PRIČA O STANU: Od pačeta do labuda

Top nekretnine / Novo iz City Experta

PRIČA O STANU: Od pačeta do labuda

Za oživljavanje magije ovog prostora je zaslužna Ana Vujanović, projektant i dizajner enterijera. Budući da se stan nalazi na prvom spratu zemunske kuće iz 1830. godine, i da mu je bila potrebna potpuna rekonstrukcija, pred njom su se nalazile dve mogućnosti – ili da stan potpuno modernizuje ili da pokuša da sačuva njegov duh.

Na svu sreću, odlučila se za drugo.

LOKACIJA

Stan se nalazi u Gospodskoj ulici, u jezgru starog Zemuna. U blizini je Veliki trg sa crkvom Uznesenja blažene Djevice Marije, kao i najstarija crkva u Beogradu - Nikolajevska crkva, čuvena zemunska pijaca i Dunavski kej. Glavno obeležje ovog kraja je ipak Kula na Gardošu ili Milenijumska kula, jedna od četiri kule koje su podignute na svim krajevima tadašnje Ugarske monarhije. U takvom okruženju i na tako ekskluzivnoj lokaciji, nalaze se niže zgrade i jednospratne kuće, među kojima je i ona u kojoj je smešten ovaj prelepi stan. 

REKONSTRUKCIJA

Stan u Gospodskoj je pre rekonstrukcije imao površinu od oko 80 m². Visina plafona od skoro pet metara je dozvoljavala izgradnju galerije, ali prethodni vlasnici nisu iskoristili tu mogućnost.

Prvi zadatak koji je Ana postavila sebi je bio da iskoristi zatečene materijale, ornamente i građevinske konstrukcije iz originalnog stana i da ih upotpuni novim rešenjima. Na plafonu visine skoro pet metara su otkrivene originalne noseće grede, koje su bile sakrivene gipsanim pločama. Tako robusne, otkrivaju moćnu plafonsku konstrukciju i daju novu dimenziju prostoru. Zadržala je i originalni izgled zidova od cigle i naglasila njihovu ‘reljefnost’ podnom i zidnom LED rasvetom koja se reguliše potenciometrima. 

Obratite pažnju na “ramove” na zidovima, koji su napravljeni od delova drveta sa originalnih prozora. Ana je išla toliko daleko da je pokušala da restaurira izgled porodičnog grba koji se nalazio na fasadi iznad ulaza.

CELINE

Raspored stana je interesantan, prostor “teče” a delovi se organski prepliću i nastavljaju jedan na drugi. U principu, to je ‘open space’ prostor (kuhinja, trpezarija, dnevna soba) sa galerijom, koja ima spavaću sobu i kupatilo. Kupatilo i dečija soba su odvojene prostorije.

U kuhinji se nalazi ostrvo na kome se nalaze sudopera i ugradna ploča. Ostrvo je ujedno i sto za doručak ili užinu. Prostor trpezarije je definisan velikim staklenim trpezarijskim stolom sa šest stolica od kovanog gvožđa. Sto, stolice i cela kuhinja su jedinstveni i rađeni po Aninom idejnom rešenju i projektu.

U dnevnoj sobi se izdvajaju dve celine: biblioteka sa policama uklesanim u zid, kao i dve lepe i udobne stilske fotelje za čitanje. Naspram biblioteke nalazi se veliki trosed pored koga sa plafona visi ljuljaška jaje.

Stepenište koje vodi na galeriju se prirodno nastavlja ili “teče” iz dnevne sobe, a ograda izgleda kao da je izlivena iz jednog komada. Uz svetlo kojim stan obiluje, prirodno rešenje za galeriju je da bude mesto za mali slikarski atelje. U nastavku ateljea je spavaća soba sa velikim bračnim krevetom i kupatilom. Kupatilo je opremljeno stilskom kadom a u nastavku se nalazi tuš kabina.

A sve to ne bi bilo moguće bez dobrih saradnika. Za radove je bio zadužen “Mimarosstone”, firma koja se bavi izradom dekorativnog kamena i cigle, izvođenjem radova i proizvodnjom industrijskog nameštaja.

POGLEDI

Stan je dvostrano orijentisan na jugoistok i severozapad, svetao, a ipak zaštićen od direktnog sunca.

Dnevna soba sa tri velika prozora gleda na Gospodsku ulicu, pešačku zonu i omiljeno mesto za ispijanje vikend kafe svih pravih Zemunaca. Severozapadni deo stana ima prostranu terasu od 17 m² u nivou galerije, za ušuškanu privatnost i pogled na Gardoš preko zemunskih krovova.

ZAKLJUČAK

Ovaj stan je poseban po svemu. Pre svega po trudu, znanju, novcu i vremenu koji su uloženi u njegovu rekonstrukciju. Zemun je poznat kao varoš koja drži do svog identiteta i duha – a ovaj stan je savršen primer toga. Stan u Gospodskoj i dalje čeka vlasnika -  verujemo da će ga u 2021. godini i naći.

Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije