nekretnine koja je dizajnirana da pronalaženje novog doma učini što je moguće efikasnijom i bez stresa, promena adrese nikad nije laka. Previše je stvari koje mogu da krenu pogrešno. A i useljenje u novu zgradu deluje kao polazak u novu školu: da li ćete se snaći u novom okruženju? Da li će vas komšiluk prihvatiti?

Prvi utisak se provlači kroz razne priče, ali da, jeste najvažniji i nema drugog. Niko ne očekuje od vas da upoznate sve komšije ako se doseljavate u soliter, ali upoznavanje najbližih komšija sa sprata već može da znači veliku razliku u vašem kvalitetu života u novoj zgradi. Zato smo vam spremili spisak saveta kako da se upoznate sa komšijama, kako da budete dobar komšija i kako da kreirate pravi komšiluk koji će da vam se nađe kad vam zatreba.

1. Pozdravite za početak

Ljubaznost je potcenjena u urbanim sredinama, a toliko važna za normalno funkcionisanje. Umesto da budete jedni od onih koji su u stanju da prođu pored čoveka kao da on ne postoji, budite drugačiji. Javite se prvi. Jednostavan pozdrav ujutru ili malo ćaskanja u prolazu čuda čine za raspoloženje, kako vaše, tako i druge strane. 

Pozdravite za početak

2. Držite se pravila

Budite ljubazni i pokušajte da se uklopite u kućni red zgrade. Ne parkirajte na zelenim površinama. Ne bacajte đubre sa terase. Ako adaptirate stan, istaknite obaveštenje za komšije i držite se datuma koje ste zadali, kao i sati u kojima se radovi obavljaju, koji su ‘po kućnom redu’. Ako budete pravili buku vikendom od ranih jutarnjih sati, ne očekujte da vas komšije vole. Kvalitetan san je važan za dobrosusedske odnose. A ako pravite žurku, obavestite komšije na vreme, ili još bolje, pozovite ih da uveličaju slavlje.

3. Budite odgovoran vlasnik kućnog ljubimca

Kućni ljubimac je odličan način da upoznate komšije i vlasnike kućnih ljubimaca u kraju. Naravno, ovo se pre svega odnosi na vlasnike pasa. Potrudite se da ostavljate dobar utisak. Šetajte ljubimca redovno, na povocu zbog onih koji ne vole pse ili zbog male dece, i potrudite se da vaš pas ne laje mnogo u stanu. Ako baš ne može da ne laje, uložite sredstva u zvučnu izolaciju stana.

Budite odgovoran vlasnik kućnog ljubimca

4. Ne prljajte zajedničke prostore

Ovo se pre svega, odnosi na hodnike, stepenice, liftove, ulaz. Pravila su ista kao i za ulicu/park/plažu:  NE OSTAVLJAJTE NIŠTA ZA SOBOM, ČAK NI OPUŠAK OD CIGARETE. Niko nije dužan da čisti za vama. 

Neke komšije po zgradama imaju čudne navike da ispred vrata ostavljaju obuću ili kese sa đubretom. To jednostavno nije u redu. Ako nemate takve komšije, imate sreće. 

5.  Ponudite se da “čuvate stan” i zalivate cveće komšijama dok su odsutni

Što da ne. Dobro je znati da u zgradi imate komšije koji su raspoloženi da vam učine ove ne-toliko-sitne usluge, jer nemaju svi porodicu i prijatelje u blizini i na raspolaganju. A i uvek možete da računate da će vam uzvratiti uslugu. 

6. Nemojte da budete previše ljubopitljivi

Biti prijateljski raspoložen i ljubazan komšija ne znači zabadanje nosa u nečiju privatnost. Postavite granice i slobodno prihvatite ili odbijte poziv na kafu ako vam ne odgovara u tom trenutku. Sami odlučite koliko je dovoljno podeliti sa komšilukom. 

7. Ponudite pomoć ako mislite da je potrebna

Ovo je više savet iz domena lepog vaspitanja, koji naravno važi za sve socijalne interakcije. Ne propustite priliku da pridržite vrata, pomognete sa kolicima ili ponesete tešku torbu starijoj osobi. To je nekako ljudski. 

8. Naučite kako se komšije zovu

Čak i prodavačice koriste pozdrav “dobar dan, komšija!” makar vas i videle prvi put u životu. Uvek možete da koristite “komšija” u obraćanju komšiji, ali ako oslovite osobu po imenu ili prezimenu, učiniće da se ta osoba oseti važnom.

dobar dan, komšija

9. Prisustvujte sastancima kućnog saveta

Em ćete biti u toku sa svim dešavanjima u zgradi, em ćete pokazati da ozbiljno shvatate prava i obaveze. A i sastanci su prečica ka upoznavanju komšija koje možda niste imali prilike da sretnete do tad. Ljudi koji dele isti prostor vrlo verovatno mogu da nađu nešto zajedničko.

Prisustvujte sastancima kućnog saveta

Zašto je važno biti dobar komšija

Ako ste se tek doselili u kraj, sa komšijama starosedeocima možete da razmenite najrazličitije moguće informacije o životu u kraju: o vrtićima i školama, o cenama, o pijacama, supermarketima, najboljim igralištima, mestima za izlaske – ukratko, da upoznate kraj brže nego što biste uspeli sami.

U Beogradu postoje svetli primeri komšiluka koji su zajedno pokrenuli akcije koje su podigle kvalitet života cele zgrade – obnovili fasadu, krov, oluke, uredili zajedničke prostorije i pretvorili ih u biblioteke ili teretane. Neke zgrade organizuju kićenje ulaza i zajedničkih prostorija za novogodišnje praznike, pa čak i posetu Deda Mraza i deljenje paketića deci. Ove dobre komšije mogu da nam budu inspiracija jer su uspeli da stvore pravu zajednicu koja olakšava i ulepšava svakodnevni život svima. Pa, ugledajmo se na njih.

City Expert
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije
Zaupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije