5+5 pravila dobrog slaganja stanodavaca i podstanara - Deo drugi

Novo iz City Experta / Saveti

5+5 pravila dobrog slaganja stanodavaca i podstanara - Deo drugi

Svi odnosi su dvosmerni, pa tako i oni na relaciji stanodavca i zakupca. Da bi bili kvalitetni i uspešni, neophodno je da obe strane znaju što više o drugoj strani. Mi, osim što posredujemo u izdavanju ili pronalaženju nekretnina, trudimo se ovim tekstovima, da budemo i posrednici u dobrim i dugotrajnim odnosima onih koje smo na ovaj način spojili.

U prošlom tekstu podelili smo sa vama neke od elementarnih zahteva vlasnika nekretnina za izdavanje, a u ovom se bavimo očekivanjima onih koji iznajmljuju stan.

Čista i održavana nekretnina

Svaka nekretnina se vremenom haba, pa tako i vaš stan ili kuća za izdavanje. S druge strane, svako ko traži stan voli da uđe u sveže okrečen i sređen stan. Tragovi života prošlih podstanara nisu nešto što je previše prihvatljivo, te se potrudite da ih uklonite. Mnogi vole da sami redekorišu mesto na kome žive, ne bi li se osećali prijatnije, pa za sobom ostave polepljene postere i eksere zakucane u zidove, ili čak mala umetnička dela iscrtana markerom po zidu. Novi stanari ne treba da im se dive, prekrečite ih. Sredite povremeno stolariju, nameštaj… Nije potrebno mnogo da vaša nekretnina zablista i nekome bude privlačna kao budući dom.

Nekretnina, podrazumeva se, mora da bude i čista. “Prošli stanari su bili fini ljudi, pa ih nismo kontrolisali, ali baš i nisu imali visoku kulturu stanovanja”, nije dovoljno dobar izgovor za prljavštinu i oštećenja. Kada primate nove stanare, vaš stan za izdavanje mora biti besprekorno čist, naročito kupatilo i kuhinja. Malo je verovatno da će iko biti srećan ako, uz selidbu mora još i da riba stan. To nikako nije dobar početak odnosa.

Neki vlasnici će se sami potruditi oko stanja nekretnine, dok će drugi unajmiti profesionalce da je dovedu u najbolje moguće stanje. I jedni i drugi svesni su koliko su za izdavanje stanova bitna čistoća i održavanje.

Brzina u rešavanju problema održavanja

Jedan od osnovnih zahteva svakog podstanara je da se problemi u održavanju nekretnine za izdavanje rešavaju što brže. Ovo naročito dobija na značaju kada su u pitanju voda ili grejanje. Ne možete reći podstanarima: “Strpite se samo par dana, zamenićemo bojler. Pa imate valjda prijatelje kod kojih možete da se okupate?” ili “Majstor sa sajlom je na svadbi, vikend je. Ali odmah u ponedeljak ujutro dolazi da otpuši toalet.”

Bezbednost i sigurnost

Kao što vi vodite računa i brinete o sigurnosti svoga doma, tako i vaši podstanari. Vratiti se kući i zateći obijenu bravu ili provaljena vrata veoma je neprijatno i za pomisliti, a kamoli doživeti.

Stoga vaši podstanari očekuju da se osećaju bezbedno, a na vama je da im to pružite. Sigurnosne brave na vratima i prozorima, spoljno sigurnosno osvetljenje, alarmni uređaji, naročito ako se radi o kući za izdavanje, su garanti mirnog sna. Takođe, vi bi trebalo da pratite da li su sprovedene redovne kontrole grejnih tela na gas ili čvrsta goriva, kao i ispravnost pp aparata.

Sitnice koje život znače

Stvari koje su nekada predstavljale naučnu fantastiku, potom luksuz, danas su sastavni deo svakodnevice. Tako je i sa opremljenošću nekretnine. Internet i kablovska ili IP televizija su gotovo obavezni, bez obzira da li je u pitanju namešten ili nenamešten stan za izdavanje. Tehnologija nezadrživo napreduje, a sa njome rastu i zahtevi podstanara.

Neretko ćete čuti: “Tražim stan, ali mi je najbitnije kolika je maksimalna moguća brzina interneta”. Takođe, ako izdajete namešten stan ili kuću, podstanari će se lakše izabrati vašu nekretninu ako poseduje i mašinu za pranje sudova, mikrotalasnu rernu, kao i druge savremene kućne aparate.

Pristojni i predusretljivi vlasnici

Podstanari žele da se u iznajmljenom stanu osećaju udobno, prijatno i opušteno. Stoga bi vlasnici nekretnine za izdavanje trebalo da budu fer i objektivni, zainteresovani kako za svoje vlasništvo, tako i za komfor svojih podstanara.

Ako vam stanar zatraži nešto razumno, izađite mu u susret. Ono što je vaš deo obaveza ispunjavajte redovno i na vreme. Poštujte dogovore i vreme svojih podstanara. Svako voli svoj mir i intimu, stoga ne dolazite nenajavljeni i nemojte dosađivati stanarima.

Sveobuhvatne promene koje nam je doneo novi milenijum ogledaju se i na tržištu nekretnina. Sve je više onih koji traže stan, a koji tačno znaju šta žele, osim četiri zida i nešto nameštaja. Stoga nekretnine za izdavanje koje su u našoj ponudi poseduju toliko detalja u opisu. Praćenje i ispunjavanje ovih potreba može vas učiniti konkurentijima i obezbediti dugotrajnije i uspešnije odnose sa podstanarima.