Pogledajte kako izgleda predratna vila u Beogradu vredna 5 miliona evra!

Top nekretnine

Pogledajte kako izgleda predratna vila u Beogradu vredna 5 miliona evra!

Najluksuznija kuća u Beogradu

Na 1.690 metara kvadratnih, nedaleko od Trga Slavija, prostire se impresivna kuća, čiji temelji sežu iz Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Njena istorija je veoma zanimljiva i nalazi se pod zaštitom spomenika kulture, zato smo odlučili da je izvedemo iz anonimnosti.

Sa ponuđenom cenom od 5.000 000 €, predstavlja jednu od najskupljih oglašenih nekretnina na sajtu City Expert. Naši agenti dele kakva je zainteresovanost za nju i da li postoje potencijalni kupci.

Pogledajte šta nudi ova impozantna vila, čiji sjaj ne bledi, premda će uskoro proslaviti 100. rođendan.

Istorija i arhitektura vile u Deligradskoj

Istorija i arhitektura vile u Deligradskoj

Ova monumentalna rezidencija smeštena je u Deligradskoj ulici pod brojem 12 i predstavlja delo arhitektonskog opusa Dragiše Brašovana. Prvobitno je građena za bogatog srpskog industrijalca Aleksu Pavlovića 1925. godine.

Maestralno ime srpske arhitekture, Brašovan, ostavio je trag stvaralaštva u mnogim gradovima srednje Evrope i Balkana. Kažu da nije bio teoretičar, već praktičar koji se izražavao delima. Između ostalih, tvorac je zgrade Metropola, Eskontne banke u Nušićevoj, vile Dušana Jazića na Dedinju, pravoslavne crkve u Orlovatu, kao i zdanja u Krunskoj gde je trenutno smešten muzej Nikole Tesle.

Gradnja ove kuće izražava formulu svojevrsnog egzotizma u tadašnjoj arhitekturi kombinovanjem pseudoromaničkih, vizantijskih i orijentalnih motiva. Smešta se u neoromanički pravac, dok svojom materijalizacijom stvara difuziju Istoka i Zapada. Ovo je ostvareno odabirom elemenata srednjoevropske struje, kojima se arhitekta inspirisao u Budimpešti, kao i pojedinačnim elementima Orijenta.

Zakoračimo u ambijent kuće Alekse Pavlovića!

Zakoračimo u ambijent kuće Alekse Pavlovića!

Kada se pojavite na pragu ovog velikolepnog zdanja, prvo što će vas oduševiti jeste centralno pozicioniran hol koji se proteže na dve spratne visine, otkrivajući prostranstvo od 6 metara uvis. Kroz tematski centar rezidencije spušta se impozantan luster, dok masivni lukovi uovičuju hol. Ako se zagledate u svaki pojedinačan stub, primetićete neverovatno istančanu ukrasnu rezbariju skupocene izrade.

Najreprezentativnija prostorija svakako je dnevni boravak u levom krilu prizemlja, odlikujući se unikatnim komadima nameštaja i impresivnom bibliotekom. Na četiri etaže, koliko ih ukupno poseduje ova kuća, nalazi se čak 30 prostorija.

Iako je dom građen iscela, može se primetiti da prva dva nivoa pripadaju identičnom dizajnu enterijera, dok se poslednja dva mogu smestiti u novije doba kad se radi o stilu uređenja i odabiru nameštaja. Autentična drvena stolarija i visoki plafoni od 3.1 m još više doprinose gospodstvenosti prostora i vanvremenskom duhu.

Aristokratska cena od 5.000.000 €!

Ima li zainteresovanih?

S obzirom na to da se cena kvadrata smanjuje na veću ukupnu površinu, cena kvadratnog metra kuće u Deligradskoj (2.959 €/m²) je zapravo niža nego što diktira njena objektivna vrednost. Možda ovaj podatak začuđuje znajući da je njena ukupna cena 5.000.000 €, ali nakon detaljnog pregleda prezentacije nekretine, postaje jasno zašto ne može biti niža.

Naši agenti otkrivaju da je tokom vremena oglašavanja ove kuće bilo na desetine zainteresovanih kupaca, dok u ovom trenutku postoje pregovori o kupovini sa nekima od njih. S obzirom na to da je u pitanju netipična nekretnina koja spada u kulturnu baštinu i procenjuje se na veliki iznos, nije u pitanju brza prodaja, a ni cena u budućnosti se ne može lako predvideti.

Bilo nam je zadovoljstvo da vas sprovedemo kroz ovaj neverovatan prostor koji je odoleo smeni nekoliko država i minulim ratovima. Ne možemo da se ne zapitamo kakva će dalja sudbina ove kuće biti, ali je sigurno da će ostati zapisana u spomenaru Beograda.

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Prodaja stanova Beograd
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova