Odlazak iz toplog roditeljskog doma i kako ga preživeti

Saveti

prezivljavanje-solo-zivota

Uputstvo za novajlije u samostalnom životu

Prvo bi trebalo naglasiti da postoje dve vrste novajlija u samostalnom životu – studenti, dolaze u velegrad kako bi osvetlali obraz rodne grude, i oni koji su rođeni u velikom gradu, ali su odlučili da je vreme da se otrgnu iz maminog zagrljaja i životni put nastave solo.

Samostalan život je fenomenalan. Napokon si slobodan. Možeš da radiš šta hoćeš, kad hoćeš i s kim hoćeš, a da te niko ne proverava. Sve je to sjajno, ali bi trebalo da znaš da uz slobodu uvek idu i obaveze. Sad si odrastao, pa se moraš tako i ponašati.

Znamo da to nikako nije lako. Zato smo pripremili kratak vodič za početak samostalnog života.

1. Prva i veoma bitna stvar – Cimer

Naravno da bi idealno bilo da živiš potpuno sam bez cimera za vratom,  sa punom slobodom da sa stanom radiš šta želiš, ali u ovom trenutku za tebe je bolje da se ujediniš s nekim s kim ćeš deliti sve u dobru i u zlu. Zašto? Zato što je lakše deliti račune i kiriju nego sve plaćati sam.

Ni društvo nije loš razlog. Povremeno ti treba neko ko će ti biti dostupan u svakom trenutku da popričate, da se izjadaš ili bar da popiješ kafu sa živom osobom. To je naročito preko potrebno u ispitnom roku kada ovaj život jednostavno nema smisla. Kul  je i da imaš nekog ko će se vraćati sa tobom iz izlaska mračnim i strašnim ulicama, jer pare za taksi svakako možeš mnogo bolje da iskoristiš.

Ipak, trebalo bi da znaš da ne možeš baš sa svakom osobom da živiš. Potrebno je da se mnoge kockice slože kako bi dve mlade osobe uspele da usklade navike. Nemoj cimera da biraš samo po tome koliko ti je dobar drug/drugarica, jer ako niste kompatibilni celo to prijateljstvo od 10 i kusur godina može vrlo lako da postane nategnuto. Bitno je da znaš da li imate iste ciljeve i slične životne navike, da ne bi na kraju završio sa cimerom koji voli da pravi žurke u tvom stanu, za vreme tvog ispitnog roka.

2. Druga i od životne važnosti stvar – Gazda

Verovatno si do sada shvatio da na svetu ima mnogo različitih tipova ljudi, sa lepezom karaktera i da nisi kompatibilan baš sa svakim. Tako je i sa gazdama. Nemoj da ih shvataš kao mistifikovana bića, oni su obični ljudi kao i ti, i isto tako imaju svoje navike i poglede na svet. Zato pokušaj da već pri prvom susretu proceniš kakvo ponašanje očekuju od budućeg podstanara i da li se to uklapa u tvoju viziju stanovanja. Ako su vam shvatanja slična, super – našao si svog stanodavca, ukoliko nisu – bolje pogledaj ostatak ponude koji City Expert nudi.

Sada, kada si našao idealan stan i dobrog stanodavca, potrebno je da potpišeš ugovor. Čak ako i sam stanodavac ne predloži da to završite, predloži ti. Ugovor će te štititi od svih nepredviđenih situacija u budućnosti, od podizanja cene kirije, do klauzule koja govori o eventualnim oštećenjima koja nastanu u stanu. 

Obavezno razgovaraj sa bivšim stanarima. Idealno bi bilo da ih zatekneš u stanu. Pitanje koje njima, ili gazdi moraš postaviti jeste – Zašto se ti seliš/ Zašto prethodni stanari odlaze? Iz odgovora koji dobiješ možeš da zakljućiš kakva te sudbina čeka. Saznaćeš kakvo ponašanje gazdi smeta, kakve on navike ima, a pokrenućeš i dogovor oko formalnih stvari – datum plaćanja kirije, računa i ostale tehničke stvari.

3. Treća i esencijalno bitna stvar – Konstrukcija stana

Da bi pronašao savršen stan, moraš da znaš šta tražiš. Pokušaj da razgraničiš šta ti je potrebno za normalan život, koliki budžet ti je na raspolaganju, razmisli i o kompromisima koje ćeš potencijalno morati da praviš, i što je najbitnije -  ostani u okvirima realnosti.

Naš savet je da se prvo dobro informišeš na sajtu City Experta šta se sve nudi i po kojim cenama. Ukoliko živiš sa cimerom, neka svako ima svoju sobu. Koliko god se vi lepo slagali, svakom je potreban privatan prostor, mir i vreme koje će provesti sam sa sobom. I najveća prijateljstva pucala su zbog nedostatka kvadrata.

Druga bitna stavka je kupatilo. Obavezno pri gledanju stana proveri koliki je bojler i da li je u funkciji. Inače ćeš se bar nekoliko meseci, koliko si tamo, tuširati isključivo vodom od koje je i kišnica prijatnija. Bitna je i mašina za veš. Ako ne obratiš pažnju, veš ćeš prati isključivo ručno.

Ostale stvari se daju lakše srediti.

4. Poslednja, i nikako nebitna stavka -  Hrana

Odlazak iz toplog roditeljskog doma i kako ga preživeti

Znamo da si do sada navikao da jedeš samo klopu svoje majke, koju niko ne sprema bolje, ali sada si samostalan i toga više nema. Okej, poslaće ti paket jednom u dva meseca iz rodnog kraja, i jasno ti je da će to nestati u roku od dva dana jer je sve tako preukusno. Zbog toga je, ako si student, bitno da nabaviš karticu za menzu. Znamo da se hrani iz menze baš i ne raduješ, ali uveravamo te, nakon nedelju dana probiranja i izgladnjivanja, čak će ti biti ukusnija i od kevine hrane. Pronađi dobru menzu i sve će biti okej. Možda čak i upoznaš nekog vrednog tamo, ne zaboravi – ljubav na usta ulazi.

Za one koji nisu studenti, ovu stavku je malo teže zadovoljiti. Najbolje bi bilo da počneš da pratiš nedeljne akcije u super marketima i odlaziš u kupovinu bar jednom nedeljno. Ne bi verovao koliko namirnice mogu da budu pristupačne ukoliko si u toku sa popustima i račun deliš sa cimerom. Takođe, moraš da shvatiš da kuvanje nije bauk, svrati u obližnju knjižaru, kupi „Kuvar za početnike“, i kreni od jednostavnijih obroka. Vremenom ćeš postajati sve bolji.

Ukoliko ispratiš ove korake, samostalni život ti neće biti savršen, ali će biti veoma blizu savršenstva.

 U traženju stana, da ne bi tragao večno, iskoristi pomoć koja ti se nudi. Na sajtu City Experta, naći ćeš najbolje ponude i iznajmiti stan. Mnogo sreće i dobrodošao u svet odraslih! J