Zanatsko (kraft) pivo u Beogradu

Šta pruža Beograd?

Vodič kroz svet zanatskog piva u Beogradu

U poslednjih par godina bili smo svedoci velike ekspanzije zanatskog ili “kraft” pivarstva. Sve više manjih preduzetnika se odlučuje za proizvodnju domaćeg zanatskog piva, a sve više velikih pivara uvodi nove vrste piva u svoju redovu ponudu. U čemu je tajna privlačnosti kraft piva?

Više je faktora u pitanju, ali neki od glavnih su mogućnost da se uživa u drugačijim ukusima. Možete da probate piva sa ukusom voća, lekovitog bilja, ili čokolde. Zatim tu je i želja da se podrže preduzetnici i male fabrike, kao određeni bunt prema masovnoj proizvodnji. Tu je i sama nauka o pivu, hmelju, ječmu, ali i vodi, flaširanju, brendiranju, koja ceo proces čini još uzbudljivijim i autentičnijim. U Srbiji imamo sve više malih pivara koje proizvode vrhunska piva. Neka od najpopularnijih su IPA, porter, crveno pivo i mutno pšenično. U našem vodiču smo vam pripremili kratak prikaz najboljih pivara u Beogradu i okolini. Vreme je da probate nešto novo!

Dogma

Mesto gde možete probati preukusna piva nalazi se u okviru same Dogma pivare, tačnije u njihovom „tap room“-u, tj. jednoj vrsti paba sa točilicama. Dogma pivara se nalazi u Staroj Šećerani preko puta Ade Ciganlije i u ponudi ima 10 točilica sa kraft pivom, gostujuća piva iz celog sveta, i sedam metara dug šank. Ovde ćete imati jedinstvenu priliku da zavirite u proizvodni pogon i naučite mnogo o pivu. Upoznajte iskonske ljubitelje piva i probajte neke neverovatne ukuse kao što su Hoptopod (American IPA – američka verzija indijskog svetlog piva) sa tropskim aromama i ukusom cveća, ili Crnu Kravu (Milk Sout) sa notama kafe i čokolade.

The Black Turtle

Čuvena „Crna Kornjača“ – The Black Turtle pivara postoji još od 2010. godine. Sa pet pabova u centru Beograda, Crna Kornjača je već godinama jedno od najpopularnijih mesta za ljubitelje piva. U početku su najviše oduševljavali nežniji pol, jer je njihovo pivo od jagode i borovnice bilo idealan izbor za dame. Međutim kod njih možete probati originalna svetla i tamna i pšenična piva, jako belgijsko manastirsko pivo i sezonsko novogodišnje pivo sa cimetom i pomorandžinom korom.

Kabinet

Možda jedno od najpoznatijih domaćih piva, Kabinet pivo je postalo sinonim za kvalitet i dizajn. Počevši od brenda, ambalaže, izbora ukusa i dizajna etiketa, ovo pivo se nalazi u samom vrhu kraft pivarstva u Srbiji, a i u svetu. Neka od njihovih najpoznatijih piva su Supernova sa ukusom dinje, manga i mandarine, Brka – sa ukusom limuna, i Melisa sa ručno branim matičnjakom sa Kosmaja. Ova piva možete pronaći u supermarketima, specijalnim prodavnicama piva, ali i u skoro svim većim (i manjim) pabovima u gradu.

Salto

Salto je ime piva i pivare koja se nalazi baš u samom Beogradu. Na početku namenjeno samo bliskim prijateljima, danas je zastupljeno u svim savremenijim pivnicama i barovima. Salto pivo je bazirano na IPA – indijskom svetlom pivu, ali sa manje gorkom završnicom i sa manjim procentom alkohola. Zato je i omiljeno u letnjim mesecima kada najlepše možemo da uživamo u aromi zove, mandarine i grejpfruta.

Sve je više mesta u gradu gde možete probati neka od ovih piva. A i sve je više zainteresovanih koji žele da nauče više o ovom zanatstvu. Idealni pratilac hrane, uz ručak ili večeru, kraft pivo je uvek dobar izbor i za roštilj, izlaske i proslave. Ukoliko dolazite u Beograd, ne propustite da u nekom od barova i pabova probate jedno od ovih zanatskih dragulja. U Beogradu možete otići na pravu malu pivsku avanturu, pa tako možete organizovati rođendan sa temom zanatskog piva, ili možda momačko (ili pak devojačko!) veče. Izaberite smeštaj u centru Beograda, i upotpunite vaše iskustvo. Pogledajte našu celokupnu ponudu stanova za kratkoročno izdavanje i izaberite stan po vašoj meri, i po meri svih pivopija koje dolaze sa vama.