Šta je stambena zajednica i kako utiče na život stanara u jednoj zgradi?

Pravni saveti

Šta je stambena zajednica i kako utiče na život stanara u jednoj zgradi?

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada uveo je pojam stambene zajednice, koju čine svi vlasnici posebnih delova zgrade (stanova). Stambena zajednica ima status pravnog lica, upisuje se u Registar stambenih zajednica koji vodi jedinica lokalne samouprave, ima poslovno ime pod kojim se pojavljuje u pravnom prometu, a koje obavezno sadrži oznaku "stambena zajednica" i adresu zgrade za koju je formirana, matični broj, PIB i tekući račun.

Obavezni organi stambene zajednice su skupština i upravnik.

SKUPŠTINA STAMBENE ZAJEDNICE

Članovi skupštine stambene zajednice su svi vlasnici posebnih delova (stanova). Zakonom je propisana nadležnost skupštine stambene zajednice, te ona bira i razrešava upravnika, donosi odluku o izboru profesionalnog upravnika, određuje visinu mesečnog iznosa koji plaćaju vlasnici posebnih delova na ime troškova održavanja, visinu troškova za rad organa stambene zajednice i drugih troškova. Takođe, donosi odluku o organizovanju poslova održavanja zgrade i preduzimanju radova na zajedničkim delovima zgrade,  donosi odluku o korišćenju zajedničkih delova zgrade izdavanjem njihovih delova i tako dalje.

UPRAVNIK STAMBENE ZAJEDNICE

Upravnika bira skupština stambene zajednice iz redova članova skupštine stambene zajednice. Upravnik se upisuje u Registar stambenih zajednica. Zakonom je propisan delokrug poslova upravnika, te tako on zastupa i predstavlja stambenu zajednicu, vrši popis posebnih, zajedničkih i samostalnih delova i vrši njihovo označavanje, uspostavlja i vodi evidenciju o vlasnicima posebnih delova i licima kojima su izdati u zakup. Na osnovu odluke skupštine stambene zajednice raspolaže sredstvima sa tekućeg računa stambene zajednice, organizuje radove hitnih intervencija, organizuje izvođenje radova na zajedničkim delovima zgrade i zemljištu za redovnu upotrebu zgrade i još mnogo toga.

PROFESIONALNI UPRAVNIK STAMBENE ZAJEDNICE

Skupština stambene zajednica može u svakom trenutku odlučiti da za poslove upravljanja angažuje profesionalnog upravnika. Profesionalni upravnik vrši poslove iz nadležnosti upravnika zgrade, a pored toga vrši i druge poslove propisane zakonom, kao što su na primer prijem prijava kvarova ili drugih problema (nepoštovanje kućnog reda, buka i drugi štetni uticaji u zgradi) svakim danom u nedelji u periodu od 00-24 časa i obaveštavanje nadležnih organa o problemu, odnosno zahteva preduzimanje odgovarajućih mera od nadležnog organa i tako dalje. Profesionalni upravnik ima pravo na naknadu čija se visina određuje ugovorom o poveravanju poslova profesionalnog upravljanja.

Dakle, svaka zgrada ima svojstvo stambene zajednice, ima skupštinu, a od njenih članova zavisi da li će imati upravnika iz redova svojih stanara ili profesionalog upravnika. U narednom tekstu ćemo se baviti pojmom profesionalog upravnika, te ćete moći da saznate više o ovoj temi. 

Na kraju, koliko god vam obaveze kao člana stambene zajednice izgledale kao opterećenje i nešto na šta ne želite da trošite svoje vreme, kojeg svima uvek nedostaje, sigurno ćete se saglasiti sa tim da zgrada u kojoj stanujete treba da bude podnošljivo i prijatno mesto za život. Zato nemojte ignorisati svoju stambenu zajednicu čiji ste deo ne samo po zakonu, već i po čistoj logici jer živite u okviru nje.

O ovoj i drugim temama možete se konsultovati sa sa stručnim agentom za nekretnine. City Expert agencija za nekretnine ima stručni pravni tim, predstavnike i licencirane agente koji brinu o svim klijentima i pomažu im da uspešno i brzo prodaju, izdaju ili kupe stan, kuću ili poslovni prostor. Ukoliko vam je potreban stambeni kredit, tu je i naš Kreditni Savetnik, vaš pouzdani partner u procesu traženja kredita, korak po korak, bez stresa - potpuno besplatno. Zato, ukoliko kupujete ili prodajete stan, na pravom ste mestu.

Aleksandra Đ. Andrejić
Aleksandra Đ. Andrejić
Advokat
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije