Lepo i uredno: 9 jednostavnih saveta arhitekte kako da ulepšate enterijer svog doma

Uređenje stana / Naši gosti

enterijer

Letnja sezona svakako je period kada svi imamo više energije da se posvetimo uređenju svog doma. Dosadio vam je stari nameštaj, boja zidova, tepih ili vam je prosto potrebna neka promena koja će ulepšati vaš enterijer, a opet vam neće oduzeti previše vremena i sredstava. Ako ne znate odakle da počnete i šta možete da izmenite, arhitekta Milan Iskrenov sa višegodišnjim radnim iskustvom na izradama svih vrsta arhitektonskih projekata, od arhitektonskih crteža, preko izrade arhitektonske dokumentacije do 3D vizualizacije podelio je sa nama 9 jednostavnih koraka koji će svakome pomoći da uredi enterijer svog doma. Ovi saveti uštedeće vam vreme mukotrpne potrage i budžet jer ćete pogrešne izbore svesti na minimum. Od vas zavisi da li ćete krenuti od prvog koraka ili negde od sredine. Ono što je sigurno je da će vam svaki značiti ako želite da uredili dom po svojoj meri.

1. Rešavanje funkcije - definišite zone

Kao prvo i osnovno pravilo uređenja enterijera Iskrenov naglašava “rešavanje funkcije”. To znači da je jako važno da u svom domu jasno definišemo zone. Dnevnu zonu - u koju spada dnevna soba, trpezarija i kuhinja i spavaću zonu - u koju spadaju spavaća i dečija soba. Kako kaže, najvažnije je da se zone ne preklapaju, da budu zasebne kako bi svaka imala smisla i opet kako bi zajedno činile jednu lepu celinu.

Rešavanje funkcije - definišite zone

2. Odaberite boje i materijale

Kada završite sa funkcijom zona, sledeći korak jeste da izaberete boje i materijale koje želite da koristite u svom domu. Najbolje je da se ograničite na tri ili četiri tona (materijala) kako biste posle mogli da eksperimentišete. Primeri koje tonove možete uklapati i kako možete eksperimentisati su na slikama ispod.

Odaberite boje i materijale

Odaberite boje i materijale

Odaberite boje i materijale

Odaberite boje i materijale

Autor Milan Iskrenov

3. Krenite od zidova

Nakon što odredite tonove koje ćete koristiti, krenite sa zidovima jer će zidovi odrediti glavnu boju u vašem prostoru. Svejedno da li krečite zid, stavljate tapete, radite neku od tehnika (spatulat, meteore10 i slično), radite beton ili oblažete zid drvenom oblogom to će odrediti glavnu boju u vašoj prostoriji. Primeri su na slikama ispod.

Krenite od zidova

Krenite od zidova

Krenite od zidova

Krenite od zidova

Autor Milan Iskrenov

4. Izaberite pod koji će se uklopiti u zidove i tonove

Sledeća vrlo bitna stavka u dizajniranju enterijera jeste pod. U današnje vreme se najviše koriste  vinil, laminat i parket. Vodite računa da vaš pod bude u kontrastu sa zidovima ili zidnom oblogom. Kao primere dobrog izbora poda, koji se uklapa sa zidovima i tonovima, možete videti na slikama ispod.

Izaberite pod koji će se uklopiti u zidove i tonove

Autor Milan Iskrenov

5. Plafon koji otvara prostor

Ukoliko se pitate šta je to što može da otvori vaš prostor i da mu svežinu, to je svakako boja plafona. Svejedno da li je plafon spušten ili ne, ako želite da otvori vaš prostor, po pravilu treba biti u svetlijim tonovima.

Plafon koji otvara prostor

Plafon koji otvara prostor

Plafon koji otvara prostor

Autor Milan Iskrenov

6. Definišite položaj rasvete

Položaj rasvete se uglavnom bira u odnosu na položaj dnevnog svetla. Delove sobe koji su najizloženiji dnevnom svetlu treba najmanje osvetljavati veštačkim osvetljenjem i obrnuto. Savet je da koristite difuzno svetlo. Kako rasveta utiče na celokupan izgled sobe, pogledajte u primerima ispod.

Definišite položaj rasvete

Definišite položaj rasvete

Definišite položaj rasvete

Definišite položaj rasvete

Autor Milan Iskrenov

7. Izaberite nameštaj koji odgovara veličini prostorije

Kada ste odradili ove bitne izmene, vreme je da se pozabavite nameštajem. Ukoliko se pitate koji nameštaj će se najlepše uklopiti uz vašu dnevnu sobu ili neku drugu prostoriju imamo odgovor. Prema Iskrenovu, važno je da birate nameštaj u odnosu na veličinu prostorije. Namestaj ne sme biti ni previše velik, ni previše mali. Vodite računa da ne zakrčite prostor sa prevelikim stvarima. Izmerite svoj prostor pre nego što nabavite garnituru, da se ne bi desilo da kupite sofu koja dimenzijama uopšte ne odgovara vašem prostoru.

Izaberite nameštaj koji odgovara veličini prostorije

Autor Milan Iskrenov

8. Kombinujte teksture

Zamislite kako ste lepo uklopili malu fotelju u sobi srednje veličine, a onda ste izabrali boju koja se uopšte ne uklapa u ostatak nameštaja. Kako se to ne bi desilo važno je da kombinujete teksture. Veći komadi nameštaja kao što su ugaone garniture, trosedi, fotelje, stolice preporučuje se da budu u neutralnoj boji (siva ili bež), dok jastuke treba da kombinujete sa zavesama, tepisima i dekoracijom, kako bi vam kasnije, ukoliko se desi da vam dosadi ta kombinacija, lakše mogli da promenite boju koja dominira u vašem domu. Primeri odlične kombinacije boje jastuka sa zavesama i detaljima, koji su razbili sivilo i dali celom prostoru boju su na slikama ispod.

Kombinujte teksture

Kombinujte teksture

Kombinujte teksture

Kombinujte teksture

Autor Milan Iskrenov

9. Donesite prirodu u svoj dom

Ah to cveće. Svakom domu i svakoj prostoriji ono što može dati vedrinu jeste zelenilo. Obavezno unesite saksije sa sobnim biljkama koje će vašem prostoru dati život.

Donesite prirodu u svoj dom

Autor Milan Iskrenov

Ovog leta možete uživati u svom sređenom domu, ukoliko ispratite ove korake. Dosta je odlaganja, jer upravo vaš dom može postati vaša oaza mira i udobnosti i inspiracija vašim prijateljima.

Arhitekta Milan Iskrenov

Arhitekta Milan Iskrenov

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova