Kupovinom nekretnine do privremenog boravka u Srbiji - najlakši put?

Savetujemo Ruse

Kupovinom nekretnine do privremenog boravka u Srbiji - najlakši put?

Srbija je godinama unazad atraktivna destinacija koja navodi turiste da razmisle o dužem boravku ili stalnom preseljenju. Pored načina života koji privlači različite generacije, bogate istorije i jedinstvenog mentaliteta naroda, Srbija pre svega nudi pogodne uslove za rad i obrazovanje, a troškovi života su generalno niži u poređenju sa zapadnoevropskim zemljama. Ovaj ekonomski faktor čini Srbiju posebno atraktivnom za one koji traže viši standard života po pristupačnim cenama.

Srbija takođe nudi mnogobrojne mogućnosti za biznis i investicije, zahvaljujući multinacionalnom poslovnom okruženju i olakšicama za preduzetnike. Jedan od popularnijih načina investiranja je svakako ulaganje u nekretnine, te ćemo se u ovom tekstu pozabaviti temom kako je moguće osigurati boravišnu dozvolu kupovinom nekretnine u Srbiji i na šta je potrebno pripremiti se.

Da li stranci mogu da kupe nekretninu u Srbiji?

Pre svega treba utvrditi da li postoji reciprocitet između Srbije i zemlje iz koje kupac dolazi. Ministarstvo pravde Srbije pobrojalo je na svom sajtu sve države sa kojima je obezbeđen dogovor o uzajamnosti kad se radi o kupovini nekretnina.
Prema zvaničnim informacijama na sajtu Ministarstva pravde Srbije, jedina vrsta nekretnina koju stranci (fizička lica) mogu da kupe su stanovi.

Preseljenje u Srbiju

Može li se obaviti kupovina stana bez ličnog prisustva?

Postoji mogućnost da se čitav proces kupovine obavi bez ličnog pristustva stranca, ovlašćivanjem advokata koji bi ga u svim koracima zastupao. Od toga zavisi na koji način će kupovina biti obavljena, a suma preneta na račun prodavca. Obično je praksa da se otvori račun u srpskoj banci i obezbede sredstva na njemu, ali advokat može da Vas posavetuje da li postoji mogućnost transfera novca iz matične zemlje. Važno je napomenuti da se pravila veoma razlikuju od nacionalnosti i politike različitih banaka, stoga je potrebna individualna konsultacija.

Traženje odgovarajućeg stana i pravna provera

Kada pronađete idealan stan, potrebno je proveriti ga sa pravnog aspekta. U ovome će vam pomoći advokat ili specijalizovana agencija za nekretnine, kao što je City Expert. Poslednjih decenija mnoge nekretnine u Srbiji bile su problematične za kupovinu zbog nepokretnosti koja nije bila registrovana u Katastru ili je bila građena bez potrebnih dozvola, ili je bila predmet spora, zbog čega je još važnije unajmiti kompetentnu pomoć kako biste izbegli ovakve vrste problema. City Expert nudi besplatnu uslugu savetovanja pri odabiru i kupovini nekretnine za sve kupce.

Ugovor

Sastavljanje ugovora o kupoprodaji

Nakon što ste završili sve potrebne provere i dogovorili cenu, način plaćanja i rokove predaje imovine, advokat će sastaviti detaljan kupoprodajni ugovor kako bi obe strane bile ispoštovane i svaka nepredviđena situacija preventirana.

Overa ugovora kod javnog beležnika

Da bi ugovor o kupoprodaji bio važeći, potrebno je da bude overen od strane notara u sklopu opštine na kojoj se nalazi nekretnina. Posle ovog koraka, kupac isplaćuje dogovorenu sumu, a prodavac predaje ključeve od stana.

Poslednji korak: upis u Katastar nepokretnosti

Neizostavna finalna stavka kupovine nekretnine je upis prava novog vlasništva u Katastar nepokretnosti. U prošlosti je proces bio komplikovaniji i zahtevao je inicijativu kupca ili prodavca, dok se sada prenos vlasništva obavlja automatski: javni beležnik nakon overe kupoprodaje podnosi zahtev u Katastar, te je novi vlasnik oslobođen ove obaveze.

Nakon što ste ispunili sve navedeno, postali ste vlasnik željene nekretnine. Saznajte šta su Vaše sadašnje obaveze kad se radi o državnim porezima.

Kada mogu da apliciram za privremeni boravak?

Srećom, nije potrebno čekati da se čitav proces privede kraju - u praksi je dovoljno potpisati kupoprodajni ugovor i priložiti ga uz dokumentaciju za privremeni boravak. Ovo je dovoljno da tražite boravišnu dozvolu, ali ćete postati zvaničan vlasnik stana tek nakon upisa u Katastar.

Da sumiramo: sticanje nepokretnosti može biti dobar izbor za strance koji traže način da dugoročno borave u Srbiji, a za koje nije moguće obezbediti drugi osnov, kao što su spajanje porodice, otvaranje firme ili zapošljavanje. Na Vama je da procenite šta je najlakši put u skladu sa Vašem specifičnim uslovima i mogućnostima.

Ostalo Vam je još pitanja? Budite slobodni da kontaktirate naš tim agenata iz City Expert-a koji će rado saslušati Vaš upit i posavetovati o narednim koracima.

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Prodaja stanova Beograd
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije