Rusi u Srbiji: kompletan vodič kroz imigraciju

Savetujemo Ruse

Rusi u Srbiji: kompletan vodič kroz imigraciju

Poslednjih godina Srbija je postala sve interesantnija destinacija za preseljenje ruskih državljana, a trend se naročito ustalio u uslovima ukrajinske krize.

Sve više Rusa prepoznaje Srbiju kao zemlju mogućnosti u pogledu prenosa biznisa, kupovine nekretnine ili, šire gledano, zbog izuzetno liberalnih zakona u vezi sa imigracijom.

Takođe, Srbija se često smatra mudrim izborom za poslovne poduhvate zbog povoljnih uslova i širokih tržišnih mogućnosti koje pruža zahvaljujući odnosima sa ostatkom Evrope i sveta.

Nevezano od razloga zbog kojih se odlučio na dolazak u Srbiju, svaki ruski državljanin se suočava sa ustanovljenim zakonskim procedurama kako bi legalizovao svoj boravak na teritoriji naše zemlje. Ukoliko je boravak planiran na duže od 30 dana, procedure su mnogobrojnije i složenije.

U daljem tekstu pozabavićemo se celokupnim procedurama i njihovim redosledom.

Da li je Rusima potrebna viza za dolazak u Srbiju?

Inicijalno, ne. Kako za državljane Ruske Federacije važi bezvizni režim u pogledu posećivanja naše zemlje, Rusi samo na osnovu pasoša mogu boraviti u Srbiji do 30 dana.

Prvi korak po dolasku u Srbiju

Prvi korak koji je obavezno sprovesti u roku od 48 sati od ulaska u zemlju je prijava prebivališta na dogovorenoj adresi, u žargonu pribavljanje takozvanog “belog kartona”. Radi se o osnovnom dokumentu koji služi da se stranac legitimiše pred državnim organima, a izdaje ga lokalna policijska stanica. To u praksi znači da je stanodavac (vlasnik stana ili uprava hotela) u obavezi da omogući podstanaru, u ovom slučaju strancu, prijavu na adresi iznajmljenog smeštaja.

Privremeni boravak za strance

Ukoliko su planovi stranca u Srbiji dugoročniji, postavlja se pitanje kako prebivati legalno u Srbiji na duži period. To je moguće dobijanjem privremenog boravka, vize koja omogućava stranim državljanima da borave u Srbiji do godinu dana, a koju je potom moguće produžiti. O svemu ovome odlučuje Uprava za strance, gde je obavezno lično pristustvo lica prilikom apliciranja, a razlozi koje će srpski državni sistem razmotriti su sledeći:

  • boravak na osnovu rada - zapošljavanje kod drugog pravnog lica ili registracija sopstvene privredne delatnosti;
  • edukativni boravak - podrazumeva školovanje, studiranje ili specijalizacije (о ruskim školama pročitajte na linku;
  • boravak radi spajanja porodice - u slučaju braka ili vanbračne zajednice sa srpskim državljaninom, ili spajanje roditelja i dece;
  • sticanje vlasništva nad nekretninom (o ovoj stavci biće podrobnije reči u nastavku teksta).

Potrebna dokumentacija pri apliciranju za privremeni boravak

Potrebna dokumentacija pri apliciranju za privremeni boravak

Sledi spisak dokumenata koje je potrebno pripremiti: 

  1. važeći pasoš;
  2. dve fotografije (35x45 mm, u boji);
  3. popunjen formular;
  4. prijava adrese boravišta (beli karton);
  5. dokaz o uplati administrativne takse (plaćanje na licu mesta u Upravi za strance);
  6. dokaz o zakonskom osnovu za privremeni boravak u Srbiji (neophodna dokumentacija zavisi od razloga za apliciranje, primera radi - izvod iz matične knjige venčanih, ugovor o radu, kupoprodajni ugovor, izvod o osnivanju privredne delatnosti…);
  7. dokaz o sredstvima za izdržavanje tokom boravka u Srbiji (otvaranje računa u banci i dostavljanje stanja na uvid - potrebno je obezbediti sredstva u visini prosečne srpske zarade za onoliko meseci za koliko se prijavljuje);
  8. dokaz da je stranac zdravstveno osiguran tokom privremenog boravka u Srbiji (moguće obezbediti kod osiguravajućih kuća).

