Cene zakupa stanova 15% niže nego prošle godine! Ovo su aktuelne cene po beogradskim opštinama

Tržište nekretnina

Cene zakupa stanova 15% niže nego prošle godine! Ovo su aktuelne cene po beogradskim opštinama

Godinu i po dana od kako je rusko-ukrajinska kriza izazvala potres na tržištu nekretnina u Srbiji, cene zakupa stanova su se u velikoj meri stabilizovale, a statistički podaci pokazuju da su u proseku opale 15% u odnosu na isti period prošle godine.

U nastavku bloga detaljno smo istražili cene kvadratnog metra u najtraženijim beogradskim opštinama, kako biste imali precizne informacije bilo da planirate da iznajmite ili izdate nekretninu.

Tržište od famozne 2022. do danas

Svima je poznato da je veliki priliv stranih državljana u 2022. godini u Srbiji destabilizovao domaće tržište masovnom kupovinom i iznajmljivanjem stanova. Drastičan skok potražnje je povećao tržišnu cenu nekretnina koje su se izdavale po 50% višoj ceni nego danas. Sada, godinu i po dana nakon pika tražnje, manje je zakupaca, te se cene stabilizuju.

Realne cene zakupa stanova u 2024. godini

Nekretnine oglašene na sajtu City Expert koje su u skladu sa realnom tržišnom vrednošću izdaju se za manje od jednog dana. To su najčešće manje kvadrature stanova čija mesečna kirija iznosi od 400-600 evra. Ovakvi stanovi se izdaju u rekordnom roku zato što registrovani korisnici sajta imaju opciju da sačuvaju parametre pretrage i dobijaju obaveštenje na imejl čim se odgovarajuća nekretnina nađe u ponudi.

Cenu će svakako oblikovati mnogo faktora, a jedan od značajnijih je lokacija. Poređenja radi, u novobeogradskim blokovima možete iznajmiti stan za 7-15 evra po kvadratu ukoliko je u pitanju starogradnja, dok će mesečna kirija u novim kondominijumima, poput Kennedy Residence ili West, iznositi više, prosečno 15-20 €/m². Ovaj raspon cena podrazumeva da će i drugi kriterijumi biti uračunati, kao što je na primer ukupna površina nekretnine; manje kvadrature će imati višu cenu po kvadratu, a veći stanovi nižu.

U centru grada, na Starom gradu, cene rente stanova starogradnje se kreću od 8 do 17 €/m², a luksuzni objekti koštaju 18-22 €/m².

Na Vračaru, Zvezdari i užem centru Zemuna cene su od 7-17 € po kvadratu, na periferiji Beograda 4-9 €/m².

“Komšija kaže da je izdao stan za 1.000 €, mogu li i ja?”

Od početka 2024. godine primećujemo smanjenu potražnju stranih državljana za nekretnine na našem tržištu.

Cene stanova diktira mnogo faktora, kao što su lokacija, struktura, renoviranost, opremljenost, ali pre svega u pitanju je odluka konkretnog vlasnika za koliko novca će određenu nekretninu rentirati. Ovde je savet da se zakupodavci ne orijentišu na situaciju u ranijem periodu (kada je bilo lako izdati stan čija renta iznosi dve prosečne plate u Srbiji), već uzeti u obzir da se cene u proseku smanjuju kako potražnja pada. Sada postoji više nekretnina na tržištu, stranci ne preplaćuju stanove i cene se polako vraćaju u regularne tokove.

Ako tražite stan u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu, sačuvajte svoju pretragu na našem sajtu odabirom cene, lokacije i strukture, kako biste redovno bili informisani o novim nekretninama iz naše ponude. Sada je pravi trenutak za iznajmljivanje stana jer je tržište vrlo aktivno, a cene se stabilizuju. Osim toga, u našoj agenciji rade agenti sa licencom koji će vas sigurno sprovesti kroz čitav proces, sačiniti ugovor o zakupu, pregovarati oko cene ako je potrebno, a podsećamo da za sve to ne plaćate  proviziju.

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Izdavanje stanova Beograd
Zaupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije