25% vlasnika “Stan na dan” prešlo na dugoročno izdavanje

Tržište nekretnina

25% vlasnika “Stan na dan” prešlo na dugoročno izdavanje

“Stan na dan” je naziv koji se odomaćio na tržištu nekretnina u poslednjih desetak godina.  Radi se o procvatu kratkoročnog izdavanja stanova koji je nastao zahvaljujući razvoju portala kao što su “airbnb” i “booking.com”, kao i promeni u ponašanju i u očekivanjima turista, koji su počeli da daju prednost ličnijem, kvalitetnijem i ekonomičnijem boravku u domaćim uslovima umesto hotelskih soba. Ova “demokratizacija turizma” je donela znatne prihode vlasnicima nekretnina koji se se odlučili za ovu vrstu izdavanja, pogotovo ako se njihova nekretnina nalazi u centru grada, blizu kulturnih institucija ili istorijski važnih lokacija (primer nekretnina blizu Petrovaradina odnosno Exit festivala u Novom Sadu). Sa druge strane, pojavili su se problemi u smislu da je tržište postalo zasićeno ponudom, bar što se Beograda tiče, i da je postajalo sve teže ostvariti redovan priliv i kontinuiranu posetu turista koji će ceo posao učiniti isplativim.

A onda se desila pandemija koja je promenila sve. Od uvođenja vanrednog stanja, pre mesec dana, sve ekonomske aktivnosti su se postepeno usporavale, ukljujući promet nekretnina. Uveliko se spekuliše o uticaju pandemije na svetsku ekonomiju, ali mišljenja su različita, a niko se ne usuđuje da daje dugoročne prognoze.

Jedino oko čega se svi slažu je da je turizam grana privrede kao će pretrpeti najveći udarac. I zato, ako ste vlasnik stana za kratkoročno izdavanje, možda je vreme da potražite alternativu za ostvarivanje prihoda. U ovom tekstu ćemo vam dati 5 dobrih razloga da promenite svoj biznis model:

1. Za oporavak turizma je potrebno vreme

Trenutne, oprezne najave su da će vanredno stanje u ovom obliku trajati do kraja maja, a da će se posle toga stvari polako i postepeno vraćati na staro. Zemlje u okruženju koje su najviše ulagale i očekivale povraćaj novca od turizma su se već oprostile sa letnjom sezonom. Sa druge strane, za pretpostaviti je da će i turisti drugačije razmišljati zbog ekonomske neizvesnosti koju je donela pandemija, pa će drugačije planirati putovanja ili očekivati više za uložen novac.

2. Bolje siguran prihod, nego nepostojeći

Većina vlasnika stanova za kratkoročno izdavanje je počela sa poslom privučena mogućnošću dobre a brze zarade. Mnogi su se odmah suočili sa bolnom istinom: ima više faktora koji utiču na popularnost “stana na dan”, a konkurencija je nemilosrdna.

Dugoročno izdavanje donosi sigurne prihode, pogotovo ako nekretnina ima dobar odnos cene i kvaliteta. Od početka vanrednog stanja, izdavanje je, kao brža i aktivnija grana prometa nekretnina od prodaje, već počelo da se prilagođava krizi. Stanovi se i dalje izdaju, a neki od zakupodavaca su spustili cene zakupnine za 10 do 20% za vreme trajanja vanrednog stanja, kako bi zadržali zakupce, odnosno privukli nove. I izgleda da im uspeva.

3. Trošite manje vremena i novca

Ako sami vodite posao “stan na dan”, već znate da morate da sačekate zakupce više puta mesečno, uputite ih u stan i grad, kao i da plaćate redovno spremanje i da izmirujete račune za komunalije koji će rasti srazmerno broju mesečnih poseta. To zahteva i vreme i novac. Ako pređete na dugoročno izdavanje, sem pokazivanja stana potencijalnim zakupcima, eventualno ćete jedanput mesečno svratiti do stana po kiriju i dokaze o plaćenim računima, ako se ne dogovorite da vam sve šalju elektronski.

4. Manje kontakta sa ljudima

“Stan na dan” po prirodi posla podrazumeva česte kontakte sa ljudima. A pandemija je donela neka nova socijalna pravila. City Expert je, kao prva online agencija i jedinstveni servis za promet nekretnina od početka reformisao način izdavanja stanova, uvođenjem direktne i elektronske komunikacije između zakupodavca i zakupca, sa trećom stranom, korisničkim servisom, koji je dostupan preko telefona. Možemo da se pohvalimo da u procesu izdavanja učestvuje najmanji mogući broj ljudi: vi i zakupac.

Naš sajt privlači mnogo zakupaca mesečno jer je usluga dugoročnog izdavanja za zakupce bez provizije. Oni često posećuju sajt ne samo zbog toga, već i zbog toga što su navikli na detaljnu multimedijalnu prezentaciju svake nekretnine i da se upoznaju sa njom u potpunosti, a posetu stanu će zakazati samo oni koji su zaista zainteresovani za zakup.  /u vandrednim okolnostima, vlasnici sami snimaju materijal za prezentaciju, više o tome pročitajte ovde.

Ukratko, zahvaljujući prezentaciji, imaćete manje poseta nekretnini, ali će one brže dovesti do davanja u zakup, po našem iskustvu.

5. Uvek možete da se vratite

I ako možda verujete da će uskoro sve da bude po starom, prelazak na dugoročno izdavanje u ovom trenutku može da vam pomogne da prevaziđete trenutne gubitke.

Možete da ponudite stan za izdavanje u Novom Sadu ili Beogradu na neko vreme, da vidite kako ide i da li vam odgovara ovaj način ostvarivanja prihoda. Možete da ga povučete kad god poželite, kao i da ga vratite u ponudu u najkraćem mogućem roku.

Niko ne zna kako će svet izgledati posle korone, ali neka mišljenja su da ništa neće biti kao pre. Zato je potrebno da se prilagodimo okolnostima, a svaku krizu pogledamo u svetlu šansi koje nudi. U tom smislu, prelazak sa kratkoročnog na dugoročno izdavanje može biti savršen odgovor na pitanja koja vas muče. Javite nam se.

City Expert
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova