Izdavanje stanova Rusima - uticaj na cene nekretnina i procedura izdavanja

Tržište nekretnina

Izdavanje stanova Rusima - uticaj na cene nekretnina i procedura izdavanja

Sve je veći broj stranih državljana koji odlučuju da se na kraći ili duži vremenski period presele u Srbiju. S obzirom na trenutnu situaciju u svetu, najveći broj tih državljana su Rusi, koji se odlučuju da iznajme ili kupe nektretnine na teritoriji naše zemlje. Prema javno objavljenim informacijama u Srbiji je trenutno između 30.000 i 50.000 Rusa.

Ukoliko želite da saznate zašto je izdavanje stanova Rusima dobra ideja, kako je njihov dolazak uticao na tržište nekretnina, kao i koja je procedura za izdavanje i da li se razlikuje u odnosu na uobičajenu, nastavite sa čitanjem ovog teksta.

Kako su Rusi uticali na cenu izdavanja stanova?

Iako je cena izdavanja stanova u konstantnom porastu poslednjih nekoliko godina, ovaj trend je posebno izražen od početka 2022. godine usled inflacije. Kako je sve veća tražnja za iznajmljivanjem stanova i većinu tražnje čine upravo Rusi, a ponuda je ostala nepromenjena, cene izdavanja su vrtoglavo skočile. 

A kakve stanove traže Rusi i da li ih više kupuju ili iznajmljuju?

Rusi se pretežno odlučuju za iznajmljivanje stanova, pre nego za kupovinu nekretnina, a usled njihove veće platežne sposobnosti i hitne potrebe za mestom za stanovanje, za njega su spremni da daju više novca nego što je to uobičajeno u Srbiji.

Izdavanje stanova Rusima - uticaj na cene nekretnina i procedura izdavanja

Oni traže već nameštene stanove, u koje se mogu odmah useliti. Iz tog razloga, izdavanje stanova Rusima, čini se kao dobar potez za vlasnike stanova da se sad odluče za oglašavanje stanova i iskoriste priliku da zarade više novca i profitiraju. Kako je ponuda stanova manja od tražnje, cene po kojima stanodavci izdaju stanove Rusima mogu biti znatno veće od standardnih.

Gradovi za koje se najviše odlučuju su definitivno Beograd i Novi Sad, a to su uglavnom stanovi na atraktivnim lokacijama u gradu. Kada je u pitanju Beograd, kao idealna lokacija za život Rusa se mogu izdvojiti bolje opremljeni stanovi na Vračaru, u samom centru grada i na Dedinju, kao i stanovi u blizini ruskih škola koje traže oni koji imaju decu.

Upravo iz navedenih razloga, prosečne cene izdavanja stanova u ovm gradovima su u periodu od januara ove godine do danas porasle u proseku za 150 evra.

Procedura iznajmljivanja stanova Rusima - da li se razlikuje od uobičajene?

Prilikom izdavanja stanova Rusima, moraju se poštovati određena pravila i zakoni naše zemlje. Proces i obaveze tokom izdavanja stanova isti su za sve strance, pa tako i za Ruse.

Ugovor o zakupu stana - obavezno zaključenje ugovora

Kao i kod iznajmljivanja stana našim državljanima, prilikom izdavanja stana Rusima i ostalim strancima, neophodno je sa njima zaključiti ugovor o zakupu stana kojim se štite istovremeno stanodavac i stanar.

Prilikom sastavljanja ugovora možete koristiti standardni ugovor ili mu dodati određene klauzule koje zavise od stanodavca do stanodavca.

Izdavanje stanova Rusima - uticaj na cene nekretnina i procedura izdavanja

Obavezna prijava boravišta - dobijanje Belog kartona

Rusi, kao i ostali stranci u našoj zemlji imaju obaveze prilikom dolaska u zemlju koje moraju ispuniti, a u njoj mogu ostati na kraći ili duži period u zavisnosti od dozvole koju im Republika Srbija izda. Boravak stranih državljana u našoj zemlji regulisan je Zakonom o strancima.

Zakonska obaveza vlasnika stana (stanodavca) je da u roku od 24 časa od izdavanja smeštaja zajedno sa ruskim državljaninom ode u Policijsku stanicu koja je nadležna za opštinu na kojoj se stan koji se izdaje nalazi. U Policijskoj stanici započinje se procedura registracije stranca i dobijanje “Belog kartona”.

Dokumenta koja su vam potrebna za prijavu boravišta stranca:

  • Dokument o prijavi boravišta (Beli karton) koji popunjava vlasnik stana

  • Pasoš stranog državljanina

  • Lična karta vlasnika stana na čiju se adresu prijavljuje stranac

  • Vlasnički list stana - dokaz o vlasništvu nad stanom

Nakon što se strani državljanin registrovao i dobio Beli karton, on može podneti Zahtev za odobrenje privremenog boravka u Srbiji ukoliko želi u njoj da boravi duže od 90 dana.

Boravak stranca u našoj zemlji može biti:

  • Kratkotrajan boravak -  boravak do 90 dana za koji nije potrebna viza

  • Viza za duži boravak - boravak između 90 i 180 dana sa namerom da se podnese zahtev za privremeni boravak

  • Privremeni boravak - dozvola za boravak stranog državnjanina u Srbiji duže od 90 dana

  • Stalni boravak - dozvola za stalno nastanjenje na mestu gde mu je prethodno odobren privremeni boravak

Ukoliko strani državljanin ne prijavi boravak u zemlji i policajac ga legitimiše, kazne su veoma visoke.

Izdavanje stana Rusima - da li i ko plaća porez?

Zakon o stanovanju propisuje da nakon što je zaključen ugovor o stanovanju, blasnik stana, odnosno stanodavac, dužan da Poreskoj upravi prijavi početak ostvarivanja prihoda od izdavanja stana.

Porez na prihod državi plaća stanodavac i on iznosi 20%. Kazne za nelegalno ostvarivanje profita, odnosno za one vlasnike koji nisu prijavili Poreskoj upravi svoju zaradu od izdavanja stana, mogu biti veoma visoke, od 5.000 do 150.000 dinara. U nekim slučajevima kada je visina neplaćenog preza veća od 150.000 dinara kazna može biti čak i zatvorska.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom informisali o trenutnom stanju na tržištu nekretnina usled velikog broja Rusa koji su naselili našu zemlju i u potrazi su za mestom za stanovanje. Ukoliko želite da izdate stan stranim državljanima, City Expert je tu da vam pomogne tokom celog procesa. Ponudite svoju nekretninu putem našeg portala i brzo i efikasno izdajte stan strancima.

City Expert
Izdavanje stanova Beograd