Novi Sad - riznica novogradnje: gde se najviše grade i kupuju stanovi?

Tržište nekretnina

Novi Sad - riznica novogradnje: gde se najviše grade i kupuju stanovi?

Novi Sad se pokazao kao lider na srpskom tržištu nepokretnosti po broju prodatog građevinskog zemljišta u poslednje tri godine, pokazuju podaci RGZ. Sa ukupno 2.874 prometovane parcele, nadmašio je prestonicu.

Najčešće ih kupuju investitori za izgradnju stambenih nekretnina, a zavisno od lokacije i infrastrukture placa, postoji ogroman raspon cena za jedan ar građevinskog zemljišta. Takođe, oglašene i dogovorene cene nisu ni približno iste. Štaviše, brojni investitori dogovore sa vlasnikom gradnju na određenoj parceli, a potom je “otplate” stanom kada je zgrada završena. Samim tim, ovakve parcele nisu zvanično prodate i ne ulaze u statistiku.

S obzirom na to da raste interesovanje za život u svim delovima Novog Sada, saznajte kakve su trenutne cene kvadrata i za koje lokacije se Novosađani opredeljuju.

Telep, Veternik i Mišeluk u ekspanziji gradnje

Najveći broj kupljenih placeva nalazi se na Telepu, koji je popularan zbog dobre gradske pozicije, ali i velikog prostora za gradnju. Osim Telepa, intenzivno se gradi u Veterniku i Adicama, otkriva Tijana Apić, naša sagovornica iz City Expert kompanije.

Delovi grada koje investitori, ali i kupci preferiraju jesu oni bliže centru. Prepreku predstavlja zabrana gradnje u pojedinim područjima, kao što je slučaj sa Podbarom. Samim tim, grad se širi prema Veterniku i Futogu gde sada niču atraktivne novogradnje.

Mišeluk je još jedno naselje koje će doživeti urbanu transformaciju, gde je u planu popuniti nenaseljene površine stambenim nekretninama i gradskim sadržajem. Zbog toga što je ovaj deo grada u intenzivnom razvoju, očekuje se rast vrednosti nekretnina.

Oko 2.000 novih stanova podeljenih u 65 zgrada izgradiće se u trenutno pustom području  Trandžamenta, nadomak Petrovaradina.

Novogradnja VS starogradnja

Od kako su se cene novogradnje i starogradnje gotovo izjednačile, godinama se primećuje veća potražnja za novogradnjom. Na slici koja ilustruje statistiku sa Cena nekretnina u Novom Sadu za prvi kvartal, vidimo da je prosečna cena kvadrata u novogradnji za 11 evra skuplja od kvadrata starogradnje. Kada dodamo PDV, razlika je nešto veća, ali i dalje nedovoljna da odvrati kupce od kupovine novoizgrađenog stana.

Aktuelne cene kvadrata u Novom Sadu (Jun 2024)

Aktuelne cene kvadrata u Novom Sadu (Jun 2024)

U razgovoru sa agentima, sastavili smo pregled cena kvadratnog metra u domenima novogradnje i starogradnje širom Novog Sada. Na ovaj način možete lako da se orijentišete i odredite koji cenovni rang vam odgovara, a samim tim i lokacija na kojoj želite da kupite nekretninu. Cene su obračunate u proseku, a izuzeci svakako postoji kada su u pitanju luksuzne nekretnine ili pojedine ponude na popustu.

Novogradnja

Lokacija

Najniža cena po m²

Najviša cena po m²

Adice

1.650

1.850

Mišeluk 

1.600 

1.750

Petrovaradin

1.600

2.300

Veternik

1.700

1.800

Banatić

2.100

2.200

Salajka

2.200

2.400

Podbara

2.100

2.600

Sajmište

2.500

3.100

Grbavica

2.800

3.200

Stari grad

3.000

4.000

“Postoji nekoliko razloga zašto je novogradnja traženija. Prodavci korišćenih stanova, u pojedinim delovima Beograda, za svoju nekretninu traže onoliko novca koliko koštaju novi stanovi. Majstori su poskupeli, ljudi nemaju vremena da renoviranje. Postoji još jedan vrlo bitan faktor - kupci prvog stana dobijaju povrat PDV-a, i sve to usmerava kupce ka novogradnji”, komentariše Miloš Mitić, direktor City Expert kompanije.

Starogradnja

Lokacija

Najniža cena po m²

Najviša cena po m²

Veternik

1.700

1.800

Adice

1.800

1.900

Petrovaradin

1.800

2.000

Sajmište

2.200

2.400

Banatić

2.200

2.400

Salajka

2.200

2.400

Grbavica

2.200

2.600

Podbara 

2.400

2.600

Liman

2.500

2.700

Stari grad

2.500

2.800

Ukoliko razmišljate o kupovini stana u Novom Sadu, obratite nam se za najbolju ponudu. Naša usluga je besplatna i uključuje traženje odgovarajućeg stana za vas u novogradnji ili starogradnji, kompletnu pravnu podršku i proveru, kao i pripremu dokumentacije. Iskoristite raznovrsnu ponudu koja se svakodnevno dopunjuje na City Expert sajtu i pronađite dom baš po svojoj meri.

Za investitore i prodavce nekretnina važe najbolji uslovi saradnje, zato ne propustite da oglasite svoje nekretnine na najposećenijem sajtu za nekretnine u zemlji i ostvarite prodaju u najbržem roku.

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Kupite stan u Novom Sadu bez plaćanja provizije
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova