Stanovi za studente! Šta sve treba da znate ako prvi put iznajmljujete nekretninu u Beogradu

Saveti

Stanovi za studente! Šta sve treba da znate ako prvi put iznajmljujete nekretninu u Beogradu

Četvrti april obeležava se među studentima kao dan sećanja na Žarka Marinovića, ubijenog tokom velikih studentskih protesta 1936. godine. Kao član Komunističke partije Jugoslavije i student, Marinović se borio protiv fašizma i za očuvanje autonomije univerziteta, a od 1955. godine se 4. april obeležava kao Dan studenata Beogradskog univerziteta. Na današnji dan se nameću različita pitanja o studentima i njihovom položaju u društvu, a problem koji je postao posebno viralan jeste stanovanje u prestonici i visoke cene rente za budžet studenata.

Kao studentu u Beogradu, pronalaženje nekretnine po pristupačnoj ceni može biti izazovan zadatak. Međutim, postoji nekoliko korisnih saveta koji mogu pomoći u pronalaženju odgovarajućeg smeštaja po povoljnoj ceni.

Započnite potragu na vreme

Prvo i najvažnije, započnite svoju potragu na vreme.

Ne čekajte poslednji trenutak da biste počeli tražiti stan, jer ćete tada biti ograničeni izborom i verovatno ćete morati platiti više za ono što vam je dostupno. Počnite sa istraživanjem najmanje nekoliko meseci pre nego što vam je potreban stan.

Razmotrite različite lokacije

Beograd je velik grad sa različitim kvartovima, i cene stanova mogu varirati od kraja do kraja. Na primer, stanovi u centru grada su obično najskuplji, dok su cene stanova u manje popularnim kvartovima obično pristupačnije. Uz to, cene stanova u blizini fakulteta takođe mogu biti skuplje, jer se radi o područjima koja su posebno popularna među studentima.

Beograd se deli na nekoliko opština, svaka sa svojim karakteristikama i prednostima. Opštine koje su često birane od strane studenata su: Stari Grad, Vračar, Savski Venac i Novi Beograd.

Ove opštine se nalaze u blizini centra grada, pa su zbog toga i cene stanova u ovim opštinama više u odnosu na druge delove grada.

Ako želite da živite u blizini fakulteta ili u centru grada, ove opštine mogu biti odličan izbor, posebno ukoliko imate budžet da to isfinansirate.

Ukoliko želite da uštedite novac i pronalazite nekretninu po pristupačnoj ceni, razmotrite život u manje popularnim delovima grada, kao što su udaljeniji krajevi Voždovca, Zvezdare, Palilule, Čukarice ili Rakovice. Ove opštine nude širok izbor stanova po različitim cenama, pa ćete verovatno moći da pronađete nešto što odgovara vašem budžetu. Ove opštine nisu toliko centralne, ali nude odličnu povezanost gradskim prevozom, pa će vam biti lako da stignete do fakulteta ili do centra grada.

Evo nekoliko lokacija u Beogradu koje bi mogle biti zanimljive za studente koji traže nekretnine po pristupačnoj ceni:

Voždovac

Cene stanova u ovom delu Beograda variraju, ali se može naći stan po pristupačnoj ceni u nekim manje popularnim kvartovima, kao što su Medaković ili Braće Jerković. Voždovac je posebno zanimljiv za studente koji studiraju na fakultetima koji se nalaze u južnom delu grada, kao što su FON, FPN, Saobraćajni ili Farmaceutski fakultet.

Zvezdara

Ova opština se nalazi na istočnoj strani Beograda i obuhvata neke od najvećih kvartova u Beogradu, kao što su Mirijevo i Konjarnik. Cene stanova u ovom delu grada mogu biti pristupačnije nego u centru grada, a ovaj deo Beograda ima odličnu povezanost sa ostatkom prestonice. Ova lokacija je posebno zanimljiva za studente koji studiraju na fakultetima u centru grada.

Novi Beograd

Novi Beograd je jedna od najvećih i najrazvijenijih opština u Beogradu, sa dobro razvijenom infrastrukturom i odličnom vezom sa ostalim delovima grada. Cene stanova u ovom delu grada mogu biti nešto više u odnosu na neke druge delove grada, ali se mogu naći stanovi po pristupačnoj ceni u nekim manje popularnim i udaljenijim blokovima.

Palilula

Palilula obuhvata naselja na levoj obali Dunava, ali i manje kvartove kao što su Karaburma, Krnjača i Višnjica. Ove lokacije mogu biti zanimljive za studente koji traže mirniji kraj koji je odlično povezan sa centrom grada, a cene stanova su neuporedivo pristupačnije u odnosu na centralne gradske opštine.

Deljenje stana sa cimerom

Deljenje stana može smanjiti troškove stanovanja za obe ili više osoba, pa se često ovaj način stanovanja bira od strane studenata. Međutim, pre nego što se odlučite za deljenje stana, budite strpljivi i birajte cimera pažljivo, kako biste izbegli eventualne nesporazume i probleme u budućnosti.

Obratite se prijateljima i poznanicima, jer možda neko od njih zna za neki stan koji je dostupan po pristupačnoj ceni ili imaju nekoga ko iznajmljuje stan. Ova opcija je posebno korisna ako tražite cimera, jer možete naći nekoga ko vam je već poznat i sa kim delite slična interesovanja. Ako dolazite iz drugog grada i tražite stan u Beogradu, pored cene stana, takođe treba uzeti u obzir troškovi života u gradu. Razmotrite troškove hrane, režije kao što su računi za struju, vodu, internet i slično. Budžetirajte se tako da imate dovoljno novca da pokrijete sve ove troškove, ali i da imate dovoljno novca za aktivnosti van fakulteta. Budite realni u vezi svojih finansijskih mogućnosti i ne trošite više nego što možete priuštiti.

Traženje stana preko oglasa i društvenih mreža

Često se stanovi po pristupačnijim cenama nude preko oglasa na društvenim mrežama, ali osim mogućnosti da fotografije ne odgovaraju stvarnom stanju stvari, dodatan problem predstavlja i to što ćete morati da obiđete svaki od njih, pre nego što donesete odluku. Oglasi traže dodatnu opreznost, zbog čega je važno da proverite da li je oglas pouzdan i da li se radi o relevantnoj ponudi.

Budite oprezni i pazite da vam se stan sviđa i da je u dobrom stanju, kako ne bi došlo do neočekivanih troškova za popravke ili zamene nameštaja.

Kada tražite stan, budite strpljivi i ne odustajte odmah ako prvi pokušaj nije uspešan. Potrebno je vreme i istrajnost da pronađete nekretninu koja odgovara vašim potrebama i budžetu. Razgovarajte sa što više ljudi i istražite različite opcije.

Preko naše agencije možete zakupiti ili kupiti stan bez plaćanja provizije i skrivenih troškova, a filteri vam omogućavaju da pretražujete nekretnine na osnovu lokacije, kvadrature, opremljenosti, cene itd. Registracija na našem sajtu je besplatna, a na osnovu filtera, dobijaćete obaveštenja o novim, dostupnim nekretninama.

Fotografije i najmoderniji prikaz stana od 360° omogućava da vidite sve prostorije u uglove u svakom stanu, bez da do stana morate da idete. Štedimo vaše vreme i energiju u procesu pronalaženja stana, a naša pravna služba proverava dokumentaciju i sačinjava ugovor između zakupca i stanodavca.

Pogledajte ponudu stanova za iznajmljivanje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Zaupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije
Izdavanje stanova Beograd