Feng Shui uređenje stana

Uređenje stana

Feng Shui uređenje stana

photo: http://depositphotos.com/78537046/stock-photo-a-black-stone-with-the.html

Da biste bili srećniji, uspešniji i bogatiji nego što ste sad potrebno je mnogo truda, vremena i često raznih odricanja. Ipak, jedna popularna životna filozofija sa Dalekog Istoka tvrdi da postoji lakši način da privučete dobru energiju i malo olakšate sebi u trci za postizanjem blagostanja.  Reč je, naravno, o Feng Shui učenju! Ukoliko ste zainteresovani za ovu školu mišljenja, ispratite naše savete i dopustite chi energiji da obavi malo posla umesto vas!

Osnovni savet

Za održavanje dobre energije u domu, po ovom učenju, raspored nameštaja i prostorija kao i njihov oblik igraju veliku ulogu. Ono nalaže da delovi nameštaja ne bi trebalo da imaju oštre uglove, šiljke, niti da budu u obliku krsta, već da budu što jednostavnijih linija.

Dnevna soba

Prema Feng Shui-u prave strane sveta za ovo sobu su jug ili jugoistok, i što dalje od ulaznih vrata. Najbolji razmeštaj nameštaja je da se u centru sobe nalazi stočić, a da sofe oko njega formiraju pravougaonik, ali tako da niko ko sedi na njima nije okrenut leđima ka ulaznim vratima. Takođe je poželjno da ova prostorija bude dobro osvetljena, ukoliko to nije moguće učiniti prirodnim svetlom, postavite lampu u jedan ugao, to će privući chi energiju. Da bi se pojačao protok dobre energije možete se malo poigrati i detaljima, pa tako na severu, istoku i jugoistoku možete postaviti zanimljivu fontanu ili akvarijum (naročito važno za one koji žele da se obogate), dok se na jugozapadu i severoistoku mogu naći kristalne figurice. TV u ovoj sobi je poželjan.

Feng Shui uređenje stana

photo: http://depositphotos.com/96777620/stock-photo-art-brushes-close-up.html

Spavaća soba

Najpovoljniji položaj ove sobe je na severu. Krevet bi trebalo postaviti dijagonalno od vrata, i nikako naspram ogledala. Takođe bi trebalo izbeći da ležite stopalima okrenutim ka vratima. Boje zidova je bitno da budu neutralne i svetlije nijanse, kao što su bela, kajsija, plava...  Raspored u spavaćoj sobi naročito može uticati na vaš odnos sa partnerom pa je zato poželjno da bude uredna kako bi i odnos ostao nezamršen. Takođe treba izbegavati tv, biljke ili dekorativne fontane, ali su zato poželjne vesele slike i simboli dvostruke sreće.

Feng Shui uređenje stana

photo: http://depositphotos.com/19407419/stock-photo-interior-design-series-modern-bedroom.html

Trpezarija

Trpezarija je soba koja okuplja porodicu i zbog toga bi trebalo da bude jedna od najprijatnijih soba u domu. Najbolje mesto za nju je u sredini stana kako bi držala članove porodice na okupu. Okrugli ili ovalni sto i blago zaobljene stolice su pravi izbor nameštaja. Takođe se na stolu mogu naći sveće, jer je svaki izvor svetlosti po Feng Shui učenju poželjan. Staklene stolove bi trebalo izbegavati. Trpezarija ne bi trebalo da bude pretrpana stvarima, a sav nameštaj u njoj bi trebalo da bude jednostavnog dizajna. Takođe nije poželjno da se nalazi naspram vrata WC-a, a ako je to slučaj onda bi ta vrata trebalo nekako pokriti zavesom ili paravanom.

Feng Shui uređenje stana

photo: http://depositphotos.com/96658346/stock-photo-cosy-and-stylish-eating-room.html

Kuhinja

Istok i jugoistok su prave strane sveta za vašu kuhinju. Harmonija u kuhinji je postignuta  kada sudopera i frižider nisu blizu šporeta, jer je šporet vatreni element, dok frižider i sudopera pripadaju vodenim elementima. Trebalo bi izbegavati oštre uglove, kao i neravnine, a i oštre predmete, poput noževa, koje je najbolje odložiti u fioku. Da bi vam svi poduhvati u životu idi lako, pobrinite se da vaša kuhinja uvek bude čista i sređena.

Feng Shui uređenje stana

photo: http://depositphotos.com/7111798/stock-photo-kitchen.html

Kupatilo

Istok i jugoistok su pravo mesto za kupatilo. Kada je o ovoj prostoriji reč Feng Shui ima jasne zahteve. Kupatilo je mesto iz koga izlazi negativna energija koja preti da poremeti chi celog doma, zato je bitno da vrata kupatila budu stalno zatvorena. Najbolje je da naspram vrata budu lavabo i kada, dok bi trebalo da wc šolja bude što dalje od ulaznih vrata. Prozori u wc-u su uvek dobra odluka. Motivi mora kao što su školjkice, ribice, brodići ili detalji u jačim bojama povećavaće energiju vode i dobro raspoloženje.

Feng Shui uređenje stana

photo: http://depositphotos.com/19597275/stock-photo-modern-interior-of-bathroom.html