Kako najlakše izdati stan i kako postaviti oglas za izdavanje stana?

Saveti

Kako najlakše izdati stan

Kako izdati stan? Odakle početi i kako odabrati adekvatne stanare? Ukoliko ste vlasnik stana koji se prvi put susreće za idejom i željom da izda nekretninu, a ne znate koji su koraci ovog procesa, gde da oglasite stan i kako da postavite oglas za izdavanje stana, ne brinite!

Za vas smo pripremili smernice uz koje će se Vaš oglas istaći kod zainteresovanih stanara, i uz koje će Vaš stan na najlakši i najbrži način biti izdat! Takođe smo izdvojili situacije na koje bi trebalo da obratite pažnju, kako biste izbegli potencijalne neprijatnosti. Sve što vas interesuje u vezi izdavanja stana, saznajte u nastavku teksta.

Kako postaviti oglas za izdavanje stana?

Pre nego što odgovorimo na pitanje kako postaviti oglas za izdavanje stana, istaći ćemo da je najvažnije gde ćete postaviti oglas, odnosno kome ćete poveriti oglašavanje stana.

Na osnovu želja i preferencija potencijalnih stanara, uočeno je da je osnovni problem sa izdavanjem stanova taj što nekretnina na portalu nije objektivno prikazana. Neretko se dešava da nema fotografije svih prostorija, da su slike generalno loše rezolucije (često fotografisane mobilnim telefonom), kao i da u sklopu oglasa nema prikaza osnove stana (tlocrt).

Ukoliko želite da izbegnete situaciju da stanari napuštaju Vaš oglas jer nisu zadovoljni načinom prezentacije vaše nekretnine, izaberite pouzdanu agenciju za nekretnine - City Expert.

Budite sigurni da će uz angažovanje našeg tima Vaša nekretnina na oglasu biti prikazana detaljno i profesionalno.

Odgovor na pitanje “Kako dati oglas za izdavanje stana?” se uz usluge naše agencije svodi na nekoliko jednostavnih koraka.

Kako najlakše izdati stan i kako postaviti oglas za izdavanje stana?

#1 Kontaktirajte nas

Možete stupiti u kontakt sa nama na više načina:

  1. Popunite formu (zahtev) na sajtu - Najjednostavniji način da nas kontaktirate jeste da pošaljete zahtev za oglašavanje nekretnine, popunjavanjem kratkog formulara gde je potrebno da samo unesete Vaše osnovne podatke - Ime, prezime, broj telefona, e-mail, i grad u kome se nalazi Vaša nekretnina. Kao vrstu saradnje izaberite “Izdavanje”, i naš tim će Vam se javiti u najkraćem roku.

  2. Pozovite nas - Druga opcija je da pozovete naš call centar na sledeće brojeve telefona, u zavisnosti od toga u kom gradu se nalazite, odnosno u kom gradu se nalazi nekretnina koju želite da izdate.

    1. Kontakt za Beograd: +381 11 44 26 000 (Radno vreme: pon-pet: 09:00 - 20:00)

    2. Kontakt za Novi Sad: +381 21 3 400 400 (Radno vreme: pon-pet: 10:00 - 18:00)

    3. Kontakt za Niš: +381 18 3 40 4000 (Radno vreme: pon-pet: 10:00 - 18:00)

#2 Dogovorite termine sastanka

Sledeći korak jeste ugovaranje termina dolaska terenske ekipe sa našim operaterima. Na Vama je da odredite termin i sastanete se sa našim timom kada Vam odgovara.

Na sastanak sa ekipom je potrebno da donesete dokument kojim dokazujete vlasništvo nad nekretninom, i da potpišete Ugovor o posredovanju. 

Naše terenske ekipe su efikasne, profesionalne i iskusne, pa ne morate da brinete ni o čemu.

#3 Prikupljanje informacija za oglas

Sledeći zadatak naše ekipe jeste fotografisanje i snimanje nekretnine. Naši profesionalni fotografi će napraviti detaljne fotografije i video koji će potencijalnim zakupcima verodostojno prikazati Vašu nekretninu, a kako bi im omogućili jedinstveni doživljaj virtuelnog obilaska obezbeđujemo i interaktivni tlocrt i pogled od 360°.

Sa Vaše strane je potrebno da se potrudite da date što detaljnije i tačnije podatke o nekretnini. Što detaljniji opis stanja nekretnine, njene lokacije, potencijalnih prednosti i mana se nađe na oglasu, to će zakupcima biti lakše da se odluče baš za Vaš stan, i neće biti previše dodatnih pitanja niti neočekivanih situacija prilikom obilaska nekretnine.

#4 Postavljanje oglasa

Nakon prikupljenog materijala, naši razvojni i proizvodni timovi će napraviti interaktivnu prezentaciju i Vaša nekretnina je nakon kratke obrade spremna za oglašavanje. Oglas za stan sadrži sledeće segmente:

  1. Profesionalni video snimak

  2. Kvalitetne fotografije

  3. Interaktivnu mapu osnove stana (tlocrt)

  4. Osnovne informacije o nekretnini

  5. Informacije o prostorijama i opremljenosti nekretnine

  6. informacije o okvirnim troškovima

U nastavku možete pogledati primer jednog oglasa na našem sajtu, kakav ćemo kreirati i za Vašu nekretninu:

Informacije o nekretnini

Pokazivanje stana kupcima - poslednji korak do izdavanja

Zahvaljujući jednostavnom korišćenju sajta, preciznoj pretrazi, a pre svega detaljnom i objektivnom prikazu nekretnine, potencijalni zakupci stiču utisak kao su je već posetili.