Nakon prijema i analiziranja prijave, Uprava za strance finalizuje svoju odluku o dostavljanju privremenog boravka strancu sa rokom od 4 nedelje od dana podnošenja. Nakon što ova viza istekne, stranac može aplicirati za produžetak koliko god puta želi.

Kupovinom nekretnine do privremenog boravka u Srbiji

Treba istaći da postoji još jedan način za sticanje boravišne dozvole u Srbiji, a često je veoma popularan među Rusima, a reč je o kupovini nekretnine u Srbiji.

Sticanje vlasništva nad nepokretnošću omogućava strancu dobijanje boravišne dozvole čak i bez ispunjenih gore opisanih uslova. U slučaju državljana Ruske Federacije i Belorusije postoji mogućnost kupovine nekretnine u Republici Srbiji, i obratno, zahvaljujući međunarodnim sporazumima.

Za sve kupce nepokretnosti, posebno za strance koji često nisu upoznati sa inostranim tržištem, ključno je angažovati pravne savetnike ili specijalizovane agencije za nekretnine kao što je City Expert.

Stambeni kredit za Ruse u Srbiji?

Stambeni kredit za Ruse u Srbiji?

Ukoliko razmatrate da podignete stambeni kredit u Srbiji - na linku pročitajte više o mogućnostima koje banke u Srbiji nude za ruske državljane po pitanju kredita.

Naš tim stručnih agenata stoji vam na raspolaganju tokom čitavog procesa kupovine ili prodaje nekretnina, pružajući neophodnu podršku, potpuno besplatno. Dodatnu sigurnost pruža naša pravna služba, koja garantuje da svaka nekretnina na cityexpert.rs dolazi sa kompletnom i besprekornom dokumentacijom.

Kupovina nekretnine bez ličnog prisustva?

Pitanje koje mnoge strance zanima je da li je u Srbiji moguće kupiti nekretninu bez ličnog prisustva. Odgovor je potvrdan, štaviše, to je čest pristup stranaca koji planiraju dobijanje privremene boravišne dozvole tek nakon sticanja imovine. Ovakav poredak uključuje davanje punomoćja advokatu koji će obaviti ključne korake, uključujući:

  • sastavljanje i potpisivanje ugovora o kupovini i obavljanje drugih formalnosti pred javnim beležnikom;
  • podnošenje neophodnih dokumenata poreskim vlastima kako bi se ispune poreske obaveze povezane sa kupovinom;
  • finalizovanje kupovine i rešavanje svih potencijalnih spornih situacija tokom procesa.

Nakon što postanete vlasnik nekretnine, možete se preseliti u Srbiju i podneti zahtev za privremeni boravak u bilo koje vreme. Važno je napomenuti da se zahteva da stranac provede određeni broj dana u Srbiji kako bi očuvao svoju boravišnu dozvolu, obično polovinu odobrenog perioda. Kako se viza često odobrava na period od godinu dana, to znači da strani investitori treba da provode najmanje šest meseci godišnje u Srbiji kako bi održali svoj privremeni boravak i mogli da apliciraju za produženje naredne godine.

Kako dо srpskog državljanstva?

Ukoliko niste poreklom iz Srbije, a interesujete se za dobijanje srpskog državljanstva, moguće je da aplicirate za prijem u srpsko državljanstvo pod određenim uslovima, jedan od kojih je pre svega da boravite najmanje tri godine uzastopno na adresi u Srbiji sa privremenim boravkom.

Nadamo se da je ovaj tekst bio informativan i od pomoći u donošenju prave odluke za sve one koji se nalaze pred sličnim dilemama. Stojimo vam na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice. Ukoliko želite da kupite ili zakupite stan, za sve kupce i zakupce usluga je potpuno besplatna!

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije
Zaupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije