Život za vreme vanrednog stanja - Veliko spremanje

Saveti / Novo iz City Experta

Život za vreme vanrednog stanja - Veliko spremanje

Najbolje što možemo da učinimo za sebe i sve oko nas je da se pridržavamo preporuka nadležnih institucija i da ovo proleće provedemo u stanovima. A kad smo već tu, da pokušamo da iskoristimo višak vremena na produktivne načine: jedan od njih je da sredimo svoj životni prostor. Usput ćemo možda uspeti da sredimo i druge stvari u životu.

Savet #1 KonMari metoda

Sigurno ste čuli za Marie Kondo, japanskog eksperta za sređivanje prostora, koja je stekla veliku popularnost i milione sledbenika u životu i na društvenim mrežama, zahvaljujući jednostavnoj filozofiji pospremanja i rešavanja od viška stvari. Ako niste, Marie zagovara minimalizam, jednostavnost i ‘da li mi taj predmet donosi radost’ pogled na ormar ili bilo koju drugu prostoriju u stanu. Ako predmet ne donosi radost ili ga ne koristite, ne treba ga zadržavati. Takođe, ona tvrdi da je potrebno da čvrsto odlučite i da se posvetite sređivanju celog stana, kako bi se ta promena ‘na bolje’ manifestovala i u vašem životu. Pa, ako ste voljni da probate, ona predlaže da sredite stan ovim redosledom:

a) Odeća

b) Knjige

c) Dokumenta

d) Ostalo

e) Predmeti koji imaju sentimentalnu vrednost

Počinjemo od najkorišćenijeg – odeće. Većina nas ima ormare pretrpane odećom koju čuvamo za neka bolja vremena, specijalne prilike i ‘za kad se vratimo na staru kilažu’. Možda je vreme da se obračunate sa tim. Ako već niste očistili ormar po ideji “ako nisam nosio/nosila 3 godine, leti odavde”, pokušajte na KonMari način. Izvucite svu odeću na gomilu i uzimajte u ruke jedno po jedno. Zapitajte se ‘zašto čuvam ovo?’ (da li mi donosi radost?). Odeću odabranu za čuvanje na ovaj način, složite na jednu gomilu, na drugu stavite ono što više ne želite da čuvate, a od te gomile napravite i treću, u kojoj će biti stvari koje ćete pokloniti/proslediti nekome (pa da njemu/njoj donosi radost Smile). Isto uradite i sa knjigama i dokumentima. Kad ovako sprovedete selekciju odeće, mnogo ćete lakše složiti ostatak. Tu ne morate da pratite neka specijalna uputstva, već pratite svoj instikt i organizujte ormar tako da vam sve bude na dohvat ruke.

Svi koji su probali metodu, kažu da je najteži deo spremanja d) ostalo, jer je najbrojniji i odnosi se na stvari koje nismo navikli da spremamo: vitrine i police sa kuhinjskim posuđem, fioke sa escajgom, police u ostavi, police u kupatilu, šminka u neseseru, sve što ne spada u prve tri kategorije. I tu se treba rešiti viška, pokloniti nekom drugom ili baciti.

I za kraj, predmeti koji imaju sentimentalnu vrednost. Stari dečiji crteži, fotografije, pokloni… sve mora da prođe vašu selekciju, KonMari pitanje i da dobije dalji životni put, kako ne bi pravilo gužvu u vašem životnom prostoru.

Savet #2 CityExp metoda

Ova metoda trenutno radi u dva grada, ekspertna je i brza. Svako ko se ikada selio, zna jednostavnu životnu istinu: tek kad počnete da se pakujete za selidbu u novi stan, shvatite koliko stvari imate.

Ako ne pripadate onima koji ništa ne bacaju (filozofija: “ko zna kad će to da mi zatreba”), onda ćete spontano  sprovesti ‘KonMari metodu’ kad se suočite sa celokupnom garderobom svih članova porodice, starim posteljinama i peškirima, posudama koje se nikad ne koriste, teglama za zimnicu, sportskim rekvizitima, kolicima za bebe, biciklama koje su deca prerasla… koje treba spakovati i doneti u novi stan.

U takvim specijalnim slučajevima preporučujemo ekstremnu odlučnost u selekciji, koja će vam značiti i prilikom selidbe i prilikom raspoređivanja stvari u stanu u kojem ćete početi novi i nadamo se, kvalitetniji, život. Ne zaboravite, čak i za vreme vanrednog stanja zahvaljujući City Expertu možete i da zakupite i da kupite stan u Beogradu i Novom Sadu. Tu smo za vas.

City Expert
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova
Zaupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije