Ruske škole u Beogradu

cityexpert Saveti

Ruske škole u Beogradu

Ukoliko ste stanovnik Rusije i privremeno ili trajno boravite u Srbiji sa decom, u ovom tekstu saznaćete sve o svim ruskim školama na teritoriji Beograda.

U Beogradu postoje dve ruske škole, Opšteobrazovna škola pri Ambasadi Ruske federacije u Srbiji, osnovana pre više od 40 godina i Prva međunarodna ruska škola “Valentina Tereškova”, koja je počela sa radom 2018. godine, a obe škole rade po planu i programu Rusije.

Prva međunarodna ruska škola “Valentina Tereškova”

Prva međunarodna ruska škola “Valentina Tereškova” nalazi se u Ulici Andre Nikolića 29, u beogradskom naselju Senjak. Nastava za osnovnu i srednju školu u ovoj ustanovi odvija se po planu i programu Ruske federacije, a nastava se realizuje isključivo na ruskom jeziku, ali deca uče i srpski i engleski jezik.

Ruska škola “Valentina Tereškova” priznata je od strane Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije. Od dokumentacije, neophodne za upis, potrebna vam je Izjava o namerama za upis koju daje roditelj, kopija izvoda iz matične knjige rođenih, kopija pasoša roditelja (zakonskog zastupnika), kopija pasoša deteta i medicinska dokumentacija deteta.

Upis učenika u Prvu rusku međunarodnu školu "Valentina Tereškova" vrši se nakon prijemne procedure, odnosno testiranja osnovnih znanja i veština.

Za prvi razred to je individualni psihološko-pedagoški razgovori u prisustvu roditelja, dok se za upis od drugog do četvrtog razreda testira znanje na osnovu obrađenih programskih celina u prethodnom obrazovnom procesu. Testiranje se vrši na predmetima matematika, ruski jezik, lektira i engleski jezik.

Svaki razred ima svoju učionicu, dok se časovi ritmike i koreografije realizuju u višenamenskoj sali. Osim osnovnih učionica i kabineta, škola raspolaže i sa fiskulturnom i gimnastičkom salom, trpezarijom i dvorištem u kome deca mogu provoditi svoje slobodno vreme u školi.

Ruska škola nalazi se na idealnoj lokaciji, budući da je na manje od 10 minuta vožnje smešten “Beograd na vodi”, novi urbani kompleks koji se prostire na milion kilometara kvadratnih i u kome se nalazi sve ono što vam je potrebno za urbani način života.

Ukoliko ipak volite nešto mirnije lokacije, na manje od 10 minuta vožnje do škole, tu su i projekti na Senjaku i na Dedinju.

Opšteobrazovna škola pri Ambasadi Ruske federacije

Srednja škola pri ambasadi Sovjetskog Saveza osnovane je davne 1970. godine u Beogradu kao jedina ruska srednja škola na Balkanu. Njeno sedište je do 1978. godine bilo u Domu sovjetske kulture, današnjem Centru za nauku i kulturu Ruski dom, u Ulici kraljice Natalije, da bi potom bila preseljena u novoizgrađenu zgradu u Bulevaru Crvene armije 28 na Novom Beogradu, gde se i danas nalazi.

Opšteobrazovna škola pri Ambasadi Ruske federacije u Srbiji osnovana je od strane Ministarstva spoljnih poslova Rusije i nastava se odvija po planu i programu Ruske federacije. U ovoj školi, učenici uče i srpski jezik. Odnos ruske i srpske dece u ovoj školi je pola, pola, a prioritet imaju deca koja imaju rusko državljanstvo. U svojoj obrazovnoj delatnosti škola primenjuje Savezne državne obrazovne standarde Rusije, a školovanje traje 11 godina. Prvih devet razreda je osnovno obrazovanje, a 10. I 11. razred je srednješkolsko.

Školska godina počinje 1. septembra, a prvog dana škole održava se koncert, tokom kojeg maturanti čestitaju đacima prvacima “prvo školsko zvono”. Učenici završnih razreda prenose prvake u naručju, uz pesmu i igru, što je u ruskoj tradiciji. Škola slavi sve školske, verske i državne praznike, a jedan od najbitnijih svakako je 15. Februar, nacionalni praznik Maslenica, kada po starom običaju deca peku palačinke i uz muziku i igru ispraćaju zimu i raduju se proleću.

Ukoliko želite da iznajmite ili kupite stan u blizini Opšteobrazovne škole, Novi Beograd je idealna lokacija za vas. Za nešto mirniji život, tu su i stanovi na opštini Zemun, a naša preporuka su svakako Banovci, koji se nalaze na 20 minuta vožnje do škole.

Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć u prikupljanju dokumentacije za kupovinu stana u Srbiji ili pomoć oko podizanja stambenog kredita tu smo da vam pomognemo na maternjem jeziku i damo odgovore na sva pitanja, kako biste lako i brzo, ali i besplatno, kupili ili iznajmili nekretninu.

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Izdavanje stanova Beograd
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije