Prvi kvartal 2024: Kako se kreću cene stanova i koliko se kupuje u Srbiji?

Tržište nekretnina

Prvi kvartal 2024: Kako se kreću cene stanova i koliko se kupuje u Srbiji?

Cene stanova u Srbiji doživele su blagi rast, dok je na tržištu nekretnina nastavljen trend stagnacije u prvom tromesečju 2024. godine.

Izveštaj Republičkog geodetskog zavoda pokazuje jasan trend usporavanja rasta cena šesti kvartal zaredom, a kao ključne uzroke možemo navesti dijapazon ekonomskih i drugih faktora. Pre svega, to su još uvek visoke kamatne stope koje umanjuju broj kupovina nekretnina putem stambenog kredita, kao i visoka stopa inflacije. Međutim, i pored stagnacije, prvi kvartal pokazuje povećan nivo aktivnosti kupaca.

Analizom kvartalnog izveštaja RGZ, ilustrovaćemo trenutne uslove koji dominiraju tržištem nekretnina u Srbiji.

Rast cena novogradnje vs starogradnje

U odnosu na isti period prošle godine, cene stanova u Srbiji doživele su rast od 4,74%. Od poslednjeg kvartala 2023. povećanje nije znatno i iznosi 0,78%. Ovaj umeren tromesečni rast ukazuje da tržište nekretnina ostaje stabilno i bez velikih fluktuacija, što je pozitivan znak za ekonomiju i investicije.

Rast cena kvadrata iznosi 4,52% za starogradnju i 5,09% za novogradnju na godišnjem nivou.  Prosek cena novogradnje je nešto viši u poređenju sa kvadratima starogradnje, ali je kupovina stanova u izgradnji već godinama preferentniji izbor kupaca.

“Postoji nekoliko razloga zašto je novogradnja traženija. Prodavci korišćenih stanova, u pojedinim delovima Beograda, za svoju nekretninu traže onoliko novca koliko koštaju novi stanovi. Majstori su poskupeli, ljudi nemaju vremena da renoviranje. Postoji još jedan vrlo bitan faktor koji usmerava kupce ka novogradnji, a to je povrat PDV za kupce prvog stana”, - komentariše Miloš Mitić, direktor City Expert kompanije.

Koliko se kupovalo stanova?

U periodu od januara do marta 2024. godine zabeleženo je 10.186 ugovora o prometu stanova, ukupne vrednosti od 834 miliona evra.

Broj prodaja stanova je prošle godine u prvom kvartalu iznosio 10.255, dok je četvrtog kvartala 2023. godine došlo do velikog međugodišnjeg pada od -19,8%, kada se ekspanzija prometa nepokretnosti u postpandemijskom periodu primirila. Novi podaci svedoče o stabilizaciji u potražnji za nekretninama u odnosu na najskoriji period krajem prošle godine.

Manje kreditnih kupaca uzrok stagnacije

Ono što se primećuje kroz nekoliko poslednjih kvartala jeste smanjenje aktivnosti na tržištu nekretnina, što je primarno uzrokovano nedovoljno privlačnim uslovima za stambene kredite, odnosno visokim kamatnim stopama. Kako je Srbija tržište vezanih kupovina, što znači da se najveći broj nekretnina kupi sredstvima od prodaje druge nepokretnosti, manja okrenutost kupaca ka kreditima značajno usporava promet.

Iz izveštaja vidimo da je broj kupljenih stanova na kredit smanjen za 3,39% na godišnjem nivou, ali ukoliko sagledamo poslednji kvartal prošle godine primećujemo najveći pad od 36,08. Posmatrajući samo prvi kvartal tekuće godine, 18% kupaca je finansiralo kupovinu nekretnine iz sredstava kredita.

Ukoliko u narednom periodu nameravate da kupite stan putem stambenog kredita, iskoristite besplatne online konsultacije Kreditnog Savetnika koji će lično za vas uporediti sve ponude banaka i pronaći najpovoljniji kredit na tržištu.

Kretanje cena stanova širom Srbije

Kada je reč o zasebnim regionima, izveštaj pokazuje da su cene stanova porasle u Vojvodini za 5,00%, Beogradu - 4,50%, Šumadije i Zapadne Srbije za 3,49%. Najveći rast je zabeležen u regionu Južne i Istočne Srbije u visini od 7,16%.

Ukoliko uparimo podatke iz izveštaja RGZ sa širokom bazom podataka naše kompanije, definitivno je primetno da, iako smo i dalje u periodu stagnacije tržišta, postoje jasni znaci blagog oporavka sa tendencijom da se u narednom periodu promet tržište dodatno aktivira. Ono što možemo zaključiti iz obima građevinske aktivnosti, jeste da je gradnja u ekspanziji, očekuje nas mnogo novih projekata novogradnje na nivou Beograda, te ne očekujemo nikakvu negativnu promenu. Takođe, EXPO koji je pred nama, dodatno će intenzivirati aktivnost na tržištu.

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Prodaja stanova Beograd
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije