City Expert je počeo sa osvajanjem Evrope! Upoznajte "Zwelo" novi brend na tržištu nekretnina.

Novo iz City Experta

Igor Jovic

Nakon četiri godine postojanja City Expert-a, kako bi sumirao svoje iskustvo u pravljenju revolucije na tržištu nekretnina?

Od prvog dana naša vizija je bila da pružimo najbolje iskustvo prilikom kupovine i zakupa nekretnina, i za ove 4 godine smo zaista prošli dugačak put. Od postavljanja novih standarda kada je u pitanju prezentacija nekretnina, do omogućavanja korisnicima da sve što ih zanima saznaju sami preko vebsajta.

Kada smo prvi put izašli na tržište nekretnina u Srbiji, zatekli smo prilično jednoličnu ponudu stanova koja se sastoji od vrlo malo informacija i kao po pravilu vrlo malo fotografija koje ne pokazuju pravu sliku stana. Tu smo rešili da prva stvar koju želimo da promenimo bude ušteda vremena. Ne postoji razlog da danima obilazite nekretnine, kada sve to možete da uradite onlajn.

Kako smo mi rasli tako je rastao i broj naših korisnika, pa smo od testiranja različitih modela poslovanja (unapređeni tradicionalni model i onlajn model sada) testirali i različite funkcionalnosti za koje smo čvrsto verovali da će dodatno poboljšati iskustvo naših korisnika.

Nakon četiri godine konstantnog razvoja, mi smo potpuno redefinisali pojam kupovine ili zakupa nekretnine. S jedne strane smo ceo taj proces učinili brzim i uvek dostupnim, a s druge strane taj isti sistem smo formirali tako da pružimo veću sigurnost i transparentnost svim korisnicima.

Razvijajući proizvod mi smo u isto vreme razvijali i našu organizaciju. Kako je rastao naš proizvod, tako je rasla i naša organizacija i zato smo danas potpuno spremni za osvajanje novih tržišta.

Zwelo je novi brend City Expert-a pod kojim poslujete u Ljubljani. Zašto ste odabrali slovenačko tržište?

Zahvaljujući razvoju i evoluciji našeg proizvoda u gotovo potpuno online servis, ove godine smo mogli da počnemo sa ekspanzijom našeg poslovanja na nova tržišta. Naš cilj su svi veliki gradovi u EU. Ljubljana nam je predstavljala idealan početak i prvi grad u kojem ćemo testirati naš proizvod, ali pre svega našu organizaciju.

Ljubljana, iako je nekoliko puta manja od Beograda, ima neznatno manji nivo transakcija, tj. vrednosti transakcija. Kada na to dodamo uređenost i standard, Slovenija je jednostavno bila idealno tržište za početak ekspanzije.

Koja je vizija Zwela?

Potpuno identično City Expert-u, Zwelo predstavlja revoluciju na tržištu nekretnina. Naša vizija je da budemo lideri na polju prodaje i zakupa nekretnina. Ne samo lideri u veličini tržišta koje imamo, već i u inovacijama koje sprovodimo čineći ceo proces bržim, transparentnijim, sigurnijim i povoljnijim.

Činjenica da već četiri godine uspešno sprovodimo našu viziju je nešto čime sam lično najponosniji. Zahvaljujući sjajnom timu, uspeli smo da ostanemo odlučni u tome da ne prestajemo sa inovacijama i stavljanjem korisnika na prvo mesto.

U Srbiji svi već dobro znaju šta mogu da očekuju od City Expert-a. A, šta je to što vaši novi korisnici mogu da očekuju u Ljubljani?

Korisnici u Ljubljani, kao i u svim drugim gradovima u kojima budemo pokrenuli nove poslovnice, imaju taj benefit da od prvog dana dobiju nešto što je u Srbiji razvijano skoro četiri godine. Konkretno, korisnici u Ljubljani od danas mogu da očekuju kvalitetne medijske prezentacije, profesionalne fotografije i video snimak koji ih vodi kroz virtuelnu turu stana. Takođe, mogu da očekuju da će saznati sve informacije o nekretnini onlajn, bez potrebe da zovu agenta ili da posete nekretninu uživo.

I od trenutka kada žele da pogledaju nekretninu i istu kupe ili zakupe, ceo proces završavaju putem platforme, u direktnoj komunikaciji sa vlasnikom i uz pomoć naše stručne online podrške.

Kakvi su prvi utisci? Kako jedno novo evropsko tržište reaguje na online model poslovanja?

Prošlog meseca smo imali soft launch gde smo polako počeli sa unosom nekretnina u ponudu. Bez obzira na to što još uvek nismo krenuli punom parom, moram da priznam da sam oduševljen prvim utiscima! I vlasnici i kupci veoma rado sarađuju, zato što su u nama prepoznali želju da ubrzamo i pojednostavimo proces prodaje i kupovine nekretnina, a da u isto vreme pomognemo i jednima i drugima da na pravi način dođu do onoga što žele.

Svako želi da uštedi vreme i novac, kao i da bude siguran u poslovima koje obavlja. Mi pružamo upravo to i to korisnici vide i cene.

Koji su dalji koraci za kompaniju?

Vrlo smo zadovoljni sa time gde se danas nalazimo i jako smo uzbuđeni oko toga šta u budućnosti želimo i možemo da postignemo. Time što smo ceo proces napravili online i uspešno ga testirali u Srbiji, danas smo u situaciji da možemo da krenemo da se borimo za još veći tržišni udeo i da rastemo sa brojem korisnika i završenih poslova. City Expert je već nekoliko godina apsolutni lider na tržištu ali imamo još puno prostora za rast i to ćemo svakako iskoristiti. Takođe pored rasta u tržišnom udelu u Srbiji, naš cilj je da budemo prisutni u svim većim gradovima EU. Zato smo postavili vrlo ambiciozne ciljeve da u narednih 2 godine budemo prisutni u skoro 10 evropskih gradova, a verujemo da smo za to spremni, sa jasnom vizijom, sjajnim timom i podrškom naših investitora.