Šta treba da znate pre nego što iznajmite stan

Saveti

Šta treba da znate pre nego što iznajmite stan

Septembar je vezan za nove početke. Bilo da dolazite da studirate u novi grad ili počinjete samostalan život, iznamljivanje stana je svakako veliki korak u vašem životu. Da bismo vam pomogli da iz ovog iskustva izađete srećni i zadovoljni, sastavili smo listu saveta koje treba da uzmete u obzir prilikom planiranja ove važne akcije.

Gde želite da živite?

Možda ste sentimentalno vezani za kraj grada u kojem ste odrasli, na koji ste navikli i ne želite da ga menjate? To je u redu. Ipak, prilikom traženja stana, trebalo bi da uzmete u obzir i praktične životne okolnosti. Većina studenata bira stanove u blizini fakulteta, a mladi profesionalci biraju kraj koji je dobro povezan sa mestom gde rade. Može da se desi i da su vam stanovi u ponudi u kraju za koji ste se opredelili ne odgovaraju, a da nađete stan iz snova na drugom kraju grada. U svakom slučaju, dobro je razmisliti o lokaciji pa pogledati veliku ponudu stanova za iznajmljivanje na našem sajtu. Obavezno proverite da su vam u blizini sadržaji koji vam znače: radnje, tržni centri, pijaca, parkovi…

Koliko to košta? 

Samostalan život nema cenu, ali ima lako izračunljive mesečne troškove. Depozit + kirija + troškovi Infostana + ukupni troškovi života. Razmislite da li vam odgovara da unajmite prazan stan koji ćete opremiti po svom ukusu ili vam više odgovara namešten ili polunamešten stan. Znamo da je to puno za razmišljanje pa smo odlučili da vam olakšamo računicu: samo kod nas možete da iznajmite stan bez provizije, da vidite zahteve vlasnika u vezi plaćanja stanarine (mesečno ili više meseci unapred), kao i da vidite okvirne mesečne troškove za stan. Veoma je važno da dobro odaberete, da se ne biste našli u situaciji da morate ponovo da se selite iz finansijskih razloga… što nas dovodi do sledećeg saveta.

Dogovor kuću gradi

Ako ste preko našeg sajta online zakazali gledanje stana sa vlasnikom, dođite “naoružani” praktičnim pitanjima. Pošto ste stan našli na cityexpert.rs sajtu, već ste imali priliku da ga virtuelno obiđete i da u opsežnom spisku informacija o stanu vidite sve prednosti i potencijalne “izazove”. Ako vam se nekretnina dopada, a nešto vam nije potaman, pokušajte da se dogovorite sa vlasnikom oko korekcije, bilo da je u pitanju visina kirije ili nešto sasvim drugo. Obavezno pitajte sve što vas interesuje, kao na primer da li smete da kačite svoje slike, menjate raspored nameštaja ili da promenite zavese. Pažljivo slušajte vlasnika, ako vam se dopadne stan i osoba koja ga izdaje, velike su šanse da ćete na taj način izbeći mnoge nesporazume u budućnosti. Ako ne uspete da nađete zajednički jezik sa vlasnikom stana, razmislite da li je to pravi stan za vas.

Crno na belo 

Dva dokumenta koja vam preporučujemo da napravite sa vlasnikom stana koji želite da iznajmite su Zapisnik o primopredaji stana i Ugovor o zakupu stana

Ako gledate namešten stan, proverite sve zidove, stolariju, nameštaj, instalacije – sve vidljive nedostatke i eventualne popravke koje treba uraditi. Napravite spisak i potvrdite ga sa vlasnikom. To je Zapisnik o primopredaji stana, koji će vas zaštititi od brojnih neželjenih situacija i problema. To je ujedno i dokaz da je zakupac, tj. vi preuzeli stan i stvari u njemu i ispravnom stanju. Obrazac možete da nađete ovde

Drugi dokument je Ugovor o zakupu stana štiti i zakupca i zakupodavca, a lako se popunjava i punovažan je bez overe. Na taj način ćete precizirati način plaćanja, trajanje zakupa, visinu stanarine, depozita, ko je odgovoran za popravke u stanu i mnoge druge detalje koji će vam olakšati život. 

Zapamtite, ugovor služi da zaštiti vaše interese i da otkloni mogućnost potencijalnih nesporazuma.

Šta treba da znate pre nego što iznajmite stan

Dobro organizujte selidbu

U zavisnosti od količine stvari koju morate da prebacite u novi stan, razmislite da li vam je dovoljna “pomoć prijatelja” ili je potrebno da unajmite firmu specijalizovanu za selidbe. Cene usluga ovih firmi nisu prevelike, a značiće vam pomoć ljudi koji imaju iskustva u pakovanju i selidbama. Ponekad je bolje pozvati prijatelje samo na žurku useljenja u novom stanu koji ste iznajmili.  

Novi početak

Pošto ste pročitali naše savete za nalaženje nekretnine za izdavanje, udahnite duboko i bacite se na pretragu City Expert baze stanova za izdavanje. Ako ne nađete odmah, ne brinite. Svaki dan dodajemo nove nekretnine u ponudu i imamo opciju “Sačuvana pretraga”. Na taj način ćemo vas obavestiti emailom o svakoj novoj nekretnini koja se pojavi u ponudi, a koja sadrži sve što vi želite. 

Samo zamislite kako će Vam biti lepo u vašem novom stanu, kako ćete se radovati jutarnjem suncu uz šolju sveže kafe ili čaja. Novi stan je novi početak. Ako se selite, ne vidimo razlog zašto da se ne veselite Smile

Srećno!