Ukrasite vaš dom za Halloween!

Saveti / Uređenje stana

Ukrasite vaš dom za Halloween!

Pored mnogih praznika koji su u tradiciji našeg naroda, postoji i nekoliko praznika koji su zahvaljujući popularnoj kulturi i medijima došli u naše domove. Jedan od njih je Halloween ili Noć veštica,  za koji je većina nas saznala iz filmova i televizijskih serija. Odatle verovatno potiče i zabluda da je reč o prazniku koji su izmislili Amerikanci i koji nema nikakve veze sa evropskom tradicijom.

Halloween – keltski početak zime

Koreni ovog običaja se nalaze u davnim vremenima, pre više od 2000 godina, na prostoru današnje Škotske i Irske. Za Kelte ovo je bio jedan od četiri najvažnija godišnja praznika: početak zime. Stari Kelti su verovali da se tog dana granica između našeg sveta i sveta duhova briše, pa nadnaravna bića i duše predaka lakše prelaze na naš svet. Proslavljalo se gozbama, palile su se vatre, proricalo se, igrale su se igre, a prerušeni ljudi su išli od vrata do vrata, recitujući stihove u zamenu za hranu. Irski migranti su krajem 19. veka doneli običaj u Sjedinjene Američke Države, odakle se i proširio na ostatak sveta –  i vratio kući, u Evropu.

Priključite se svetskom slavlju

Halloween je praznik koji deca prosto obožavaju, jer to veče mogu da se kostimiraju u svoje omiljene junake i da obilaze komšiluk u “lovu” na slatkiše. Proslavlja se u SAD, gde je najpopularniji, u Irskoj, Kanadi, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Porto Riku, Japanu, Novom Zelandu i Australiji. Od nedavno se slavi i kod nas - mnogi izlozi su okićeni izrezbarenim bundevama, a maskenbali će biti organizovani i po klubovima i po igraonicama. Što se i vi ne biste priključili?

Pogledajte predloge kako da unesete duh Halloweena u vaš dom!

1. Nezaobilazna bundeva

Ukrasite vaš dom za Halloween!

Jedna od najprepoznatljivijih dekoracija za Noć veštica je izrezbarena bundeva – lanterna. Veruje se taj običaj originalno potiče iz Irske i Škotske, gde su za Halloween rezbarili repu. Tek su u Americi u te svrhe počeli da koriste bundevu, koja je em lakša za rezbarenje, em i mnogo ukusnija.

Recepti:

Procedura je jednostavna: izaberete bundevu po ukusu, odsečete joj vrh (koji ostavite da bude poklopac) i izdubite je iznutra. Semenke možete da sačuvate, pa da ih zasadite ili ispečete, a meso bundeve možete da iskoristite za bilo koji od mnogih slanih ili slatkih recepata (od Pumpkin curry supe do dobre domaće pite bundevare).

Teži deo je isecanje rupa na telu bundeve, ali uz dobar nacrt i skalpel, lako ćete uraditi šta ste naumili. Na kraju, u završenu bundevu stavite rasvetno telo (led diode, lampu ili sveću) i sačekajte veče za pravi efekat.

Ako vam je ovo previše komplikovano, stan možete da ukrasite bundevama različitih vrsta na kojima možete da “intervenišete” kako vas inspiracija ponese. Možete da lepite šljokice, stakliće, da im vezujete mašne, obmotavate čipkom ili da crtate po njima.

2. Ukrasi od papira sa Halloween motivima

Na internetu možete da nađete gotove modele po kojima možete da nacrtate i isečete veštice, crne mačke, duhove, paukove, slepe miševe i ostale prepoznatljive oblike. Preporučujemo vam da regrutujete decu kao pomoćnike i da zajedno napravite nezaboravnu viseću dekoraciju.

Ukrasi od papira sa Halloween motivima

3. Praznični stikeri

Već spomenuti Halloween motivi mogu da se nalepe na različite površine – nameštaj, zidove i prozore u vašem stanu.

4. Sablasni 3D duhovi

Gaza je visoko upotrebljiv materijal za ovaj povod. Od nje možete da napravite dosta stvari – od jezive paučine do slatkih 3D duhova.

Sablasni 3D duhovi

5. Uredite sto u Halloween bojama

Odaberite centralni komad nameštaja u sobi i ukrasite ga u tradicionalnoj kombinaciji boja ovog praznika: crnoj, beloj i narandžastoj.

Uživajte u duhu Halloween-a!

Uživajte u duhu Halloween-a!

Uživajte u duhu Halloween-a!

Ideja Halloween-a je da se zabavite sa porodicom i komšilukom. Ako živite u stanu u zgradi, možete da se dogovorite sa komšilukom da proslavite Halloween zajedno. Stavite stikere na vrata, pa pošaljite decu da kucaju na obeležena vrata i da pitaju  “smicalica ili poslastica?” (“trick or treat?”). Ili napravite žurku za decu i poslužite ih domaćim “strašnim” keksima i “jezivim” sokom. A možete i da organizujete maskenbal za vaše društvo. Šta god da izaberete, Citi Expert vam želi da se strava provedete za Noć veštica!

Uživajte u duhu Halloween-a!

City Expert
Izdajem stan u Beogradu
Prodajem stan u Beogradu