Koje lokacije studenti biraju i kako se kreću cene tih stanova?

cityexpert Tržište nekretnina

Koje lokacije studenti biraju i kako se kreću cene tih stanova?

Pitanje “gde ću živeti i sa kim” ponovo postaje glavna tema studentskih razgovora. Posle godinu dana online nastave, studenti se ponovo vraćaju u studentske klupe, čitaonice se polako pune, a potraga za stanovima u kojima će živeti se vraća u fokus. Tim povodom, istraživali smo koje lokacije studenti preferiraju za život, kako se kreću cene tih stanova i koja visina kirije ne izaziva pometnju u porodičnom budžetu.

Neizvesna situacija sa koronom i mogućim ponovnim zatvaranjem veoma je uticala na to kada će studenti ući u potragu za stanom, pa je ove godine potražnja na nižem nivou u odnosu na prethodne kada su već krajem avgusta mnogi stanovi bili izdati.

Odgovorni studenti uglavnom oko polovine avgust traže stan, dok oni manje odgovorni u potragu kreću počekom septembra. Tako studenti iz južnog dela Srbije uz pomoć svojih roditelja kreću ranije u potragu jer ne poznaju dovoljno Beograd. Ono što studenti traže jeste da su stanovi namešteni, da imaju osnovne stvari za boravak i da su korektno sređeni.

Vukov spomenik, određeni delovi opštine Voždovac i Zemun dobre lokacije zbog blizine fakulteta

Lokacije koje studenti biraju za život jesu one koje su u pešačkoj zoni oko fakulteta ili velikih univerzitetskih centara. Vukov spomenik se izdvaja zbog blizine tri velika fakulteta, zatim lokacija u blizini Ekonomskog fakulteta, kao i određeni delovi opštine Voždovac, deo oko Vojvode Stepe i deo oko Dušanovca. Mnogi studenti Poljoprivrednog fakulteta se odlučuju za Zemun kao svoje mesto stanovanja upravo iz razloga blizine fakulteta. Pored toga, određeni deo Novog Beograda se tradicionalno bira kao lokacija stanovanja jer je dobro povezana sa ostatkom grada. Važno je naglasiti da su ovakve želje izražene samo na početku tražnje, ali zbog cenovnog ranga stanova koji se tu nalaze, roditelji ili studenti se često ipak odlučuju za dalje lokacije koje su dobro povezane, ali su povoljnije.

Kako se kreću cene stanova?

Studenti uglavnom traže stanove od 200 do 300 evra mesečno, a nekada i za veće iznose ukoliko više njih želi da živi zajedno. Moguće je naći stan na ovim opštinama, po ovoj ceni, ali je savet da se krene na vreme jer se ponuda tih stanova smanjuje kako se približava početak studentske godine.

Vukov spomenik i Novi Beograd jesu skuplji deo grada u odnosu na Voždovac, širi deo Zvezdare ili Čukaricu, ali je veoma važno da se prilikom izbora stana sagledaju i dodatni troškovi koji idu uz stan. Na primer, stan može koštati 200 evra, ali ako je dodatan trošak u okviru infostana 100 evra, plus troškovi za struju, kablovski i internet, zbog čega na kraju troškovi budu viši od iznosa  kirije.

Kako da pronađem namešten i pristupačan stan u blizini fakulteta?

Kako biste ostvarili ovaj cilj, City Expert agenti izdavanja vas savetuju da krenete na vreme u potragu za stanom, da budete ažurni i da gledate širu sliku, ne samo visinu kirije već i visinu troškova, kako biste pronašli kvalitetat i povoljan stan za život.

Na našem sajtu postoji veliki izbor stanova za izdavanje, a kako znamo da odlazak deteta od kuće nije lak i da iziskuje dodatne troškove, u cilju da pomognemo u tom procesu City Expert usluga je potpuno besplatna za sve zakupce.

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Zaupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije