Kako učiniti kuću bezbednijom za decu

Saveti

Kako učiniti kuću bezbednijom za decu

Pronašli ste dom iz snova, sredili ga po svom ukusu i sada izgleda kao najbezbednije mesto na svetu. Međutim, kada dobijete decu, neke naizgled bezazlene stvari mogu ugroziti njihovu bezbednost. Zato je potrebno da obratite pažnju na sve prostorije i učinite ih sigurnim za svoje najdraže. Evo naših smernica koje će vam pomoći da prilagodite svoj dom na pravi način.

Ključne prostorije

Delovi doma koji su verovatno najveća opasnost za vašu decu su kuhinja i kupatilo, zato ih treba urediti sa velikim oprezom.

Kuhinjski elementi i niske police u kupatilu često su puni različitih proizvoda koji mogu biti izuzetno štetni. Sredstva za čišćenje i održavanje, kao i deterdžente i drugu kućnu hemiju premestite na bezbedna mesta ili ih držite zaključane.

Takođe, mnoge uređaje ostavljamo izložene bez mnogo razmišljanja, ali svi aparati su potencijalna opasnost za vaše mališane. Sokovnici i mikseri u kuhinji, te uređaji poput fenova i pegli za kosu koji se mogu naći u kupatilu lako mogu izazvati nesreću, stoga ih obavezno odložite na sigurno kada završite sa upotrebom. Pored toga, spuštajte poklopac na ve-ce šolji i zatvarajte vrata, naročito ako imate pločice, kako biste smanjili mogućnost da se vaše dete oklizne prilikom trčanja.

Kako učiniti kuću bezbednijom za decu

Objekti skloni padu

Slike u ramovima, staklene vaze ili ukrasni predmeti mogu se lako srušiti i razbiti, čak i u sobama sa tepihom, te je važno skloniti ih van domašaja dece. Takođe, trebalo bi ih pomeriti od ivica, jer može doći do toga da dete zatrese policu na kojoj stoje.

Ne treba zaboraviti i televizore. Moderni TV aparati su često nestabilni i lako može doći do toga da padnu na radoznalo dete. Ukoliko je moguće, pričvrstite televizor za zid daleko od dečijih ruku.

Imajte na umu da su deca često veoma uporna u želji da dođu do predmeta koji su im zanimljivi, pa bi bilo najbolje da manje stolice i taburee ne držite nadomak vitrina i sličnog nameštaja.

Kako učiniti kuću bezbednijom za decu

Prozori i zavese

Postoji očigledna opasnost da se vaše dete domogne prozora u trenucima nepažnje i povredi se prilikom nezgodnog pada. Zato bi bilo dobro da ugradite zaštitne brave ili „osigurače“ kako biste se osigurali da će prozori ostati zatvoreni. Važno je naglasiti i da komarnici najčešće ne mogu zadržati dečiju težinu, te neće pružiti dovoljnu zaštitu od pada.

Ređe se obraća pažnja na još jedan rizik koji se može javiti pored prozora. Deca se mogu veoma lako upetljati u kablove ili kanape koji pripadaju roletnama i zavesama, što dovodi često ima ozbiljne posledice. Postarajte se da ih pričvrstite štipaljkama ili zakačaljkama kako se deca ne bi igrala njima.

Važni detalji

Pored navedenog, tu su i sitnice koje često možemo prevideti. Mlađa deca su sklona tome da stavljaju manje predmete u usta, pa je potrebno obratiti dodatnu pažnju na sitnice rasute unaokolo. Daljinski upravljači su dobar primer, kao i drugi uređaji koji koriste baterije. Važno je da poklopci uvek budu na njima kako dete ne bi moglo da pristupi baterijama.

Kablove nemojte provlačiti ispod tepiha kako ne bi dolazilo do saplitanja, dok je utičnice najbolje zakloniti nameštajem, ako je izvodljivo.

Ukoliko želite da dodatno osigurate prostor, razmislite o zaštitnim navlakama za kvake i ivice kako bi vaše dete moglo slobodno da uživa, a vi manje brinuli.

Kako učiniti kuću bezbednijom za decu

Iako će roditelji uvek brinuti o svojoj deci i pratiti njihove pokrete, dodatan oprez nije na odmet. Ipak ne treba ni otići u krajnost i sve posmatrati kao opasnost. Prilagodite svoj dom na pravi način i uživajte u igri sa svojom decom.

Ukoliko tražite dom za svoju porodicu, pogledajte našu ponudu stanova i pronađite nekretninu u kojoj ćete uživati sa svojim najdražima.