Lion - raskrsnica trgovine i kulture nadomak centra grada

Šta pruža Beograd?

Lion - raskrsnica trgovine i kulture nadomak centra grada

Ako biste novopečenog studenta pitali u kakvom bi kraju voleo da živi,  odgovor bi verovatno glasio – da bude blizu centra, da je pun života, ali da je ipak i dovoljno miran, ne bi li se mogli spremiti ispiti! Dragi studenti, i vi koji ste duhom njima slični, Lion je upravo ono što tražite!

Udobno stambeno naselje, tako blizu centra grada – Lion je baš zbog toga jedan od omiljenih delova prestonice. Ipak, nemojte misliti da je ovo samo jedno uspavano beogradsko naselje - Lion i danas čuva šarm užurbanog trgovačkog centra, kakav je bio pre Drugog svetskog rata.

Duž glavnih ulica tada su se nizale niske kućice, zanatske radnje, u kojima se moglo naći baš sve - od odličnog obućara do krojačice na glasu ili pekare sa najlepšim hlebom. Danas su male zanatske tržnice uglavnom zamenili savremeni marketi, ali poneke od njih uspele su da odole savremenom razvoju grada. Jedna od takvih je i poslastičarnica Lion, koja i dalje čuva  deo duha predratnog načina života komercijalnog centra u okolini Bulevara. Niko ko prođe pored nje ne može da odoli slatkom mirisu kolača koji se širi ulicom. Oni koji su kolače probali, kažu da su baš kao bakini, ako ne i bolji.

Lion - raskrsnica trgovine i kulture nadomak centra grada

Ali, nije Lion bio poznat samo po zanatlijama i kolačima, već je predstavljao i omiljeno odredište starih boema. Simbol ovog dela grada, nekada je bila kafana - nezaobilazno sastajalište oficira, političara, učitelja i pisaca na Zvezdari. Štaviše, ova kafana bila je toliko važna da je ceo kraj dobio ime baš po njoj! Ona sama, nazvana je gradu u Francuskoj, a predstavljala je simbol bratske ljubav između Srbije i Francuske. Kafane više nema, ali priče o njoj i njenoj istoriji, ostaju sačuvane zauvek. Pogađate, zvala se Lion.

Danas stvari stoje malo drugačije, pa bi se moglo reći da je novi ponos ovog dela beogradske opštine Zvezdara - Šesta beogradska gimnazija i svi njeni bivši i sadašnji đaci. Ova Gimnazija nastala je još 1939. godine kao muška gimnazija da bi spajanjem sa Trećom ženskom, odnosno Sedmom i Devetom, postala obrazovna ustanova kakvu znamo danas.  Vredni đaci i profesori doneli su mnoge nagrade sa raznih takmičenja u Lion, a time opravdali dobar glas koji ih prati od kada gimnazija postoji. Neki od bivših učenika poznati su svima, kao na primer patrijarh Pavle, slikar Lazar Trifunović, glumci Ružica Sokić i Dragan Bjelogrlić, muzičar Đule iz Van Gogh-a, kao i mnogi drugi. Sigurni smo da ćete uskoro čuti za nekog sadašnjeg đaka, jer izgleda da u ovoj gimnaziji stasavaju mnoge zanimljive ličnosti.

Ulica Milana Rakića na Lionu verovatno je jedna od najveselijih ulica u Beogradu. Šetajući tuda čućete graju dece iz osnovne škole, visprene razgovore učenika Šeste gimnazije, ali i gromoglasan smeh iz Zvezdara teatra. Ovo pozorište osnovano je 1984. godine kao svojevrstan eksperiment sa specifičnim ciljem da promoviše komade savremenih jugoslovenskih pisaca bez stalne postavke glumaca i reditelja. Dobra vest je da je eksperiment uspeo, pa je Zvezdara teatar danas jedno od najznačajnijih pozorišta u Beogradu. Na zvezdarskim daskama odigrano je najviše predstava Dušana Kovačevića, današnjeg direktora teatra, a najveći broj uloga maestralno je odigrala velika glumačka legenda – Danilo Bata Stojković. Njegov doprinos pozorištu toliko je veliki da je u planu i da se ustanova nazove prema čuvenom Bati, kako bi mu se odala pošta za sve osmehe i suze koje je godinama iscrtavao na licima ljudi.

Granice Liona su Bulbulder na severoistoku, Đeram na zapadu, Lipov Lad na jugozapadu, Denkova Bašta na jugu i Cvetkova Pijaca na istoku. Većim delom pripada mesnoj zajednici Slavujev Potok i ceo kraj nagnut je ka ulici Dimitrija Tucovića i zapadu – severozapadu jer je potok tekao baš u tom pravcu.

Lion - raskrsnica trgovine i kulture nadomak centra grada

Lion, kraj koji samo na prvi pogled deluje obično, prepun je zanimljivih mesta i tajni koje tek treba otkriti. Ukoliko vam je sve to pomalo zagolicalo maštu, pogledajte našu ponudu stanova i kuća u ovom kraju i doživite ono što se rečima ne da opisati.