Hajde da pokušamo da budemo više pet friendly!

Saveti

Pet friendly stanovi za izdavanje

Ako imate kućnog ljubimca i podstanar ste, svaka potraga za stanom predstavlja izvor frustracije za vas. Sigurno ste se zapitali, zašto u tako velikom gradu ima tako malo stanova za izdavanje u kojima su kućni ljubimci dobrodošli?

Šta kažu vlasnici stanova?

Vlasnici stanova koji ne žele ljubimce u svojim nekretninama imaju svoje razloge. Pre svega, loša iskustva. Plaše se da životinje nemaju higijenske navike, da će uništiti nameštaj, parket, da će praviti buku zbog kojih će dobijati česte i neprijatne pozive od komšiluka. Plaše se da će imati više problema nego što su spremni da podnesu. A sve je tako lako rešivo.

Stan za ljubimce

Preko pretrage u City Expert bazi stanova za iznajmljivanje postoji filter “pet friendly” koji će vam pomoći da lakše pronađete stan koji vam odgovara. Trenutno u City Expert bazi ima 200 stanova za iznajmljivanje koji dozvoljavaju držanje pasa ili mačaka, ili oba. Još je veći broj stanova u kojima je dozvoljeno držanje ljubimaca u zatvorenim prostorima, kao što su akvarijumi ili terarijumi.

Naravno, iako je vlasnik stavio oznaku “pet friendly” na stan koji izdaje, i tu postoje izvesna ograničenja. Vlasnici stanova mogu imati “specijalne zahteve” u vezi sa rasom, veličinom ili brojem kućnih ljubimaca koje dozvoljavaju. Ali i vlasnici stanova su ljudi, a ljudi mogu da se dogovore. Evo nekoliko saveta za uspešno sklapanje dogovora u vezi sa iznajmljivanjem pet friendly stana.

Vi već jeste odgovorni, pokažite to

Život je lepši kad se deli sa nekim. Istraživanja pokazuju da su vlasnici kućnih ljubimaca opušteniji i da su uopšte srećniji. Većina, iako nikad ne treba generalizovati, je i odgovorna jer su preuzeli na sebe višegodišnju brigu o živom biću koje ima svoje potrebe. Iz tog razloga su i empatičniji, sposobniji da razumeju i da saosećaju sa drugim ljudima.

Pet friendly stanovi za izdavanje

Budite iskreni

Stan vam se dopao, cena vam odgovara, vlasnik deluje pristojno. Ne želite da propustite priliku. Ali, morate da pitate. Obavestite vlasnika da imate ljubimca/e i vidite da li želi da vam da stan u zakup. Međusobno poverenje i poštovanje zakupodavca i zakupca su neophodni. Verujemo da ne želite da napravite “ilegalca” od svog ljubimca i da ga sakrivate svaki put kad gazda bude dolazio u posetu. 

Napravite CV svog kućnog ljubimca

Ideju smo preuzeli sa jednog američkog sajta koji se bavi iznajmljivanjem nekretnina, kod njih radi, pa vredi pokušati. Oni preporučuju da ovaj dokument sadrži: fotografiju, opis, podatke o redovnom vakcinisanju, navike i podatke o održavanju higijene. Time pokazujete da ste ozbiljni, odgovorni i da ništa ne prepuštate slučaju. Kao i da ste ponosni na svog kućnog ljubimca i da dobro brinete o njemu.  

Povedite ljubimca da upozna vlasnika stana i komšiluk

Ovo obavezno uradite pre useljenja. Ako ste se dogovorili sa vlasnikom stana da vam izda stan u kojem može da živi i vaš ljubimac, obavezno se raspitajte kod vlasnika o komšijama. Ako gazda želi da vas upozna sa nekim, još bolje. Ako se pristojno predstavite u svom budućem životnom okruženju – veće su šanse da ćete i vi i vaš ljubimac biti dobro prihvaćeni.

Pet friendly stanovi za izdavanje

Insistirajte na Ugovoru o zakupu

Čak iako vlasnik ne insistira. Ugovor o zakupu služi da precizira iznos depozita, visinu zakupnine, zatečeno stanje stana, eventualne manjkavosti koje treba otkloniti, i prava i obaveze obe strane.I naravno, u vašem slučaju, klauzulu o kućnom ljubimcu. Tu možete da dodate neke stavke kao što su na primer, načini podmirivanja štete koju ljubimac može da izazove u stanu. To će doneti dodatnu sigurnost vlasniku stana.

Pet friendly stanovi za izdavanje

Držite se principa

Razmišljajte o sebi kao o pet friendly ambasadoru. Ako pokažete da ste odgovoran vlasnik koji vodi računa o svom ljubimcu i o stanu koji iznajmljuje, svojim primerom ćete dokazati vlasniku da ljubimci u stanu nisu bauk. Nakon što se iselite, veće su šanse da će vlasnik stana “otvoriti vrata” nekom drugom ljubitelju životinja. I tako, malo po malo, promena će se desiti, a pet friendly stan za iznajmljivanje će biti lak za pronalaženje, kao što i treba da bude.

City Expert
Zaupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije
Izdajem stan u Beogradu