Život za vreme vanrednog stanja - Prvi deo

Saveti / Novo iz City Experta

Život za vreme vanrednog stanja - Prvi deo

Prošlo je više od deset dana uvođenja vanrednog stanja u zemlji zbog pandemije virusa. Svi smo morali da promenimo uobičajen način života zbog novih mera sigurnosti koje uključuju ograničenje kretanja, celodnevni boravak u stanu, rad od kuće, školovanje od kuće, i onoga što nam svima najteže pada, držanja socijalne distance. Verujemo da ste se već (donekle) privikli na (n)ovo stanje i našli načine da organizujete svoj dan. Ali ako tragate za ispiracijom, poslušajte City Expert savete za održavanje duha tokom trajanja vanrednog stanja.

Savet #1 Samomotivacija

Samomotivacija

Samomotivacija je lični, unutrašnji pokretač osobe. Bez samomotivacije svaka naša odluka ostaje samo to – odluka koja ne dovodi do realizacije. To stanje nam je svima poznato po “novogodišnjim odlukama” koje počnemo da primenjujemo uglavnom kad se letovanje ili neki specijalni događaj opasno približe. Sad, kad imamo najavu dužeg boravka u kući, veoma je lako upasti u zamku prokrastinacije i odlaganja svega za bolje dane. Mi vam predlažemo da uradite upravo suprotno, da se samomotivišete da uradite nešto dobro za sebe i druge.

  1. Napravite spisak stvari koje želite da postignete za mesec dana (da spremite ispit, da počnete da učite novi jezik, da naučite novu veštinu, da pročitate više knjiga, da vežbate redovno, da pečete kolače za decu nedeljom)
  2. Okačite spisak na vidno mesto.
  3. Krenite! Kada ispunite nešto sa spiska, štiklirajte to i čestitajte sami sebi.

Savet #2 Rutina

Rutina

Stručnjaci za mentalno zdravlje i psiholozi preporučuju da ustanovite dnevnu rutinu prilagođenu novim okolnostima. Saveti su osnovni: da ležete i ustajete u isto vreme, da imate redovne izbalansirane obroke i da vežbate. To je sve sigurno dobro za sve nas, ali kao i svi dobronamerni saveti, nije baš zanimljivo. Zato vam mi iz City Experta predlažemo da ustanovite rutinu, ali sa twistom.

Radnim danima ustajte svaki dan u isto vreme, kao da idete na posao/fakultet. (naravno, dopušteno je da to bude malčice kasnije, ali ne posle podne). Sredite se kao da idete napolje. Obucite se lepo, odradite jutarnju toaletu. Onda sedite na mesto u kući koje ste odredili za “posao” i počnite da radite. Pravite pauze, ali kao da ste na poslu. Radite do kraja radnog vremena, pa se “vratite kući”. Sve ovo napisano je namenjeno ljudima koji imaju opciju da rade do kuće. Ostalima preporučujemo da prilagode plan sebi, ali da ne provedu dan gledajući serije, ako im to nije uobičajena dnevna rutina :D

Posle radnog dana, na red dolazi rekreacija i relaksacija. Odredite dane i sate kad vežbate (to može biti vaš uobičajen raspored poseta teretani ili termini grupnih fizičkih aktivnosti online) i držite se plana (Savet #1). Relaksaciju ne moramo da vam objašnjavamo – slobodno vreme popunite sadržajima koji vas interesuju. Vikende osmislite da budu drugačiji od radnih dana. Negde smo pročitali savet za “za izlaske”, koji kaže da subotom uveče možete da se lepo obučete, kao za izlazak, sipate sebi piće i organizujete viđenje  sa društvom preko Skype-a. Zvuči kao dobra ideja.

Ideja Saveta #2 je da vreme u samoizolaciji uredite tako da podseća na vaš normalan život i da vam povratak u realni život tj. izlazak iz samoizolacije ne bude veći stres od samoizolacije.

Savet #3 Planovi za budućnost

Planovi za budućnost

Vanredno stanje će, po najavama, potrajati, ali kao i svemu, doći će mu kraj. I to je činjenica. Pokušajte da se izmestite iz perspektive sadašnjice i zamislite sebe posle vanrednog stanja. Možda vam je trenutno mesto za samoizolaciju malo? Možda biste živeli u nekom drugom kraju grada? Ili biste se preselili u drugi grad? Možda biste pokrenuli neki posao, pa vam treba poslovni prostor? Što da ne?

Pošto sada imate vremena, na sajtu City Experta možete da gledate najbolje prezentacije stanova za prodaju i izdavanje u Beogradu i Novom Sadu. Zahvaljujući videima i pogledu od 360° stepeni na svaku prostoriju, možete virtuelno da se prošetate po svima. Ako do sad niste, iskoristite našu ponudu stanova da obogatite svoj dan i svoj pogled na budućnost. Za sva pitanja, stojimo vam na raspolaganju i tokom vanrednog stanja.

Planovi za budućnost

City Expert
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije
Zaupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije