Život u kući ili u stanu – kako da odaberete pravu opciju za Vas?

Saveti

Život u kući ili u stanu – kako da odaberete pravu opciju za Vas?

Kuća ili stan - pitanje je sad? Hajde da razmotrimo prednosti i mane!

Postoje dve vrste ljudi – oni koji bi uvek odabrali stan u centru grada i oni koji maštaju o prostranom dvorištu u predgrađu. Bez obzira na finansijske mogućnosti, u zavisnosti od ličnih preferenci, svako od nas će maštati o jednom ili o drugom. Koja opcija je bolja? Tačan odgovor ne postoji, zato što je niz različitih faktora povezan sa ovim pitanjem. Da bismo vam pomogli da odaberete pravu opciju za sebe, izdvojili smo ključne prednosti obe opcije.

Održavanje

Stan: Život u stanu ne zahteva velika ulaganja u održavanje – ni finansijska, ni vremenska. Međutim, stanovanje u zgradi podrazumeva tesnu saradnju sa komšijama, kao i poštovanje kućnog reda, što zna da bude poprilično stresno, naročito u velikim zgradama.

Kuća: Održavanje kuće zahteva više angažmana, posebno kada je reč o uređenju bašte i okućnice. Međutim, mnogi koji su se odlučili za život u kući upravo to ističu kao prednost – sređivanje bašte može postati odličan ventil za svakodnevni stres! Prednost života u kući je svakako to što sami odlučujete kada ćete i kako zameniti dotrajale stvari.

Komfor

Stan: Život u stanu jednostavniji je kad su u pitanju blizina javnog gradskog prevoza, tržnih centara, poslovnih zona... Dostupnije je gotovo sve, od škola i fakulteta, do pozorišta, izložbi, mesta za izlaske. Ipak, stan obično znači i manje prostora nego što bismo voleli da imamo.

Kuća: Kuća je svakako kraljica komfora. Osim što je možete prilagoditi sopstvenim zahtevima i željama, možete u potpunosti sačuvati privatnost i mir. Takođe, možete uživati na svežem vazduhu u privatnosti svog dvorišta, a velika prednost je i dovoljno prostora za kućne ljubimce. Ipak, kuće se obično nalaze u udaljenijim delovima grada ili prigradskim naseljima, što otežava svakodnevnu organizaciju života.

Život u kući ili u stanu – kako da odaberete pravu opciju za Vas?

Troškovi

Stan: Život u stanu podrazumeva manje račune za struju i Infostan, jer se obično radi o manjim kvadraturama. Uz dobru organizaciju možete kontrolisati svoju potrošnju i prilagoditi je svojim mogućnostima.

Kuća: Obično skuplja varijanta kada su režije i troškovi stanovanja u pitanju, međutim treba uzeti u obzir da je ulaganje u kuću dugoročno isplativije i trajnije rešenje. Takođe, u kući ste nezavisni stanar kad je reč o merama uštede i možete samostalno odlučivati o ulaganju u energetsku isplativost.  

Životni stil

Stan: Stan je idealan izbor za sve one koji vode aktivan život ubrzanog tempa, nezavisno od toga da li su samci ili imaju porodicu. Stanari koji se odluče na život u stanu sigurno provode mnogo vremena izvan svog doma, bilo zbog posla, bilo zbog zabave.

Kuća: Za sve koji obožavaju da vreme provode u sopstvenom domu, kuća je pravi izbor. Druženje sa prijateljima uz roštilj vikendom, svakako je jedna od mogućnosti koje vam donosi sopstveno dvorište!

Na koju stranu Vi naginjete? Kada donesete odluku, prvi sledeći korak je jasan – izbor prave nekretnine uz pomoć City Experta!