Kako da student pronađe pristojan stan u Beogradu kada je potražnja velika? Ovo su praktični saveti i trenutne cene

Tržište nekretnina

Kako da student pronađe pristojan stan u Beogradu kada je potražnja velika? Ovo su praktični saveti i trenutne cene

“Ko rano rani, na vreme stan grabi”, naša je autorska poslovica koja najbolje opisuje stanje na tržištu nekretnina početkom septembra, neposredno pre nego što veliki broj studenata započne potragu za stanom u Beogradu.

Kao vodeća agencija za izdavanje nekretnina u Beogradu, želimo da vam svojim iskustvom pomognemo da nađete odgovarajući stan u kome ćete provesti više meseci, a možda i cele studije. Studentski stan po povoljnoj ceni je moguće naći u prestonici uz nekoliko trikova: nalaženje cimera, odabirom nešto udaljenije lokacije od centra grada, sa koje je potreban jedan prevoz do fakulteta, ili na druge načine koje predlažemo.

Započnite potragu za stanom na vreme!

Najvažnija preporuka za studente je da započnu potragu za stanom već krajem avgusta i početkom septembra. Umesto da čekate poslednje nedelje pred početak semestra, kada je ponuda stanova ograničena, a cene više, studenti treba da iskoriste trenutno nešto manje aktivno tržište. Aktuelna ponuda za izdavanje stanova u Beogradu je solidna i raznovrsna, zato je pravo vreme da pregledate oglašene stanove. Ranom rezervacijom stana izbegavate žurbu i stres, a takođe imate mogućnost da izaberete stan koji najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu.

Koliko košta stan za studente u glavnom gradu?

Koliko košta stan za studente u glavnom gradu?

Trenutna ponuda stanova koji mogu biti adekvatni za studente je raznolika, ali vam je sigurno poznato da su cene prethodnih godina porasle. Dobra vest je da primećujemo blagi trend snižavanja cena usled znatnog proširenja ponude.

Ako nekretninu iznajmljuju sami, studenti obično traže garsonjere ili jednosobne stanove. U centralnim delovima Beograda, prosečne cene zakupa garsonjera mesečno koštaju oko 400 evra, dok su jednosobni stanovi u proseku oko 600 evra. Van centra, često se u ponudi pojave garsonjere po ceni od 200-250 evra, dok jednosobni stanovi koštaju oko 450 evra. Ukoliko niste dobro upućeni u opštine Beograda, u nastavku saznajte koje mogu odgovarati potrebama studenata.

Povoljnije lokacije za studente u Beogradu

Povoljnije lokacije za studente u Beogradu

Stanovi bliže centru grada i u okolini fakulteta su po pravilu skuplji, zato savetujemo da razmotrite i periferne opštine.

Studentima sa Filološkog, Filozofskog i Matematičkog fakulteta najviše odgovara smeštaj u centru grada. Alternativa mogu biti naselja odlično saobraćajno povezana sa centrom, pa samim tim i pomenutim fakultetima, kao što su Višnjička banja, Karaburma, Krnjača, Kotež i Borča.

Studentima tehničkih fakulteta je najpogodnija adresa za stanovanje u blizini Vukovog spomenika, a odlična alternativa za njih mogu biti i naselja Mirijevo i šire područje Zvezdare.

Voždovac je, s druge strane, tražen među studentima FON-a, Saobraćajnog fakulteta, Farmaceutskog i FPN-a, pa tako u okviru ove opštine postoje skuplje opcije bliže Autokomandi, ili nešto povoljnije ka Kumodražu, Miljakovcu i naselju Medaković.

Podela troškova sa cimerima

Ukoliko je finansijski neisplativo da samostalno iznajmite stan na željenoj lokaciji, iznajmljivanje većeg stana sa cimerom može značajno smanjiti izdatke stanovanja. Ako vam je stan potreban u blizini fakulteta, možete lako pronaći druge studente zainteresovane za istu lokaciju.

Na ovaj način možete smanjiti trošak stanovanja, a živeti u većem i komfornijem stanu. Stanovi sa dve spavaće sobe u centru i širem centru Beograda u proseku koštaju 800 evra, dok se malo dalje od centra mogu pronaći za 500-600 evra.  Deljenjem stana sa cimerom, ne samo da ćete prepoloviti troškove kirije, već ćete podeliti i mesečne režije.  Poslednjih godina, od kako su cene nekretnina porasle, ova opcija je najpopularnija među studentima.

Ipak, važno je napomenuti da su ovo prosečne cene. Na cenu stana utiču i mikrolokacija, zgrada, i stanje samog stana. Uzevši sve ovo u obzir, možete pronaći povoljnije rešenje, poput odabira stana u starogradnji sa skromnijim nivoom opremljenosti, ali na dobroj lokaciji i po pristupačnijoj ceni.

Podela troškova sa cimerima

Neka pravi stan pronađe vas!

Na sajtu City Expert svakodnevno se oglašava veliki broj atraktivnih nekretnina. Svi stanovi sa dobrim odnosom cene i kvaliteta izdaju se za manje od jednog dana. Da biste imali prednost i iskoristili trenutak kada se pojavi stan koji odgovara vašim potrebama, preporučujemo vam da koristite opciju "save search" na našem sajtu. Sačuvajte parametre koje tražite kod nekretnine, kao što su lokacija, cena, struktura… i budite automatski obavešteni putem SMS poruke i e-maila kada se takav stan nađe u našoj ponudi.

Planiranjem unapred i uzimanjem u obzir svih faktora koje smo naveli, i dalje je moguće pronaći stan u prestonici koji vam odgovara prema svim aspektima – ceni, kvalitetu, komforu. Želimo vam sreću i stojimo na raspolaganju za svaku vrstu pomoći u vezi sa nekretninama!

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Zaupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije
Izdavanje stanova Beograd