Milenijalci na tržištu nekretnina: Kako mladi uspevaju da kupe stan u Beogradu?

Tržište nekretnina

Milenijalci na tržištu nekretnina: Kako mladi uspevaju da kupe stan u Beogradu?

U svetu nekretnina, milenijalci, rođeni između 1981. i 1996. godine, predstavljaju značajnu grupu kupaca, posebno njeni stariji pripadnici. Ova generacija, koja je odrasla uz digitalnu revoluciju, sada je u fazi kada ozbiljno razmišlja o sticanju vlastite nekretnine. Kako se oni nose sa izazovima kupovine sopstvene nekretnine i koje su njihovi specifični kriterijumi, analiziramo u današnjem blogu.

Sve više milenijalaca kupuje stanove

Milenijalci su generacija koja je odrasla tokom ekonomske nestabilnosti, što se odrazilo na na njihove stavove i pristup kupovini nekretnina. Uprkos izazovima poput visokih cena i neizvesnih karijera, sve je više mladih koji uspevaju da kupe svoj prvi stan. Prema zvaničnim podacima, mladi do 30 godina čine oko 15% kupaca stanova, što predstavlja značajan napredak u odnosu na prethodne godine.

Ko su mladi kupci nekretnina i kakve lokacije biraju?

Jedan od ključnih faktora za milenijalce je finansijska stabilnost. Većina mladih kupaca dolazi iz IT industrije, ali i iz drugih sektora poput ekonomije, prava i građevine, deli svoja zapažanja direktor City Expert agencije Miloš Mitić. Mladi zaposleni najčešće kupuju nekretnine putem stambenih kredita, koristeći poreske olakšice za kupce prvog stana kao dodatni podsticaj. Određen broj mladih kupaca steklo je finansijsku sposobnost za kupovinu nekretnine putem nasledstva i prodaje imovine.

Kada se radi o lokaciji u Beogradu, većina njih bira stanove na periferiji, gde su cene pristupačnije.

"Ako pričamo o lokacijama, uglavnom je to periferija Beograda. Govorimo o Mirijevu, malo udaljenijem delu Voždovca, zatim Rakovici. Krnjača je opcija, kao i Zemun, pa i Batajnica i Surčin, kao nova atraktivna lokacija gde je kvadrat ispod 2.000 evra. To su sve uglavnom stanovi koji se kreću od 2.000 do 2.200 po metru kvadratnom, to su i neke njihove mogućnosti. Stanovi su uglavnom do 50 kvadrata, tako da je ukupna neka cena od 100.000 do 120.000 evra", ističe Mitić.

Budžet kao najveći ograničavajući faktor

Očekivano, budžet je jedan od najvećih izazova za mlade kupce prilikom kupovine nekretnine.

"Generalno, njihov kriterijum je da je stan funkcionalan, da je mikro lokacija sa adekvatnom potporom dodatnih sadržaja, a pre svega budžet koji im je na raspolaganju, odnosno cena", navodi Miloš Mitić. Dakle, čak iako stan nije u samom centru, ako zadovoljava osnovne kriterijume i nudi dobru povezanost sa ostatkom grada, smatraju ga prihvatljivim izborom.

Alternativne strategije za mlade kupce

Kako bi rešili stambeno pitanje, mnogi mladi kupci razmatraju alternativne opcije.

Kupovina stana koja zahteva renoviranje može biti privlačna strategija, jer nakon ulaganja može značajno povećati vrednost nekretnine, a novac za renoviranje se može postepeno prikupljati. Takođe, neki mladi parovi odlučuju se za kombinaciju keš i stambenih kredita kako bi lakše došli do potrebnih sredstava za kupovinu. U ovom scenariju, jedna osoba uzima gotovinski kredit, čime obezbeđuje novac za učešće, dok druga podiže stambeni kredit.

Ove strategije zahtevaju pažljivo planiranje i finansijsku disciplinu, ali predstavljaju mogućnosti koje omogućavaju mladima da pronađu rešenje za svoje stambene potrebe. Takođe, postoje subvencije i olakšice, kao što je povrat PDV-a za kupovinu prve nekretnine, koje mogu dodatno pomoći mladim kupcima.

Milenijalci, iako suočeni sa izazovima, uspešno se prilagođavaju tržištu nekretnina i nalaze načine da ostvare svoje snove o sopstvenom stanu. Tržište nekretnina će svakako nastaviti da se razvija i prilagođava potrebama i mogućnostima najdominantnijih kupaca, što milenijalci polako postaju.

Ako želite da istražite trenutnu ponudu nekretnina na prodaju, pratite City Expert sajt sa najvećim brojem oglašenih stanova u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Kroz saradnju sa nama imate priliku da kupite ili iznajmite stan bez ikakve agencijske provizije, a istovremeno dobijate pravnu podršku agenata u celom procesu. Želimo da vam poželimo srećan početak i još bolji ishod u misiji zvanoj: kupovina sopstvenog doma.

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije
Prodaja stanova Beograd