Prodajete stan? Nudimo vam tri stvari koje treba imati na umu kod prodaje nekretnine

Saveti

Prodajete stan? Nudimo vam tri stvari koje treba imati na umu kod prodaje nekretnine

Kada prvi put prodajete svoj stan bez sumnje ćete imati mnogo pitanja i nedoumica vezano za prodaju – koja je realna cena, šta da ostavite u stanu od nameštaja/mašina, da li je sada trenutak da prodajete stan, ako prodajete stan da biste kupili veći, da li treba da uzimate kredit i u kojoj banci... Želimo da vam pomognemo da razumete proces prodaje, pripemite svoj dom za potencijalne kupce i planirate vaše sledeće korake. Da bi vam ovaj proces bio manje stresan, skrećemo vam pažnju na tri stvari o kojima definitivno treba da razmislite i uzmete ih u obzir pre donošenja odluke o prodaji nekretnine.

Napravite plan

Sagledajte šta sve podrazumeva prodaja nekretnine i napravite plan koji će vam pomoći da je uspešnije i brže prodate.

  • Preporučujemo angažovanje agencije za nekretnine na samom početku jer ćete tako smanjiti rizik od nesporazuma i mogućih problema, dobićete pravnu podršku, dovođenje potencijalnih kupaca, pomoć i savete u pribavljanju potrebne papirologije, a uz to dobijate profesionalnu uslugu i savremenu prezentaciju vaše nekretnine. Ovo su neke od stvari koje nudimo u našoj agenciji za nekretnine.
  • Razmislite o najboljem trenutku za prodaju jer ona podrazumeva angažovanje oko pripreme stana za razgledanje, strpljenje i komunikaciju sa potencijalnim kupcima, planiranje koraka posle prodaje (npr. nalaženje novog doma, uzimanje kredita, sl.).
  • Određivanjem realne cene povećaćete šanse za prodaju, a najbolje ćete odrediti adekvatnu sumu ako uporedite cenu kvadrata sličnih stanova.
  • Na vreme odlučite šta ćete od nameštaja i tehnike ostaviti u stanu što takođe može da utiče na cenu. Ako imate garažu, da li ona ulazi u cenu stana ili ćete je prodati posebno...

Postavite realnu cenu od starta

Kod trgovine nekretninama često imamo situaciju nerealnih očekivanja prodavca i manjak u budžetu kupca. Kako biste što realnije odredili cenu vaše nekretnine, istražite tržište, pogledajte cene kvadrata na sličnim lokacijama, upoznajte se sa ponudama agencija i posavetujte se sa agentima. Pratite potražnju i zainteresovanost kupaca za vašu nekretninu jer će vam i to biti jedan od pokazatelja da li ste odredili pravu cenu.

City Expert vam svakako može pomoći kada je reč o formiranju cene i promociji vašeg stana jer dobro poznajemo tržište, imamo iskusne agente i možemo da vam predložimo konkurentnu cenu za vašu nekretninu.

Stavite se u kožu kupca i pripremite stan za prodaju

Pokušajte da svoj stan sagledate iz ugla potencijalnog kupca što će vam pomoći da odlučite koje stvari da zadržite, a koje da prodate uz nekretninu. To takođe znači da treba da priznate da vaš stan nije idealan u svakom smislu. Neke njegove mane na koje ste vi navikli potencijalnom kupcu mogu da zasmetaju – nedovoljno osvetljene prostorije, male sobe, malo kupatilo, propala stolarija, nedostatak terase... Sa druge strane, čak i ako ste skoro renovirali svoj stan, ni to nemojte smatrati kao prednost jer se ukusi razlikuju i način kako ste vi uredili kupatilo ili kuhinju ne mora da se dopadne kupcu.

Prodajete stan

Lepo sređena kuhinja, prirepmljena za gledanje, čeka na kupce

Naš savet je da nekretnina koju prodajete treba da bude uredna i bez viška ličnih stvari kako bi kupac stekao što bolji utisak. Kao što ostanete impresionirani enterijerima koje vidite u magazinima ili na nekim sajtovima, potrudite se da i vaš stan bude uredan. To podrazumeva da kada vam dolaze potencijalni kupci nemate prljavo posuđe u sudoperi, da vam daska za peglanje nije nasred dnevne sobe, da vam nisu razbacane stvari svuda po kući, da vam čiviluk ne izgleda kao da je zimska žurka u stanu, da su kreveti namešteni, a kupatilo čisto. Koliko je važno da obratite pažnju na ovakve detalje potvrđuje naše iskustvo jer kod izrade prefesionalnih fotografija, stanovi čiji su enterijeri uredniji i čistiji imaju više pregleda i zakazivanja.

Prodajete stan

Jedan od stanova iz naše ponude, idealno pripremljen za prezentaciju

Da zaključimo, ukoliko prodajete nekretninu, isplanirajte prodaju i naredne korake, formirajte realnu i konkurentnu cenu i pripremite je za gledanje i fotografisanje. Imajući u vidu ova tri saveta, prodaja stana i ne mora da bude veliki stres. City Expert je agencija za nekretnine koja vam širom otvara svoja vrata za preporuke, savete, posredovanja… jer znamo da možemo mnogo da pomognemo.