Sveti Trifun i Sveti Valentin - večita bitka između dva praznika

cityexpert Pravni saveti

Sveti Trifun i Sveti Valentin - večita bitka između dva praznika

Svakog 14. februara aktuelna је tema da li se tog dana praznuje Sveti Trifun ili Sveti Valentin, odnosno Dan zaljubljenih, mada ima i onih koji kažu da je 14. februara Osmi mart i tako postanu zvezde na Jutjubu. Srpska pravoslavnа crkva praznuje Svetog Trifuna, koji kod Srba ima veoma dugu tradiciju i poštuje se vekovima. Slave ga mnogi esnafi i vinogradari, jer je reč o zaštitniku vina i vinove loze. Rimokatolička crkva istog datuma obeležava Svetog Valentina.

Dan zaljubljenih

Dan zaljubljenih je praznik novijeg datuma koji je zahvaljujući američkim filmovima, dobrom marketingu i posredstvom medija postao globalni fenomen širom sveta. Nažalost, on se danas među mladima i u Srbiji toliko ustalio, da polako preti da ugasi sećanje na Svetog Trifuna. Nezaobilazno je i poklanjanje bombonjera, srca, parfema, nakita, cveća i drugih poklona voljenoj osobi. Nesumnjivo je da je ovaj praznik tekovina modernizma i da je njegov osnovni cilj komercijalne prirode, a ne emocionalne kao što se predstavlja, sudeći po sve većem rastu profita za vreme Dana zaljubljenih. Nije pogrešno slaviti ljubav, ali na pravi način. To sasvim sigurno ne podrazumeva kupovinu skupih poklona po zlatarama i cvećarama, što nijedna vera ne propoveda i što jeste tekovina modernog doba, na koji način se gubi duh ljubavi.

Ono što je jedino važno jeste da ljubav negujete i slavite svakog dana. Osim lepe strane braka, neizbežan segment su i imovinski odnosi supružnika.

Zajednička imovina supružnika

Porodičnim zakonom je propisano da imovina koju su supružnici stekli radom u toku trajanja zajednice života u braku predstavlja njihovu zajedničku imovinu, kojom oni upravljaju i raspolažu zajednički i sporazumno. Supružnici mogu bračnim ugovorom i drugačije urediti svoje imovinske odnose. Porodični zakon propisuje i da se smatra da je upis u javni registar prava na nepokretnostima izvršen na ime oba supružnika i kada je izvršen na ime samo jednog od njih. Da bi se ova pretpostavka učvrstila i otklonile potencijalne nedoumice, Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova propisano je da se zajednička svojina po osnovu sticanja u toku trajanja braka upisuje u katastar u slučaju postojanja braka u momentu kupovine nepokretnosti. Ta imovina neće biti upisana kao zajednička svojina i na drugog supružnika ako se katastru dostavi izjava oba supružnika da se u konkretnom slučaju ne radi o zajedničkoj, već posebnoj imovini jednog od supružnika.

Posebna imovina svakog supružnika

Obratite pažnju da je kod zajedničke imovine akcenat na tome da su supružnici imovinu stekli radom u toku trajanja zajednice života u braku. Dakle, neophodno je da se radi o sticanju nekim teretnim pravnim poslom. Imovina koju supružnik stiče u toku trajanja braka nasleđem, poklonom ili drugim pravnim poslom kojim se pribavljaju isključivo prava predstavlja njegovu posebnu imovinu, kojom on samostalno upravlja i raspolaže.

Najveći problemi među supružnicima nastaju prilikom razvoda braka i podele zajedničke imovine. Ali pošto je ovo tekst u kojem se slavi ljubav, u njemu se nećemo baviti ovom ružnijom stranom priče. Iako je Porodičnim zakonom propisano da je brak zakonom uređena zajednica života žene i muškarca, citiraćemo ovde genijalnog Duška Radovića: “Brak se uređuje zakonom samo onda kad ne može drukčije. Zbog toga ne dozvolite da vam zakon uređuje brak. Uredite ga sami, lepše i humanije nego što bilo koji zakon to može da predvidi.”

O ovoj i drugim temama možete se konsultovati sa sa stručnim agentom za nekretnine. City Expert agencija za nekretnine ima stručni pravni tim, predstavnike i licencirane agente koji brinu o svim klijentima i pomažu im da uspešno i brzo prodaju, izdaju ili kupe stan, kuću ili poslovni prostor. Ukoliko vam je potreban stambeni kredit ili keš kredit, tu je i naš Kreditni Savetnik, vaš pouzdani partner u procesu traženja kredita, korak po korak, bez stresa - potpuno besplatno. Zato, ukoliko kupujete ili prodajete stan, na pravom ste mestu.

Aleksandra Đ. Andrejić
Aleksandra Đ. Andrejić
Advokat
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova