Ruske škole u Beogradu

Savetujemo Ruse

Ruske škole u Beogradu

Ruske škole su neophodne svim stanovnicima Rusije koji privremeno ili trajno borave u Srbiji sa decom, kako bi ona mogla da održe kvalitet školovanja na dosadašnjem nivou, pohađaju nastavu na maternjem jeziku, po planu i programu svoje zemlje.

Kada pominjemo ruske škole u Beogradu, misli se na dve škole koje se nalaze na teritoriji glavnog grada. Opšte obrazovna škola pri Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji je prva i najstarija u Beogradu i osnovana je pre više od 40 godina, a Prva međunarodna ruska škola “Valentina Tereškova” počela je sa radom 2018. godine.

Ukoliko želite da saznate više o ruskim školama koje se nalaze na teritoriji Beograda, upisu, kao i obrazovnom programu po kojem se nastava u njima odvija, nastavite sa čitanjem ovog teksta.

Prva međunarodna ruska škola “Valentina Tereškova”

Škola “Valentina Tereškova” nalazi se u Ulici Andre Nikolića 29, u beogradskom naselju Senjak. Nastava za osnovnu i srednju školu u ovoj ustanovi odvija se po planu i programu Rusije, a nastava se realizuje isključivo na ruskom jeziku, ali deca uče i srpski i engleski jezik.

Škola “Valentina Tereškova” priznata je od strane Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije, a nastavni kadar se sastoji od pedagoga koji imaju diplome državnih univerziteta u Rusiji.

Ruska škola u Beogradu - procedura i potrebna dokumentacija za upis

Upis učenika u Prvu rusku međunarodnu školu "Valentina Tereškova" vrši se nakon prijemne procedure, odnosno testiranja osnovnih znanja i veština.

Za prvi razred to je individualni psihološko-pedagoški razgovori u prisustvu roditelja, dok se za upis od drugog do četvrtog razreda testira znanje na osnovu obrađenih programskih celina u prethodnom obrazovnom procesu. Testiranje se vrši na predmetima matematika, ruski jezik, lektira i engleski jezik.

Dokumentacija koja vam je neophodna za upis:

  • Izjava o namerama za upis koju daje roditelj

  • Kopija izvoda iz matične knjige rođenih

  • Kopija pasoša roditelja (zakonskog zastupnika)

  • Kopija pasoša deteta

  • Medicinska dokumentacija deteta

Školski prostor i obrazovni program škole “Valentina Tereškova”

Prva ruska međunarodna škola "Valentina Tereškova" realizuje obrazovni program u skladu sa planom i programom “Škola Rusije” i Federalnim baznim nastavnim planom i programom. Ovaj proces se odvija u 3 ciklusa - prvi ciklus traje od prvog do četvrtog razreda, drugi od petog do devetog, dok treći obuhvata deseti i jedanaesti razred i naziva se “Srednje opšte obrazovanje”.

Svaki razred ima svoju učionicu, dok se časovi ritmike i koreografije realizuju u višenamenskoj sali. Osim osnovnih učionica i kabineta, škola raspolaže i sa fiskulturnom i gimnastičkom salom, trpezarijom i dvorištem u kome deca mogu provoditi svoje slobodno vreme u školi.

Škola se nalazi na idealnoj lokaciji, budući da je na manje od 10 minuta vožnje smešten “Beograd na vodi”, novi urbani kompleks koji se prostire na milion kilometara kvadratnih i u kome se nalazi sve ono što vam je potrebno za urbani način života. Ukoliko ipak volite nešto mirnije lokacije, na manje od 10 minuta vožnje do škole, tu su i projekti na Senjaku i na Dedinju.

Opšteobrazovna škola pri Ambasadi Ruske federacije

Srednja škola pri ambasadi Sovjetskog Saveza osnovane je davne 1970. godine u Beogradu kao jedina ruska srednja škola na Balkanu. Njeno sedište je do 1978. godine bilo u Domu sovjetske kulture, današnjem Centru za nauku i kulturu Ruski dom, u Ulici kraljice Natalije, da bi potom bila preseljena u novoizgrađenu zgradu u Bulevaru Crvene armije 28 na Novom Beogradu, gde se i danas nalazi.

Opšteobrazovna ruska škola - cena školarine i obrazovni program

Opšteobrazovna škola pri Ambasadi Ruske federacije u Srbiji osnovana je od strane Ministarstva spoljnih poslova Rusije i nastava se odvija po planu i programu Rusije. U ovoj školi, učenici uče i srpski jezik.

Odnos ruske i srpske dece u ovoj školi je pola, pola, a prioritet imaju deca koja imaju rusko državljanstvo. Školarina za decu ruskih diplomata je besplatna dok je za ostalu decu školarina znatno manja nego u ostalim stranim školama u Srbiji.

U svojoj obrazovnoj delatnosti škola primenjuje Savezne državne obrazovne standarde Rusije, a školovanje traje 11 godina. Prvih devet razreda je osnovno obrazovanje, a 10. I 11. razred je srednješkolsko. Diplome stečene u ruskoj školi tretiraju se kao inostrane i moraju da se nostrifikuju u Srbiji.

Školska godina počinje 1. septembra, a prvog dana škole održava se koncert, tokom kojeg maturanti čestitaju đacima prvacima “prvo školsko zvono”. Učenici završnih razreda prenose prvake u naručju, uz pesmu i igru, što je u ruskoj tradiciji.

Škola slavi sve školske, verske i državne praznike, a jedan od najbitnijih svakako je 15. Februar, nacionalni praznik Maslenica, kada po starom običaju deca peku palačinke i uz muziku i igru ispraćaju zimu i raduju se proleću.

Ukoliko vas zanima iznajmljivanje stanova ili želite da kupite stan u blizini Opšteobrazovne škole, Novi Beograd je idealna lokacija za vas. Za nešto mirniji život, tu su i stanovi na opštini Zemun, a naša preporuka su svakako Banovci, koji se nalaze na 20 minuta vožnje do škole.

U slučaju da se odlučite da upišete svoju decu u jednu od ove dve škole u Beogradu i potrebna vam je pomoć u prikupljanju dokumentacije za kupovinu stana u Srbiji ili pomoć oko podizanja stambenog kredita, agencija City Expert je tu da vam pruži pomoć na maternjem jeziku za brzu i efikasnu kupovinu ili iznajmljivanje nekretnine.

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Izdavanje stanova Beograd
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije