Braće Jerković – naselje koje održava urbani duh Beograda

Šta pruža Beograd?

Braće Jerković – naselje koje održava urbani duh Beograda

Život u urbanoj sredini lepši je kada se oko nas nalaze parkovi i igrališta. Kada na to dodamo jedan od najvećih šoping centara u Beogradu i brojne linije prevoza kojima lako možete stići do skoro svih krajeva grada, dobijate nagoveštaj onoga što naselje Braće Jerković ima da ponudi.

Jedno od najvećih naselja u Beogradu nalazi se na opštini Voždovac, a u njemu živi oko 30.000 stanovnika. Ono što je autentično u „Jerkoviću“ jesu prvenstveno ljudi koje možete sresti kada prolazite kroz naselje; deca koja se igraju i stariji koji šetaju. U svakom trenutku ulice naselja pune su života. Zahvaljujući nasmejanim komšijama i brojnim dešavanjima tokom dana, osećaćete se kao da živite ovde od detinjstva.

Naselje je dobilo ime po braći Dušanu i Nebojši Jerkoviću, koji su bili partizani. Dušan je bio komandant Užičkog, dok je Nebojša komandovao Mačvanskim NOP odredom.

Braće Jerković – naselje koje održava urbani duh Beograda

Braće Jerković se graniči sa naseljima Marinkova bara, Dušanovac, Medaković 2, Padina, Stepa Stepanović i industrijskom zonom Voždovac. U naselju se nalazi okretnica autobusa 26, a brojni autobusi povezuju Jerković sa skoro svim delovima grada. Ukoliko želite da odete do Zemuna (linkovati blog za Zemun) tu je linija 18, dok vas broj 50 vodi do Banovog brda (linkovati blog za Banovo brdo). Vredi pomenuti i liniju 25 koja prolazi kroz Bulevar kralja Aleksandra i ide do Karaburme. Vozačima će važan biti podatak da se naselje Braće Jerković nalazi u slobodnoj zoni, a mnoge zgrade imaju zasebna mesta za parkiranje.

Orijentir posetiocima naselja i jedno od njegovih obeležja je svakako „Crveni soliter”. Ova višespratnica, koja je to ime dobila zbog boje fasade, poznata je širom Beograda i nema sumnje da ćete je primetiti pri prvom dolasku u Braće Jerković.

Braće Jerković – naselje koje održava urbani duh Beograda

Ovo naselje naklonjeno je deci i mladima. Možete birati između tri osnovne škole, kao i tri obdaništa. Za studente je važno napomenuti da se iz Braće Jerković lako može stići do Fakulteta organizacionih nauka, Fakulteta političkih nauka, Saobraćajnog fakulteta, Visoke škole elektrotehnike i računarstva, kao i privatnog „Univerziteta Singidunum”.

Braće Jerković – naselje koje održava urbani duh Beograda

Brojni sportski tereni i poligoni za vežbanje samo su deo razloga za to što brojni žitelji Braće Jerković veliki deo svog vremena provode napolju. Mnogi sportisti su stasali na ovim igralištima, a jedan od skorijih primera je košarkaš Bajerna iz Minhena, Vladimir Lučić. Retki su dani kada nema baš nijednog turnira u fudbalu, ali i boćanju u kojem uživaju stariji žitelji. Ukoliko niste učesnik, sigurno ćete sa nekim od posmatrača ući u razgovor o sportu.

Braće Jerković – naselje koje održava urbani duh Beograda

Da je sport važan za naselje Braće Jerković pokazuje i Sportski centar „Sport eko” koji obuhvata zatvorenu dvoranu, dva otvorena terena za tenis, teretanu i brojne prateće prostorije.

Ljubitelji kupovine ne bi smeli da propuste odlazak u „Stadion Shopping Center” koji je nesvakidašnji spoj centra za zabavu i šoping i ljubavi prema fudbalu. Radno vreme je od 10:00 do 22:00 časa svakog dana u nedelji, te možete obaviti kupovinu ili se razonoditi praktično tokom celog dana. Na njegovom krovu nalazi se fudbalski teren sa veštakom travom na kojem svoje utakmice kao domaćin igra FK „Voždovac”, ali se koristi i kao mesto za održavanje koncerata. Ovaj objekat predstavlja atrakciju jer je jedan od nekolicine stadiona na krovu u svetu.

Braće Jerković – naselje koje održava urbani duh Beograda

Premda je naselje urbano i povezano sa centrom, zadržalo je zelenilo. Drveće i zelene površine predstavljaju pravi kontrast betonskim višespratnicama i pružaju prizor kakav se ne može videti u centru grada. Iako ste okruženi zgradama, dovoljno je da skrenete iza ugla i zateći ćete park ili igralište. Čest prizor su mladi roditelji koji guraju kolica, a svoje lepote Jerković naročito pokazuje u sunčanim danima kada malo klupica ostane prazno.

Stanari u Braće Jerković ne brinu o dostupnosti namirnica i potrepština. Pijaca u naselju otvorena je pre više od 30 godina na mestu nekadašnjeg parkinga. Sada se na njoj snabdeva većina žitelja, a robu izlažu uglavnom prodavci iz Malog i Velikog mokrog luga i Zaklopače. Za zdravlje žitelja brine Dom zdravlja Voždovac – ogranak Braće Jerković, koji se nalazi u blizini istoimene ulice.

U naselju se nalaze i brojne trgovine, trafike, kao i kafići u kojima možete provesti svoje slobodno vreme.

Ukoliko vas zanima šta još možete iskusiti u naselju Braće Jerković i voleli biste da vaš novi dom bude upravo ovde, pogledajte našu ponudu, jer je prosečna cena za kupovinu stana oko 1000€ po m², dok je pri iznajmljivanju prosečna cena za m² oko 26€.