Na ovaj način će upit poslati samo zakupci koji su zaista zainteresovani, pa nijedan sastanak sa njima neće biti uzaludan i predstavljati gubljenje vremena. Česti su slučajevi da se nekretnina izda već nakon prvog gledanja.

Na Vama je takođe da odlučite da li hoćete da pokazujete stan zajedno sa predstavnicima naše kompanije, ili Vam je lakše da ostavite ključ u našoj kompaniji i da, zbog Vašeg komfora, nekretninu pokazuju naši predstavnici.

O čemu još treba da mislite ako izdajete stan?

Posredstvom naše agencije ćete na najbolji mogući način oglasiti svoju nekretninu i vrlo brzo doći do zainteresovanih zakupaca, a dalji odnos sa stanarima je na Vama kao vlasnicima nekretnine.

Međutim, City Expert je tu i da Vas posavetuje na vreme oko stvari na koje treba obratiti pažnju. U nastavku prilažemo nekoliko smernica za uspešan početak izdavanja nekretnine i kvalitetan odnos sa stanarima.

#1 Zatražite depozit

Ne zaboravite da novim stanarima zatražite i depozit, čiji je iznos obično jednak iznosu jedne mesečne stanarine. Na ovaj način ćete se osigurati u slučaju da se u stanu nešto ošteti, i imati neki vid garancije da će, nakon raskida ugovora, stan biti u istom stanju u kom ste ga i ostavili. 

Ukoliko ste zadovoljni stanjem u kom podstanari ostavi stan nakon izlaska iz njega, odnosno niste pronašli neke neprijavljene štete i kvarove, na Vama je da im taj novac vratite.

#2 Napravite popis stvari u stanu

Pre useljenja novih stanara, napravite sebi popis stvari koje im ostavljate na korišćenje. Na primer, ako imate određeni broj šerpi/čaša/nečeg trećeg, ne bi bilo loše da to zabeležite. Neminovno je da se desi da stanar na primer polomi čašu, ali je njegova dužnost da istu zameni i ostavi u stanu sve što je i zatekao. 

Posebno važno je da zabeležite koje aparate ostavljate u domaćinstvu, kao i njihovo stanje. Na ovaj način ćete i sebi olakšati pregled stana nakon što ga stanar napusti, i znati da li je potrebno da zadržite depozit.

Savet je da svakako, ukoliko u stanu imate posebno vredne stvari, njih iznesete.

#3 Jasno odredite dužnosti oko popravki u stanu

Dobar odnos sa stanarima ćete najbolje izgraditi ako se tačno zna šta su njihove, a šta Vaše dužnosti. Dogovorite se šta ulazi u domen popravki koje stanar treba i može da obavi samostalno, a koje popravke su Vaša dužnost. 

Na primer, ukoliko pukne sijalica logično je da će je zameniti stanari, ali ukoliko se televizor pokvari nije njihova dužnost da plate popravku ili kupuju novi, osim ukoliko niste utvrdili da su oni izazvali kvar. 

#4 Definišite moguće izmene u stanu

Kako biste izbegli potencijalne neprijatne situacije, važno je da na samom startu stavite stanarima do znanja šta je u redu da menjaju u stanu, a šta ne. To može biti dogovor oko promene rasporeda nameštaja, krečenja, zamene vaše dekoracije njihovom i sve drugo čega se setite da Vam možda iz nekog razloga ne bi odgovaralo da se menja.

#5 Tražite uvid u stanje računa

Kako biste izbegli problem potencijalnih neplaćenih računa, od starta tražite stanarima da vam dostavljaju dokaz o tome da su računi plaćeni, u kojoj god formi da zaključite da je to u redu. 

Takođe ugovorite način plažanja stanarine, kao i rokove za istu.

#6 Potpišite Ugovor o zakupu

Poslednji ali ujedno i najvažniji savet jeste obavezno potpisivanje Ugovora o zakupu. Pročitajte naš tekst na temu Ugovora o zakupu i informišite se o njegovoj svrsi, elementima, kao i načino zaključivanja ugovora.

Nadamo se da ste čitanjem ovog teksta dobili precizne informacije o tome kako postaviti oglas za izdavanje stana, ali i da su Vaše nedoumice u vezi odnosa sa stanarima rešene. 

Naš najbolji odgovor na pitanje “Kako izdati stan?” jeste - City Expert, jer Vam naš tim profesionalaca stoji na raspolaganju tokom celog procesa izdavanja, a tu smo i za sva vaša dodatna pitanja. Ponudite svoju nekretninu putem našeg portala, i vrlo brzo će ceo proces izdavanja stana biti završen. Ili popunite formular ispod.

City Expert