Uloga agencije za nekretnine u procesu kupovine nekretnine

Novo iz City Experta

Uloga agencije za nekretnine u procesu kupovine nekretnine

Kupci se često pitaju koja je tačno uloga agencije za nekretnine u procesu kupovine nekretnine? Da li mogu da očekuju pomoć u vezi sa dokumentacijom i koja su tačno ovlašćenja jedne agencije za nekretnine?

Agencija za nekretnine kao posrednik u kupoprodaji

Kao posrednik u kupoprodaji nepokretnosti City Expert agencija za nekretnine posreduje samo za uknjižene nepokretnosti. Pre nego što oglasimo jedan stan, kuću ili poslovni prostor na prodaju, stručnjaci iz City Expert-a proveravaju svu potrebnu dokumentaciju. Da bi jedna agencija dobro obavljala svoju delatnost ona mora da:

  • Proveri dokumentaciju

Pravni tim City Expert-a proverava da li je nekretnina upisana u katastar nepokretnosti i da li vlasnik poseduje odgovarajuću dokumentaciju kako bi istu nepokretnost mogao da proda. Od dokumentacije je potreban osnov sticanja nepokretnosti, ili pravni sled pod kojim se obično misli na ugovor o kupovini stana, ugovor o poklonu ili neki drugi dokument koji svedoči kako je vlasnik došao u posed stana.

  • Agencija mora da iskreno oglasi nekretninu

Od jedne agencije za nekretnine se očekuje da iskreno prestavi jednu nekretninu, da istakne sve njene prednosti i da potencijalnom kupcu transparentno pokaže sve njene vrline i mane.

To je ponekad u praksi teško uraditi, ali u okviru jedne medijske prezentacije je apsolutno moguće prikazati sve prednosti i mane jedne nekretnine. Fotografije koje se nalaze u prezentaciji svakog stana ili kuće prikazuju realan izgled enterijera, a mapa prostorija svedoči o dimenzijama i rasporedu.

U okviru prezentacije nalazi se i video snimak koji vodi kroz virtualno razgledanje, a tu su i sve informacije o troškovima održavanja, kao i popis tehničkih informacija o spratnosti, godini gradnje, datumu poslednjeg renoviranja i slično.

  • Agencija mora da pomogne u određivanju budžeta

Finansiranje kupovine stana je velika stvar i zato agenti moraju da budu na raspolaganju kupcima za pomoć u određivanju budžeta. Naši agenti imaju višegodišnje iskustvo u posredovanju u prodaji nepokretnosti i spremni su da pomognu svim kreditnim kupcima sa planiranjem finansiranja i pripremom za apliciranje za kredit. Na našem vebsajtu se nalazi kreditni kalkulator banke sa kojom sarađujemo, tako da tu kupci mogu dobiti neku okvirnu informaciju o tome koliki iznos novca im treba za učešće i koliko iznosi njihova mesečna rata.

Agenti za nekretnine i pravni savetnici

Agenti za nekretnine su tu da kupcu pomognu da pronađe nekretninu u okviru svog budžeta, da realno predoče sve prednosti i mane nepokretnosti za koje su kupci zainteresovani i da pomognu u vlasnicima i kupcima da pregovaraju u vezi sa cenom i rokovima prodaje.

Cenu nekretnine određuje tržište i agenti su vrlo dobro upoznati sa tim kako se kreću realne cene nekretnina. Kreditnim kupcima je naročito važno da prodajna cena ne odudara puno od tržišne, jer će procenitelj banke koji dolazi da proceni vrednost nepokretnosti zaista dati realnu cenu. Zato su agenti tu da pregovaraju u vezi sa cenom, jer je bolje prodati stan i za cenu manju od oglašene nego prodavati jednu nekretninu i po godinu dana ili čak i nekoliko godina.

Pravi tim je, s druge strane, tu da u saradnji sa agentima sastavi kupoprodajni ugovor, odnosno predugovor i da ukaže na određene nepravilnosti u dokumentaciji, ukoliko ih ima. U našoj agenciji za nekretnine pravni tim pored sastavljanja ugovora i predugovora, pomaže oko saveta za upis hipoteke, davanja založne izjave i proveravanja da li je dokumentacija kompletna.

Šta je krajnja uloga agencije za nekretnine?

Agencija za nekretnine ima zadatak da upozna vlasnika i kupca i da omogući kupcu da kupi stan bez pravnih začkoljica i potencijalnih problema.

City Expert kao agencija za nekretnine je tu da omogući brzu i sigurnu kupovinu stana i da ponudi svoje stručnjake kao pouzdane partnere na putu do novog doma.

Kako ne radimo samo za jednu stranu, već jednako posvećujemo pažnju i vlasnicima i kupcima, obe strane znaju da mogu da računaju na nas, našu stručnost i ispunjenje naše misije - da pomognemo što većem broju kupaca da pronađu novi dom.