Profesorska kolonija - ušuškana oaza mira

Šta pruža Beograd?

Profesorska kolonija - ušuškana oaza mira

Naselje Profesorska kolonija se nalazi u širem centru grada na teritoriji opštine Palilula. Poznato je po profesorima Beogradskog univerziteta koji su ovu jedinstvenu četvrt osnovali dvadesetih godina prošlog veka.

Naziv Profesorska kolonija nastao je između 1926. i 1929. godine kada su beogradski profesori iz raznih krajeva počeli da naseljavaju ovu teritoriju. Tada su centar ovog kraja predstavljale ulice Ljube Stojanovića, Stojana Novakovića i Jaše Prodanovića. Danas ovaj prostor uokviruju Cvijićeva ulica, Bulevar despota Stefana, Braće Grim i Mitropolita Petra.

U periodu izgradnje, naselje se nalazilo na zemljištu ciglana i povrtnjaka, a od Beograda ga je delila današnja Cvijićeva ulica, gde je davno bio Bulbulderski potok. Svoje domove su na ovoj lokaciji izgradili čuveni profesori poput Milutina Milankovića, Aleksandra Leka, Tadije Pejovića, Jevrema Nedeljkovića, Vladimira Petkovića, Jovana Tomića i mnogih drugih. Među osnivačima se spominju i brojni doktori nauka i dobitnici medalja za hrabrost.

Profesorska kolonija - ušuškana oaza mira

Interesantna je činjenica da, za razliku od komšiluka, u ovom kvartu i dalje preovladavaju prizemne ili jednospratne kuće. Stil gradnje je sličan u svim ulicama, većina ima uređene vrtove, a na prvi pogled se primećuje da postoji kulturno-istorijska vrednost ovih domova, od kojih su neki danas pod zaštitom države. Ono što odiše "Kolonijom" jeste neverovatan spokoj, kao da se nalazite negde na periferiji, a čim zakoračite van njenih granica - čeka vas uobičajena gradska vreva.

Naselje je idealno za porodice sa malom decom jer je bogato zelenilom, a poseduje i nekoliko parkova, uređenih za najmlađe stanovnike "Kolonije". Oko ovog kraja se nalaze osnovne škole "Oslobodioci Beograda", "Starina Novak", "Vlada Aksentijević" i "Vuk Karadžić", kao i brojni vrtići. Takođe, studenti beogradskih univerziteta se često opredeljuju baš za ovaj deo grada jer je na desetak minuta hoda do Rudarskog, Mašinskog, Arhitektonskog, Pravnog i drugih fakulteta.

Profesorska kolonija - ušuškana oaza mira

Profesorska kolonija je odlično povezana sa svim delovima grada. Autobusima kroz Bulevar despota Stefana, kao i trolejbusima koji prolaze Cvijićevom ulicom, može se stići gotovo svuda. Lokacija je interesantna svima koji vole da budu blizu centra, a opet dovoljno ušuškani od gradske buke. Ukoliko poželite da pogledate neku dobru predstavu, koncert ili izložbu – ustanova kulture "Palilula" je pravi izbor. Za ljubitelje prirode bitno je naglasiti da se u blizini nalaze botanička bašta "Jevremovac" i park Tašmajdan, a sportistima je dovoljno reći da je hala "Pionir" odmah iza ćoška.

Nije slučajno baš ova lokacija na adresi Osmana Đikića 22 bila izbor City Experta za građenje svojih poslovnih uspeha! Ako smo vas zainteresovali za stanove u ovom kraju, pogledajte našu ponudu na linku.