Dorćol - Gradska oaza kulture i noćnog života

Šta pruža Beograd?

Dorćol - Gradska oaza kulture i noćnog života

Iako je imenom nadaleko poznat stanovnicima čitave Srbije, ali i Balkana, najčešće je samo rođenim Dorćolcima znana mera u kojoj ovaj kraj predstavlja gradsko jezgro prestonice još od vremena antičkog Singidunuma.

Malo je verovatno da će se starosedeoci usaglasiti o granicama ove urbane četvrti, ali se može reći da se današnje granice Dorćola nalaze između kalemegdanskog parka, Vasine i Uzun-Mirkove ulice, okoline Bulevara despota Stefana i Dunava. Deli se na donji i gornji deo, ali se i danas može čuti od starijih meštana Beograda da se pravim Dorćolom smatra samo donji deo koji se nalazi između ulice Cara Dušana i reke na severu. Ovo divno geografsko područje u okolini Kalemegdana ima posebno mesto u srcima Beograđana i svako ko je u nekom trenutku živeo ili poželeo da živi u glavnom gradu, želja mu je bio stan na obroncima Knez Mihailove.

Samo ime Dorćol potiče iz turskog jezika i predstavlja raskrsnicu četiri ulice. Tokom vremena turske vlasti, današnja ulica Cara Dušana bila je centar Beograda, takozvane baš-čaršije, što je trajalo do druge polovine 19. veka. Na dorćolskoj padini su bile kuće u vreme austrijske i turske vlasti, dok su se na vrhu brda nalazile bašte, na mestu gde je danas Knez Mihailova ulica. U to vreme, sve najvažnije kuće u Beogradu bile su upravo na Dorćolu. Ovaj kraj predstavlja jedno od najatraktivnijih mesta za život u Beogradu sa svojom jedinstvenom atmosferom i arhitekturom, uz to što se na mestima gde su nekada bile stare kuće i uske ulice danas nalaze moderne stambene zgrade i veliki broj luksuznih vila.

Blizina ključnih tačaka prestonice daje posebnu draž ovom kraju. Na samo nekoliko minuta hoda nalaze se najpoznatija mesta u Beogradu, poput Terazija, Knez Mihailove ulice ili tvrđave Kalemegdan. Ljubiteljima bega od gradske vreve šetalište duž reke predstavlja posebno utočište, koje se ponekad smatra i najlepšim delom Dorćola.

Kao jedan od kulturnih centara, Dorćol ima nekoliko značajnih muzeja i galerija. Studentski trg, koji predstavlja zapadnu granicu Dorćola, naročito je bogat kulturnim sadržajem. Tu se nalaze sala i galerija Kolarčeve zadužbine, kao i sedište Beogradske filharmonije, a u neposrednoj blizini naići ćete i na dve značajne kulturne institucije - Narodno pozorište i Narodni muzej.

Kada se noć spusti na grad, Dorćol i dalje ostaje među najposećenijim lokacijama. Mogućnost izbora između duha stare, beoemske Skadarlije ili velikog broja odličnih mesta za slušanje džeza, roka ili starogradske muzike garancija je dobrog noćnog provoda u srcu Beograda.

Bilo da je pred vama odluka o lokaciji novog doma ili ste u potrazi za gradskim dešavanjima i sadržajima za kvalitetno provedeno slobodno vreme, kraj u kom se nalaze koreni velikih istorijskih ličnosti Srbije, kao što su Meša Selimovć, Nikola Pašić ili Stevan Mokranjac biće nepogrešiv izbor. Širok spektar mogućnosti koje pruža ovaj dragulj prestonice najlakše je opisati rečima urednika programa u beogradskom Domu omladine Dragana Ambrozića:  „Bez pravog Dorćola bi bilo dosta glupo živeti u Beogradu“.

Izdvojte trenutak da posetite našu stranicu sa poslednjim stanovima za izdavanje, jer se možda baš tu nalazi začetak priče o vašem novom životu u srpskoj metropoli.