Slamarica, novac u banci ili nešto treće? Šta je najisplativije?

Saveti

Slamarica, novac u banci ili nešto treće? Šta je najisplativije?

Najteže je krenuti sa odvajanjem novca, ali ako redovno odvajanje postane navika, vremenom možete imati dovoljno zaliha da budete spokojni ukoliko nastupe neželjene situacije, da budete u mogućnosti da sebi i svojim najmilijima priuštite više, kao i da od te ušteđevine jednog dana zaradite kroz buduće investiranje.

Koliko je sigurno čuvanje “živog” novca u kući?

Postoje različiti načini na koji se novac može uštedeti. Tradicionalno, Srbi preferiraju čuvanje novca u “slamarici”. Tajna, skrivena mesta jesu sa jedne strane dobra jer vam je novac pri ruci kada god vam zatreba, ali loša strana je što baš tako ušteđevina može nestati vašom krivicom. Svima se sigurno barem jednom desilo da kada zafali malo “za nešto što mi baš sada treba”, novac vadite upravo iz svog tajnog, skrivenog mesta. Malo po malo, i možete ostati bez ušteđevine ako ne budete obazrivi. Takođe, ukoliko novac čuvate kod kuće, mogu se desiti nepredviđene okolnosti poput provale ili požara, poplave.

Štednja u banci i povoljne kamate

Za razliku od čuvanja novca kod kuće, štednja u banci jeste zasigurno mnogo sigurnije mesto. Međutim, sve više bankara priznaje da čuvanje novca u bankama nije isplativo zbog niskih kamatnih stopa na štednju. Zato oni umesto štednje u banci savetuju one koji imaju malo veću ušteđevinu da istu investiraju u kupovinu stana.

Investiciona kupovina nekretnina kao sigurna zarada

Čuvanje novca kod kuće ili u banci dugoročno gledano ne može doneti uvećanje profita koje sigurno možete da dobijete ukoliko taj novac investirate u nekretninu.  Nekretnina je ta koja vam može doneti prihod, ili, u najmanju ruku, povratiti uloženo. U poslednjiih nekoliko godina cene nekretnina su drastično porasle (u nekim opštinama čak za 50%) što je uticalo na to da je povrat na uložena sredstva bio i nekoliko puta veći. Kako bi vam se investicija sigurno isplatila, naš savet je da obavezno gledate lokaciju na kojoj kupujete nekretninu, jer ona prodaje nekretninu, da uložite i lepo opremite stan jer vam sve to može pomoći u kasnijem izdavanju ili prodaji. U celokupnom procesu je važno da imate pouzdanog partnera, gde su sve informacije transparentne, a na City Expert sajtu ćete pronaći samo uknjižene nekretnine i pouzdane investitore.

Ukoliko na primer 50.000 evra svoje ušteđevine stavite u banku, period oročenja na 12 meseci, sa nominalnom kamatnom stopom od 1%, i efektivnom kamatnom stopom 0.85%, ukupan iznos koji ćete primiti nakon isteka perioda oročenja je 500 evra bruto, na koji plaćate porez na deviznu štednju od 15%, čime na kraju imate profit od štednje u iznosu od 425 evra.

Ukoliko sa druge strane kupite stan u izgradnji po ceni od 50.000 evra, koliko možete naći stan na periferiji u Krnjači gde je cenovni rast u prethodne 2 godine 25%, za godinu dana možete da ostvarite profit od čak 8.500 evra. Kako? Cena kvadrata raste zbog povećane tražnje, povoljnih bankarskih kredita i poboljšanja infrastrukture na toj lokaciji od 20%.  Ukoliko ste kupili stan od 50m2, po ceni kvadrata od 1.000evra, za godinu dana isti taj kvadrat će vredeti 1.200 evra, čime ste ostvarili prihod od 10.000 evra. Ukoliko se oduzme porez na kapitalnu dobit od 15%, za godinu dana ste ostvarili profit od 8.500 evra.

Slamarica, novac u banci ili nešto treće? Šta je najisplativije?

Kako pronaći stan koji mi može doneti zaradu?

U procesu kupovine stana najvažnije je da imate pomoć stručnog lica. Prva srpska onlajn agencija za nekretnine City Expert nakon više od pet godina poslovanja nudi potpuno besplatnu pomoć licenciranih agenata koji brzo i jednostavno mogu da pronađu stan za vas u novogradnji ili starogradnji na odličnoj lokaciji, po pristupačnoj ceni.  Obezbedite sebi sigurne prihode i investirajte u stan u Beogradu uz pomoć City Expert agencije. 

Dopada vam se ideja?

Kontaktirajte svog ličnog agenta za nekretnine popunjavanjem formulara ispod ili pozivom na Viber broj +381698826009.

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Prodaja stanova Beograd