Prodaja stanova u Novom Sadu

Novo iz City Experta

U poslednjih par godina u Novom Sadu je zabeležen porast interesovanja za kupovinu novogradnje, kao i pozitivan priraštaj stanovnika, što je dovelo do ekspanzije gradnje i do velikih promena na tržištu. Najviše se traže manji stanovi u centru Novog Sada i porodični stanovi u novim zgradama kvalitetne gradnje.

Struktura stanova za prodaju u Novom Sadu

Najtraženiji su jednosobni stanovi do 40㎡ sa dobrim rasporedom prostorija. Ukoliko stan ima dobro funkcionalno rešenje kupci će se vrlo brzo odlučiti za kupovinu takvog stana u novogradnji. Kupci u jednosobnim stanovima traže odvojenu spavaću sobu i veliku dnevnu sobu sa terasom, koja nije zagrađena i koja ima lep pogled na grad ili unutrašnje dvorište zgrade.
Najviše se traži novogradnja i kupci neretko ovakve stanove kupuju dok su još u izgradnji. Kupovina stana u izgradnji je odličan način da se osigura najpovoljnija cenu kvadrata. Banke odobravaju stambene kredite i za stanove u izgradnji, naravno samo ukoliko investitor poseduje svu potrebnu dokumentaciju i kada je stan 80% završen.

Dvosoban stan u Novom Sadu kao idealno rešenje za porodicu

Dvosobni stanovi su traženi u svim delovima grada, ali najpopularnije su one lokacije u centru i u blizini škola i vrtića. Porodice traže dvosobne stanove do 60㎡ sa dve spavaće sobe i traže dobra funkcionalna rešenja kuhinje, kupatila i dnevne sobe. Parking mesto je poželjno i kada su novogradnje u pitanju najčešće se odmah nudi na prodaju zajedno sa stanom. Parking mesta i garaže nisu jeftine, ali kupci se pre odlučuju da obezbede sebi mesto za parkiranje, nego da svakoga dana traže slobodno mesto.

Garsonjere u Novom Sadu kao dobra investicija

Studio apartmani, tj. garsonjere su uvek dobra investicija jer se veoma lako izdaju, lako održavaju i ukoliko je potrebno da se renoviraju, sami radovi neće koštati mnogo. Cena za jedan metar kvadratni u garsonjeri je po pravilu uvek veća u poređenju sa stanovima veće kvadrature, ali se kupovina garsonjere uvek isplati. Najtraženije su garsonjere u centru grada, garsonjere u novim zgradama i manji stanovi pogodni za dnevno izdavanje.

Cena stanova za prodaju u Novom Sadu

Na cenu kvadrata najviše utiče lokacija ali i kvalitet gradnje. Kupci sve više pažnje obraćaju na kvalitet osnovnih materijala, na izbor pločica, sanitarija i stolarije. Kako su poskupeli osnovni građevinski materijali, poskupela je i cena kvadrata. Međutim, bez obzira na cene, potražnja je i dalje veća od ponude.

Najskuplji su stanovi u centru Novog Sada, gde cena kvadrata za novogradnju iznosi i do 2500€. U takvim stanovima se posebna pažnja obraća na izbor pločica, parketa i na osnovne ugradne elemente. Kupci insistiraju na kvalitetnim instalacijama i materijalima i spremni su da za to plate više. Prosečna cena kvadrata za novogradnju u centru Novog Sada je 1800€.
U novijim zgradama na Grbavici cena stanova u novogradnji je oko 1.300€, na Novoj Detelinari cena kvadrata se kreće oko 1250€, dok se novogradnja na Podbari može kupiti i za 900€ po ㎡.

Na visoke cene, pored poskupljenja materijala i radne snage, utiče i porast interesovanja koji je direktno prouzrokovan povoljnim uslovima za stambene kredite. Trenutno se u Novom Sadu beleži i rast cene kvadrata i porast interesovanja, što se najčešće ne dešava paralelno, ali kupci bi radije platiti više za kvalitetnu novogradnju na dobroj lokaciji nego pravili kompromis.

Cena kvadrata starogradnje u Novom Sadu

Stariji stanovi se i dalje veoma dobro prodaju, naročito ako su dobro očuvani, već renovirani i ako se nalaze na dobroj lokaciji. Kada je reč o starijim stanovima, najviše se kupuju dvosobni i dvoiposobni stanovi za koje cena kvadrata u centru ide i do 1200€. Najjefitni stanovi se nalaze na Staroj Detelinari i možete ih kupiti već za 700€ po kvadratu, dok se u Liman naseljima kvadrat kreće oko 900€. Manji stanovi, a naročito garsonjere drže cenu i uvek će biti skuplji u poređenju sa većim.

Ako kupujete stariji stan, obavezno uračunajte troškove renoviranja u ukupnu cenu. U zavisnosti od stanja stana, verovatno ćete morati da renovirate sve elektro i vodovodne instalacije, da zamenite podne obloge i prozore. Cena kvadrata za starije stanove je znatno povoljnija i tu možete postići odličan kompromis. Postoji jako mnogo kvalitetne starogradnje gde apsolutno možete biti sigurni da ćete kupiti dobar stan. Nakon renoviranja možete imati odličan stan i isti kvalitet života kao u novogradnji. Jedini problem je što ne možete da renovirate celu zgradu, pa će ulaz i prilaz zgradi ostati isti.

Kako da odaberete stan u Novom Sadu?

Prvi korak u odabiru savršenog stana u Novom Sadu počinje onlajn. Pretražite delove grada u kojima želite da živite i krenite da tražite odgovarajući stan na toj lokaciji. Na City Expert vebsajtu ćete stan moći da tražite i preko interaktivne mape. Sve što treba da uradite jeste da kliknete na mapu i da pogledate prezentaciju stana.

Da ne biste puno lutali i trošili vreme na stanove koji vam ne odgovaraju, izaberite cenovni rang i strukturu stana, pa gledajte samo nekretnine koje odgovaraju vašim potrebama i vašem budžetu. Slobodno možete da stavite i nešto veću cenu od željene, jer se svakako za svaku kupovinu stana vode pregovori. Naši agenti vode pregovore i asistiraju kako kupcima, tako i prodavcima u cilju što bržeg i efikasnijeg postizanja dogovora.

Stan birajte prema orijentaciji (orijentacija ka jugu i istoku je najpoželjnija), zatim prema kvalitetu gradnje i prema lokaciji. Kako ćete posao sigurno promeniti u nekom trenutku, ne treba da birate stan blizu posla i kancelarije, već treba da birate stan blizu vrtića, parkova, prirode i škola. Ukoliko se stan nalazi u bučnoj ulici, bolje je izabrati onaj koji je orijentisan ka unutrašnjem dvorištu.

City Expert nudi kompletnu uslugu posredovanja u kupovini stana, samo što za se za razliku od tradicionalnih agencija, za veći deo posla oslanja na tehnologije. Stanove možete da pretražujute preko sajta, gledanja stanova će te zakazivati preko sajta, a veći deo komunikacije ćete obavljati telefonom ili elektronski. Svi stanovi koji su oglašeni na našem sajtu su provereni od strane naše pravne službe i za svaki stan objavljujemo detaljne informacije o opremljenosti.