Koliko je rizična kupovina stana pod hipotekom?

Saveti

Koliko je rizična kupovina stana pod hipotekom?

Ukoliko ste se odlučili na kupovinu stana uz pomoć stambenog kredita, ono što je sigurno je da ćete se susresti sa terminom hipoteka. Bankarskim rečnikom hipoteka  predstavlja založno pravo na nepokretnosti koje ovlašćuje poverioca da naplati svoje potraživanje prodajom nepokretnosti, u slučaju da dužnik ne isplati dug. Narodski rečeno, hipoteka je garancija banci da će moći da proda nekretninu na koju je stavljena hipoteka i na taj način namiri svoje potraživanje, ukoliko kupac nekretnine ne bude mogao da otplaćuje kredit.

Važno je naglasiti da ne postoji mogućnost da se podigne stambeni kredit bez hipoteke, jer je hipoteka obavezno sredstvo obezbeđenja za stambeni kredit.

Da li me hipoteka u nečemu ograničava?

Kada pronađete svoj budući dom i podignete stambeni kredit, nepokretnost na kojoj je uspostavljena hipoteka ostaje u vašem vlasništvu što znači da vas ne ograničava i da može bez problema raspolagati tom nepokretnošću. Dakle, kada kupujete stan i na njemu uspostavite hipoteku, vi u tom stanu možete da živite, da ga iznajmite, pa čak i da ga prodate.

Život je nepredvidiv i mogu se desiti razne okolnosti poput gubtka posla ili promene mesta življenja, što će uticati na to da li ćemo moći i dalje da isplaćujemo kredit za stan. Kako biste rešili takvu situaciju, postoji mogućnost da prodate stan koji je pod hipotekom. Na taj način ćete izmiriti svoje obaveze pred bankom. Važno je naglasiti da kupovina stana koji je pod hipotekom ne predstavlja rizik za kupce, već je to dodatna prednost.

Koje su prednosti hipoteke?

Da li ćete stan koji je pod hipotekom prodati keš ili kreditnom kupci neće uticati na vašu mogućnost da ga prodate. Stan koji je pod hipotekom ne predstavlja rizik, već je dodatna pogodnost za novog kupca jer to znači da je taj stan već proverila pravna služba neke banke. Time je kupac sigurniji jer uzima nekretinu koja je ispravna za upis hipoteke.

Kako kreditni kupci kupuju stan pod hipotekom?

Ukoliko želite da kupite stan koji je pod hipotekom, uz pomoć stambenog kredita i to je moguće.Pre svega, potrebno je da od banke kod koje je stan založen zatražiti Potvrdu o ostatku duga, kao i pismo o namerama te banke da će izdati brisovnu dozvolu nakon isplate ostatka duga po kreditu. Kada se pribavi neophodna dokumentacija, možete aplicirati u banci za dobijanje kredita.

Ako dobijete potvrdan odgovor od banke o odobrenju stambenog kredita uspostavlja se hipoteka II reda i nakon dobijanja rešenja o upisu hipoteke od strane RGZ (katastra), banka pristupa isplati sredstava. Po realizaciji stambenog kredita obavezno je brisanje hipoteke I reda. Takođe, jedan od uslova je i da prodavac izvrši likvidaciju svoje hipoteke odnosno kredita i dostavi brisovnu dozvolu, koju izdaje banka da se može iz registra RGZ izbrisati hipoteka.

Nakon overe ugovora o prodaji nepokretnosti kupac će, prateći instrukcije banke, jedan deo ugovorene cene , do visine duga , isplatiti na namenski račun prodavca u banci. Nakon ove isplate prodavac je dužan da preduzme u banci sve potrebne radnje radi likvidacije kredita koji je obezbeđen hipotekom, da pribavi dozvolu sa brisanje hipoteke i pred nadležnom službom za katastar nepokretnosti pokrene postupak za brisanje hipoteke.

Potrebna vam je pomoć prilikom kupovine stana pod hipotekom? Imamo rešenje

Ako vam je bankarska terminologija nejasna i potrebna vam je pomoć u procesu kreditiranja i kupovine stana pod hipotekom, tu su naši Kreditni savetnici koji će vas voditi kroz proces kreditiranja, korak po korak i to potpuno besplatno. I ono to je najvažnije, na osnovu vaših potreba i mogućnosti, naši Kreditni savetnici će izdvojiti minimum tri najbolje bankarske opcije.

Za kraj, važno je naglasiti da kupovina stana koji je pod hipotekom ne predstavlja rizik, već je to dodatna prednost jer nudi sigurnost i proverenost nekretnine.

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš i stambenim kreditima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije