Kupovina stana u izgradnji: procedura pre i posle useljenja!

Tržište nekretnina

Kupovina stana u izgradnji: procedura pre i posle useljenja!

Kupovina stana u novogradnji donosi nesumnjive prednosti za buduće vlasnike - život u novom i modernom domu, potencijalno nižu cenu jer se nekretnina kupuje u fazi izgradnje, kao i mogućnost povrata PDV-a ukoliko je to kupovina prve nepokretnosti. Osim toga, investitori obično daju mogućnost otplate na veći broj rata, a stambeni kredit se odobrava nakon što je objekat na 80% izgrađenosti, te postoji rešenje gotovo za svakoga.

Mnogi su zabrinuti kada se radi o kupovini proizvoda koji još uvek nije u svom finalnom obliku, kao što je nekretnina u izgradnji, ali treba da znate da je kupovina novogradnje česta i regulisana praksa, te nemate razloga za brigu kada nađete pouzdane saradnike. Stručnjaci čija će vam pomoć zatrebati tokom ovog procesa su neizostavno: agent za promet nekretninama, advokat i notar.

Pre nego što kupite stan u novogradnji

U Srbiji postoji veliki broj investitora koji trenutno ulažu u tržište nekretnina i još je veći broj objekata u izgradnji. Od velike je važnosti da ste sigurni u kompaniju investitora od kog planirate da kupite stan. Poželjno je da postoji preporuka, da proverite njihovo poslovanje na APR-u, ili da pitate vašeg agenta sve što vas zanima o rokovima i njihovim prethodnim projektima. Dokumentacija koju investitori treba da prilože pre nego što potpišete ugovor je sledeća: građevinska dozvola, pravosnažnost iste, rešenje o kućnom broju, eventualno provera temelja i konstrukcije, kao i dokaz o plaćenim dažbinama državi, kao što su naknada za uređenje građevinskog zemljišta, taksa za električnu energiju, vodovod, PTT troškovi i rešenje o kanalizaciji.

Kako pronaći proverenu novogradnju?

Ako planirate da kupite novogradnju u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu, City Expert je vaš pouzdan partner. Na našem sajtu pronađite najveću ponudu stanova u izgradnji i kupite stan bez plaćanja provizije, od pouzdanih investitora.

Upotrebna dozvola i knjiženje zgrade

Nakon što se odlučite za željeni stan, sledi potpisivanje kupoprodajnog ugovora kog sastavlja advokat i overava notar. Pri plaćanju dogovorene cene, dobićete potvrdu o isplati.

Kada je zgrada završena neophodno je da prođe tehnički prijem kako bi investitor mogao da preda dokumentaciju za upotrebnu dozvolu. Nju izdaje nadležni organ i period čekanja može biti od šest meseci, pa sve do dve godine u nekim slučajevima. Ovo ne osporava legitimnost gradnje, a kupci se, nakon što je zgrada završena, mogu useliti i raspolagati svojom imovinom kako god žele, živeti u njoj, izdavati je ili prodati. Dakle, postoji period čekanja upotrebne dozvole pre čega nije moguće uknjižiti nekretninu, ali u praksi to ništa ne menja za kupca, jer su već postali zvanični vlasnici.

Kada je upotrebna dozvola obezbeđena, sledi upisivanje zgrade u Katastar nepokretnosti, a potom se kupci stanova knjiže kao vlasnici posebnih delova - stanova. Ova procedura je dodatno olakšana za kupce jer prema novom sistemu investitori završavaju knjiženje samostalno, bez potrebe da fizički odlazite u Katastar.

Vaše obaveze nakon useljenja u novogradnju

Prilkom ulaska u posed stana, kupac i prodavac zajedno sastavljaju zapisnik o primopredaji nekretnine gde piše ukoliko postoje neki nedostaci stana koje je investitor dužan da otkloni u najkraćem roku.

Prilikom useljenja, potrebno da izvršite prenos prava korišćenja struje, odnosno EDB brojila sa investitora na vaše ime. Ovo se završava odlaskom u poslovnicu Elektrodistribucije nadležne za opštinu u kojoj se nalazi stan. Spisak adresa i ogranaka je pobrojan na sajtu Elektrodistribucije. Od dokumenata su potrebne lične karte vlasnika i kupaca; kupoprodajni ugovor i njegova kopija.

Neophodno je da se prijavite i kao novi korisnik komunalnih usluga u roku od 8 dana nakon što počnete da ih koristite. Ovaj korak ponekad obavljaju i investitori u ime vlasnika stanova. Odgovarajuću dokumentaciju i ekspoziture po opštinama za grad Beograd pronađite na sajtu javnog komunalnog preduzeća “Infostan tehnologije”. Ekvivaletna preduzeća pružiće vam informacije u vezi sa ovom procedurom u Novom Sadu i Nišu.

Nakon što ste zaključili ugovor o kupoprodaji nepokretnosti i postali vlasnik, postali ste obveznik poreza na imovinu. Njegova visina se utvrđuje prilikom podnošenja poreske prijave nadležnom poreskom organu u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora. Ovo se odnosi i na drugu nepokretnost koju kupujete kao zasebnu celinu, na primer garažu. 

Refundacija PDV-a kupcu prvog stana

Još jedan razlog zbog čega su stanovi u izgradnji popularni jeste mogućnost refundacije PDV-a kupcu prvog stana.

Kao kupac prve nekretnine po zakonu imate pravo da povratite iznos poreza, odnosno jedan član domaćinstva ima pravo na povrćaj za 40 m², a svaki naredni stiče pravo na refundaciju za 15 m². Ovo se ne odvija automatski, već je potrebno podneti zahtev poreskom organu u opštini na čijoj teritoriji se nalazi stan. Sve o ovom postupku i potrebnoj dokumentaciji pronađite u našem blogu o ovoj temi. U slučaju da je investitor fizičko lice, umesto sistema PDV-a, postoji porez na prenos apsolutnih prava, za koji takođe imate pravo na oslobođenje od plaćanja po istim uslovima.

Zbog svega navedenog, mnogi kupci smatraju kupovinu stana u novogradnji najboljim rešenjem stambenog pitanja.

Ukoliko vam je potrebna individualna konsultacija i ponuda novih stanova u izgradnji prema vašim željama i mogućnostima, kontaktirajte naše agente. Svim kupcima nudimo direktnu komunikaciju sa investitorom, pravnu pomoć i vođenje kroz čitav proces do useljenja – I TO BEZ PROVIZIJE!

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije
Prodaja stanova Beograd