PRIČA O STANU: Kako napraviti stan za maštanje?

Saveti

PRIČA O STANU: Kako napraviti stan za maštanje?

Svi želimo da naš stan bude poseban. Takođe da bude lep i funkcionalan. Time se rukovodio i vlasnik stana na Novom Beogradu, koji je klasičan četvorosoban preuredio u dvoiposoban stan. Želeo je, i na kraju uspeo, da napravi prostor koji pleni pažnju pažljivo osmišljenim detaljima i čija udobnost se oseća "sa vrata".

Ideja

A sve je počelo idejom da donji nivo od 60 m², koji je prvobitno imao dve sobe, kuhinju, trpezariju i kupatilo, bude bez ijednog zida, sa izuzetkom gostinjskog toaleta. Na gornjem nivou, koji takodje ima skoro 60 m², bilo mu je važno da spavaća soba bude velika i da se prostorno odvoje garderober i tehnička soba sa aparatima za domaćinstvo. Ipak, dragulj ovog dvostrano orijentisanog stana je kupatilo sa đakuzijem i pogledom, zamišljeno da pruži večeri kao iz filmova: sa časom vina u toploj kupki, uz noćnu panoramu sa hiljadama lampica i svetlećih reklama.

PRIČA O STANU: Kako napraviti stan za maštanje?

Renoviranje

U razgovoru sa vlasnikom saznajemo da je bilo mnogo izazova u promeni ovog prostora, a jedan od najvećih taj što oni koji su angažovani na renoviranju najčešće ne mogu da shvate viziju. Kako kaže, uglavnom su mu predlagali klasična rešenja, koja bi umnogome promenila pomenuti prostor. Savet ovog vlasnika je da se naoružate strpljenjem za mnogo objašnjavanja, traženja po internetu, kao i konsultacije sa arhitektama.

PRIČA O STANU: Kako napraviti stan za maštanje?

Najveće prepreke

Najveće prepreke, kako navodi, bile su promena krova i postavljanje grejača u oluke (koji imaju zadatak da spreče zadržavanje snega), kao i skidanje sa centralnog grejanja i postavljanje podnog grejanja sa digitalnim programatorima. Za krov su ga pitali šta mu to treba, a za podno grejanje mu objašnjavali da ništa ne greje kao radijator. Danas je zadovoljan što nije odstupio. Računi su drastično smanjeni, u stanu je uvek toplo, a dobio je i nekoliko „ćoškova i zidova“ na koje je mogao da postavi još neki detalj. Izazov je bio i da se nađu dobri stolari. Njihov zadatak bio je da naprave rustična vrata sa starinskim bravama po meri, kao i kuhinju koja je trebalo da bude u istom stilu, ali da ima sve neophodne aparate poput ugradne parne rerne, mikrotalasne i obične rerne. Potraga je urodila plodom, pa je i odbačena ideja da se za stan koriste medijapan ili iverica, već drvo koje stvara željeni utisak.

PRIČA O STANU: Kako napraviti stan za maštanje?

Šta to znači u brojevima?

Račun za Infostan koji je bio skoro 17 hiljada, danas je nešto manji od 3. Račun za struju zimi je oko 12 hiljada dinara, dok je leti oko 3. Zaključak – samo ulaganjem u stan omogućena je takva ušteda. 

PRIČA O STANU: Kako napraviti stan za maštanje?

Izbor majstora

Za planiranje radova i izbor majstora, vlasnik je proveo mnogo vremena na internetu, tražeći one najbolje koji mogu da sprovedu pomenute radove kvalitetno i po prihvatljivoj ceni. Tako je vrata pravio majstor iz Obrenovca, kuhinju majstor iz Vranića, stare grede koje su postavljene na plafonu došle su iz okoline Vrbasa, a bravarija za stolove pronađena je u okolini Lazarevca. Kamen koji je postavljen uz kamin na etil-alkohol, ali i na zidove, pronađen je na stovarištu koje ga nabavlja iz okoline Valjeva. Mnogo vremena, veliki broj poziva, ali je rezultat takav da se isplatilo.

Glavni zaključak, na kojem insistira vlasnik ovog nesvakidašnjeg stana, je taj da nikada ne odustajete od svojih ideja. Vaš stan je vaš prostor i sve mora da bude po vašoj meri. Napravite svoj kutak za maštanje i prepustite se svakodnevnom uživanju. A kad dođe vreme da ga prodate, potražite kupca koji će znati da ceni ljubav i trud koju ste uložili u njegovo uređenje.

Prodajem stan u Beogradu
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova