Pet saveta za prvo iznajmljivanje stana u životu!

Saveti

Pet saveta za prvo iznajmljivanje stana u životu!

Traženje novog stana i selidba sami po sebi jesu naporni, a kad je u pitanju prvo iznajmljivanje stana u vašem životu, zadatak je posebno izazovan. Ako niste iskusni, postoji mogućnost da vas nešto neprijatno iznenadi. Kako biste izbegli komplikacije, pripremamo vam ček listu za proveru pre finalnog skoka u samostalan život. Lepa faza je pred vama, zato želimo da uživate u procesu!

Troškovi rentiranja stana

Stavka koja je često presudna, pri čemu mesečna kirija nije jedino na šta treba obratiti pažnju. Što se tiče ulaganja na samom početku, pogledajte kolika je visina depozita i treba li nešto renovirati ili dokupiti u stanu.

Osim toga, mesečni račun za Infostan se značajno razlikuje u zavisnosti od grada, opštine i kvadrature nekretnine. Na City Expert sajtu uz svaki oglas za stan pronađite koliko treba izdvojiti za depozit, Infostan, grejanje, kablovsku, internet, kao i račun za održavanje zgrade. Potrudili smo se da sve ove informacije imate prilikom traženja stana kako se ne biste iznenadili kada prvi računi pristignu. Neki vlasnici očekuju plaćanje nekoliko meseci unapred, pa smo takve oglase posebno označili.

Uzimajući u obzir da troškovi rentiranja stambenog prostora mogu biti prilično visoki, (bilo da ste student, zaposleni ili planirate da živite u nekoj vrsti zajednice) posebna prednost kod iznajmljivanja stana sa našom agencijom je što vi, kao zakupci, ne plaćate nikakvu agencijsku proviziju.

Odabir nekretnine i lokacije

Za veliku većinu ljudi glavni kriterijum kod traženja stana jeste određena lokacija na koju bi želeli da se nasele. Razlozi mogu biti blizina radnog mesta, fakulteta, porodice, što su sve lične preferencije u koje nećemo ulaziti. Ono što možemo da posavetujemo je da razmislite da li vam je važno da živite u dinamičnom kvartu, potencijalno blizu većih saobraćajnica, ili preferirate tišinu. Ukoliko radite od kuće, važnije je da imate prostran radni sto i tih prostor, nego da živite u bučnom gradskom centru. Porodicama sa decom će biti od velikog značaja da žive u blizini vrtića, škola, prodavnica i domova zdravlja. Studentima je pak presudno da žive blizu fakulteta i studentskih menzi.

Kad se radi o iznajmljivanju prostora za život, univerzalno su nepoželjnije nekretnine u prizemlju, suterenu i potkrovlju, pa su stoga i povoljnije. Ipak, to ne znači da ovi tipovi nekretnina nisu podesni ni za koga. Naprotiv, ukoliko imate kućnog ljubimca, prizemlje sa izlazom u dvorište može biti pun pogodak. S druge strane, neko će sa zadovoljstvom odabrati potkrovlje za svoj životni prostor jer pruža dosta svetlosti, lep pogled i privatnost, a enterijer može da se uredi veoma inspirativno.

Prvi obilazak stana

Iako smo se potrudili da na našem sajtu ostavimo sve potrebne informacije o stanovima koje možete virtuelno obići kroz video snimak i fotografije u 360 stepeni; ipak ostaje nekoliko važnih pitanja koja morate postaviti vlasniku stana lično. Na primer, da li možete vršiti manje promene enterijera i ko je zadužen za popravke ako nastane problem u stanu. U vezi s tim, na licu mesta testirajte uređaje, brave, osmotrite nameštaj i stolariju, a jako je važno da procenite ima li vlage u prostoru.

Na sajtu cityexpert.rs iskoristite veliki broj detaljnih filtera pomoću kojih bez utroška vremena nađite stanove koji primaju kućne ljubimce, poseduju željenu tehniku, određen tip grejanja i mnogo drugih “sitnica” koje život znače.

Ugovor o zakupu stana

Ugovor o zakupu nepokretnosti se potpisuje prilikom useljenja u iznajmljen stan kako bi potencijalni sporovi između stanodavca i zakupca bili unapred regulisani. Na primer, u ovom dokumentu određuje se minimalno trajanje zakupa, visina kirije, otkazni rok, prava i obaveze za obe strane.

Ovaj dokument u velikoj meri štiti zakupce jer, nakon otkaza zakupa od stanodavca, podstanar ima zakonski rok za iseljenje od 90 dana u letnjem periodu i 120 dana u zimskom. Ukoliko podstanar daje otkaz, dužan je da ga najavi mesec dana unapred.

Kada imate potpisan ugovor o zakupu na adresi gde živite, možete da prijavite boravište u policiji i koristite pogodnosti stanarskog prava: upišete dete u vrtić ili školu, prenesete zdravstveni karton u obližnji dom zdravlja, zakupite parking mesta i mnogo toga drugog.

Važno je znati da ovaj dokument nije obavezno overiti kod notara da bi bio pravosnažan.

Zašto se plaća depozit za stan?

Depozit za stan je novčana suma koju zakupac daje vlasniku stana kao garanciju da će čuvati nekretninu i vratiti je u prvobitnom stanju. U slučaju da se šteta na kraju zakupa otkrije ili da nisu plaćeni svi računi, vlasnik stana zadržava iznos depozita koji je potreban za pokrivanje ovih troškova. Depozit se obično vraća ako su ispunjene sve obaveze i dogovor ispoštovan. Moguće je dogovoriti da depozit služi kao zamena za poslednju kiriju.

Zbog svega ovoga od ključne je važnosti odnos koje ćete ostvariti sa budućim stanodavcem. Mnogi iskusni podstanari se slažu da je ponekad bitnija stavka dobra komunikacija sa vlasnikom stana u odnosu na visinu kirije ili neki drugi zahtev u vezi sa stanom.

Budući da imamo dugogodišnje iskustvo kao onlajn agencija za nekretnine, znamo koliko su sve pobrojane stavke bitne kad je reč o zakupu stana. Nadamo se da smo vam savetima pomogli, a ne propustite da pročitate detaljnije o ovim temama na našem blogu.

Ukoliko planirate da iznajmite nekretninu u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu, City Expert agencija za nekretnine će vam biti na raspolaganju sa svojom bogatom ponudom stanova koja se svakodnevno dopunjuje.

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Izdavanje stanova Beograd
Zaupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije