Top 5 planina u Srbiji koje su sve popularnije

Kosmaj / Zanimljivosti

Top 5 planina u Srbiji koje su sve popularnije

Kopaonik, Zlatibor, Tara ili Stara planina, neke su od najpopularnijih planina za odmor u Srbiji za koje su svi čuli. Bilo da je reč o bogatoj turističkoj ponudi, prirodnim lepotama, bogata flora i fauna, ili pak zbog uređenih skijaških staza. Međutim, postoje planine koje svojim lepotama itekako prate ove planine, a koje su, iz nekog razloga, u drugom planu. U ovom tekstu saznaćete sve o planinama koje po našem mišljenju treba posetiti i razloge zbog kojih bi u vašem planeru putovanja trebalo da stoje njihova imena.

Golija

Golija

Golija je planina u jugozapadnoj Srbiji koja se nalazi 32 kilometara severno od Novog Pazara. Ime je dobila po golemoj veličini, a prostire se u dužini od 32 kilometara u obliku sličnom latiničnom slovu S. Park prirode "Golija" proglašen je 2001. godine, i poveren je na upravljanje JP "Srbijašume", a oktobra iste godine Golija je odlukom komisije UNESCO proglašena za Rezervat biosfere "Golija- Studenica". Jankov kamen (1.833m) i Crni vrh (1.795m) dva su dominantna vrha Golije sa kojih se pruža pogled na okolne planine, gustu šumu i neukroćenu prirodu.

Golija važi za jednu od najšumovitijih planina, koju krase prostrani šumski pokrivači, pretežno bukova šuma. Na južnim obroncima nalaze se livade i pašnjaci, bukova šuma na severnim i istočnim delovima, a iznad 1.700 metara zastupljena je smrča.

Padine Golije su izuzetno pogodne za skijanje zbog čega je poslednjih godina dobila uređene ski-staze. Takođe, Golija je jedna od planina sa najviše snežnih dana u Srbiji, a sneg, čija prosečna visina dostiže 105cm, zadržava se gotovo pet meseci. Golija je centar endemičnih i reliktnih vrsta, a poseban simbol ove planine je drvenasti javor. Pored toga, Golija je bogata vodama, lekovitim biljem, a takođe je i dom više od 100 različitih vrsta ptica i sisara. Zbog strujanja vetra, Golija je dobro mesto i za paraglajdere, a spada i u grupu zahtevnijih planina, zbog čega je vole ljubitelji aktivnog odmora. Na Goliji se nalaze i mnogobrojni manastiri, od kojih je najznačajnija Studenica, koja se nalazi na UNESCO listi Svetske baštine čovečanstva.

Rudnik

Rudnik

Planina Rudnik nalazi se u blizini Gornjeg Milanovca, na oko 100 kilometara od Beograda. Svojom širinom dominira Šumadijom, a naziv je dobila zbog velikog bogatstva ruda olova i cinka.  Cvijićev vrh (1132) je najviši vrh Rudnika i cele Šumadije, pa se često naziva i "krovom Šumadije". Planinu karakteriše velika šumovitost, velika osunčanost tokom godine, nezagađena prirodna sredina, ali i strujanje i jonizacija vazduha, zbog čega je još 1922. godine  proglašena za vazdušnu banju. Rudnik je bogat šumama u kojima dominiranu bukova stabla, ali ima i hrasta, javora i mleča. Ova planina predstavlja i čvorište između slivova Zapadne i Velike Morave i Kolubare. Na samoj planini ima i manje reke, koje se spajaju sa većim u podnožju. Između Javora i  Cvijićevog vrha nalazi se i rezervat prirode i prirodno dobro - Veliki Šturac, koji spada u prirodno dobro od izuzetnog značaja i koji se prostire na osam hektara. Na planini se  nalaze i tragovi rudarstva još iz rimskog perioda, a na Rudniku se kovao prvi srpski dinar sa ćiriličnim pismom - dinar kralja Dragutina. Prisutni su i ostaci turskih tvrđava i varoši, koji su izgrađeni na srpskom utvrđenju Rudnik, u kojem je umrla Prokleta Jerina (Branković). Na Rudniku se nalazi i Ostrovica, davno ugašeni vulkan koji svojim položajem i oblikom dominira ovim delom Šumadije. Izgleda kao oštra kupa, sastavljena od vulkanskih eruptivnih stena.

Suva planina

Suva Planina

Suva planina, duga 45 kilometara i široka 15, smeštena je u jugoistočnoj Srbiji, na 17 kilometara  od Niša. Zbog krečnjačkih stena, od kojih je uglavnom sastavljena i koje su karakteristične po slaboj propustljivosti i nedostatka vode, dobija svoje ime. Najviši vrh je Trem, koji se nalazi na 1810 metara nadmorke visine.

Suva planina je prirodni rezervat koji se prostire na više od 31 hiljade hektara i predstavlja pravo bogatstvo šumskog ekosistema. Ona ima 1.261 vrstu biljaka, od kojih je oko 120 vrsta endemsko. Planina je stanište i oko 60 vrsta lišajeva, 86 vrsta leptira, kao i 139 vrsta ptica. Natalijina i Srpska ramonda, retke su vrste koje nastanjuju ovu planinu, a zmije su najrasprostaniji gmizavci. Kao i Golija, i Suva planina je pogodna za paraglajding, a pre 10-ak godina se tamo održalo i svetsko prvenstvo u tom sportu. Naučnik Jovan Cvijić prozvao je Suvu planinu "Alpima na jugu Srbije".

Zbog veće nadmorske visine u odnosu na okolne kotlove i planine, jasno je izdvojena i istaknuta od drugih celina, što je čini lako vidljivom sa velike udaljenosti. Brdo Koritnjak početak je Suve planine čijom stazom se dolazi do livade, pogodne za paraglajdere. U blizini staze nalazi se i  napušteno selo Koritnjak, izvor lekovite vode i česma koju je podigao kralj Aleksandar Karađorđević.

Maljen

Maljen

Planina Maljen, duga 15 kilometara, nalazi se na 30 kilometara južno od Valjeva i na oko 120 kilometara od Beograda i deo je Valjevskih planina. Po svom sastavu, Maljen je od krećnjaka, čiji je najviši vrh Kraljev sto (1104m), dok je najpoznatiji Crni vrh (1098m), koji se nalazi u blizini najpoznatijeg naselja Divčibara. Planinski vrhovi povezani su uređenim stazama i putevima, a vrhove krase i drveni vidikovci, sa kojih se pruža pogled ka okolnim planinama i čitavom Podrinju.

Maljen je bogat vodom, potocima i kanjonima sa strmim liticama, ali i šumama, livadama i prostranim pašnjacima. Najpoznatije mesto, visoravan i skijaški centar na Maljenu jesu Divčibare, koje se nalaze na oko 980 metara nadmorske visine. Reka Manastirica izvire pod najvišim vrhom, Kraljevim stolom i stvara vodopad Skakalo, koji je visok oko 30 metara, šesti najveći u Srbiji. Vodopad je poznat zbog nepristupačnog terena, što predstavlja veliki izazov za avanturiste. Pored toga, Divčibare obiluju izvorima, a najpoznatiji je Žujan.

Kosmaj

Kosmaj

Kosmaj sa vrhom od 622 metara je posle Avale druga najniža planina u Šumadiji. Nalazi se na 55 kilometara od Beograda i polumesečastog je oblika. Naziv Kosmaj potiče od keltske reči cos  (šuma) i predindoevropske reči maj (planina). Od 2005. godine Kosmaj uživa status zaštićenog prirodnog dobra izuzetnih odlika, a više od 70 odsto planine prekriveno je šumskom vegetacijom, kojom dominiraju hrastove i bukove šume. Na vrhu Kosmaja nalazi se i vidikovac, odnosno drveni toranj sa koga se pruža pogled na Šumadiju. Planina je puna zelenila, sa njene strmije strane je obrasla šumom, dok je na blagim padinama pod travnatom vegetacijom. Kosmaj je dom raznih vrsta divljači a postoje i 95 izvora pitke vode.

Kosmaj po poznat zbog velikog broja sadržaja koje nudi, od vožnje kvadova, do škola jahanja. Voljeno je mesto za beg u prirodu kako beograđanima, tako i novosađanima zbog blizine i odlične ponude poput ukusne hrane u restoranu “Kod Tome i Nade”, kao i kraft piva koja se proizvode u “Kabiner Brewery”, a takođe i zbog prelepih vidikovaca i netaknute prirode. 

Na planini Kosmaj trenutno se gradi i moderan Renew kompleks, koji se nalazi na 365 metara nadmorske visine i koji predstavlja spoj prirode i mira sa jedne, i luksuza sa druge strane.

Kompleks čini 18 kuća sa bazenom, četiri stambene jedinice  i luksuzan hotel “Momentum”, koji poseduje spa i wellness centar od 1.000 metara kvadratnih, restoran od 800 i dva bazena, teretanu.

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Prodaja stanova Beograd
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije